Mikä on TUB?

Kaikkihan alkoi viattomasta keskustelusta keittiönpöydän ääressä, niinhän siinä aina käy. Joku heittää ajatuksen ilmaan hauskana vitsinä, sitten sitä jäädään paisuttelemaan ja lopulta idea on ihan pakko toteuttaa. TUB syntyi yliopiston ruokalassa tammikuussa 2001, kun juttelin Kimmon kanssa kai alunperin siitä kuinka vähän loppujen lopuksi tunnemme omaa elinympäristöämme. Aina tulee kuljettua samoja reittejä, samoihin paikkoihin ja vain erillinen syy saa hakeutumaan uusille urille. Pitäisi keksiä syitä mennä uusiin paikkoihin, että kävisi vaikka vaan ostamassa jätskin Ärrältä jossain paikassa missä ei ole aiemmin käynyt. Joo! Mitäs jos oikeasti mentäisiin?

Tietysti koko juttu lähti käsistä samantien, yksi jäätelönosto humahti kerran kuussa järjestettäviksi antropologisiksi tutkimusmatkoiksi tuntemattomiin paikkoihin ja outoihin ilmiöihin. Kulttuuriantropologi on tutkimusmatkailija vaikka kotikaupungissaan, näkökulma ja asennoituminen riittävät. Kerran kuussa oli mielestämme sopiva tiheys ja varmisti sen, että tuli sitten tehtyä eikä vain suunniteltua. Pitihän projektilla olla myös nimi ja tarttuva lyhenne. Mahtipontinen ja scifivaikutteinen ”hei entäs To the Unknown and Beyond” ehdotukseni jäi korniudessaan voittajaksi, siitä sai vielä hienon lyhenteenkin ”TUB”.

TUB voidaan määritellä matkaksi paikkaan, jossa kukaan osallistujista ei ollut aiemmin käynyt. Eikä ehkä ilman TUBia tulisi käymäänkään. Tai uudeksi tapahtumaksi, oudoksi jutuksi, joka muuten jäisi tekemättä. Joustoa toki löytyi, välillä riitti jos edes yhdelle osallistujista paikka tai aktiviteetti oli uusi, joskus päädyimme myös juhlistamaan oman heimomme erityishetkiä TUBin merkeissä (kun oli niin sateista ja kuukausikin lopuillaan). Korvasimme lepsuilumme sitten suuntaamalla outoakin oudompiin ympyröihin, vähintäänkin mielenterveyttämme uhaten.

Osallistuin itse jokaiseen kolmeenkymmeneen TUBiin, Kimmo taisi ehtiä kaikkialle muualle paiti Brunbergin makeistehtaalle. Pitäähän sitä perustajajäsenten pysyä menossa mukana! Mukaan kutsuimme vaihtelevasti ystäviä teeman mukaan, ketä saattaisi kiinnostaa ja kuka ehtisi seikkailemaan. Jokaisesta matkastamme on vähintään yksi valokuva, tyylinä ankara snap-shot-realismi. Monta raporttiakin on tullut kirjoitettua. Kuudenteen TUBiin järjestimme Tuulille polttariyllätyksen ja teetimme viralliset t-paidat. Yksivuotisjuhlilla pelasimme Casinolla, kaksivuotisjuhlilla maalasimme TUB-astioita.

Tällä hetkellä projekti on jäissä, mutta kenties aktivoidaan uudelleen tarpeeksi houkuttelevalla kohteella. On takuulla vielä syytä mennä lähelle toiseuteen, kauas ja vieläkin oudompaan...

Jaana-Mari, 14.11.2003

TUB aktivoitui jälleen 11.5.2005 alkaen!