tammikuu 13, 2006

TUB32:Yrjönkadun uimahalli

Jaana-Mari:

Olen asunut Helsingissä kymmenen vuotta käymättä kertaakaan uimahallissa. Tuuli on syntynyt ja kasvanut Helsingissä käymättä kertaakaan Helsingin vanhimmassa uimahallissa, joka sijaitsee vielä niin helpossa paikassakin, aivan ydinkeskustassa. Yrjönkadulla on tarjolla mm. puusauna, höyrysauna, lepohytti, kahvilatarjoilu altaan yläpuolelle ja mahdollisuus uida 1928 rakennetussa ylellisessä hallissa uima-asulla tai ilman. Tietysti valitsimme nakuilun ja kalleimman lippuluokan, jolla saimme yksityisen kahden hengen lepohytin 2. kerroksesta, upeat näkymät uima-altaalle, pyyhkeet ja aamutakit sekä pienen kaiteen reunalla pylväskaarien alla sijaitsevan kahvittelutilan pöytiintarjoiluineen. Mutta voisiko tämä olla TUB, koska osallistuminen oli rajoitettua sukupuolen mukaan jaettujen uima-aikojen vuoksi? Neuvottelin tästä perustavanlaatuisesta ongelmasta Kimmon kanssa ja päätimme myöntää uintiretkelle TUB-statuksen. Olihan kyseessä uusi paikka, uusi kokemus ja seikkailijoina kaksi antropologia.

Ostimme liput ala-aulasta ja meidät ohjattiin toiseen kerrokseen. Ilmoitimme olevamme ensikertalaisia ja henkilökunta kertoi paikan säännöt hyvin ystävällisesti ja tarkasti. Saimme aamutakit, pyyhkeet, pefletit ja kenkäsuojat. Kerroshoitaja näytti meille hyttimme sijainnin, erilaiset saunat ja portaikot kerrosten välillä. Tunnelma oli aivan omaa laatuaan, kiireisestä ja kireästä työpäivästä sukelsimme ylelliseen ja yksityiseen naisten maailmaan. Siellä oli pehmeän sinistä, kuulasta ja kosteaa. Naiset istuivat kaiteen äärellä nauttien teetä ja leivonnaisia, siideriä ja grillimakkaraa. He loikoilivat hyteissä, kävelivät unettavissa aamutakeissa, keskustelivat ystäviensä kanssa, uivat turkoosissa altaassa ja istuksivat eri saunoissa. Ääntensorina oli pehmeää, täällä ei kiljunut yksikään lapsi eikä altaassa kauhonut kilpauimareita. Naisten ikä vaihteli kahdesta kympistä seitsemään kymppiin, koko XS:stä XL:ään. Jokunen käytti uima-asua, suurin osa ei. Jos Hietsussa saa komplekseja epätäydellisestä kehostaan, kannattaa hoitaa itsetuntoaan vaikka täällä. Uimahallissa näkee todellisia naisia, kaikessa realismin kirjossa.

Jätimme vaatteemme hyttiin ja suuntasimme puusaunaan. Tilaa oli reippaasti ja kiuas muistutti lähinnä pitsauunia. Altaassa lilluimme ja lekottelimme, uimmekin muutaman kierroksen. Uimavalvoja toi minulle kumilenksun, hiukseni olivat kuulemma niin pitkät että ne pitäisi laittaa kiinni. Tämä sääntö meiltä oli jäänyt huomaamatta ja henkilökunnalta etukäteen kertomatta. Mutta nätisti sanottuna ja talon puolesta tarjotulla kumilenksulla tämäkin hoitui, ei minua sentään altaasta karkotettu. Toisen sääntörikkeen teimme myöhemmin, kun otimme valokuvia sisätiloissa. Päättelimme kuitenkin, että kuvauskielto koski altaassa uivia vieraita ja verhojen takana lepohytissä otetut interiöörimuistokuvat olivat aivan oma asiamme. Vähän oli kyllä huono omatunto, kun tarjoilija käveli ohi juuri samaan aikaan kun virittelimme kameroitamme. Uinnin jälkeen saimme pitää höyryssaunan aivan kaksistaan. En ollut ulkomaillakaan sellaisessa ennen käynyt ja se oli todella rentouttavaa. Kokemusta olisi voinut parantaa vain ylimääräisellä tunnilla, isommalla pyyhkeellä ja selinmakuulla. Ehkä ensi kerralla. Palasimme hyttiin ja pukeuduimme. Tarjoilija tulikin sopivasti taas kierrokselleen ja teimme tilauksemme. Siinä sitten istuksimme kaiteen äärellä, joimme vihreää jääteetä, söimme korvapuustin ja marjapiirakkaa vaniljakastikkeella. Katselimme ympärillemme, keskustelimme ihmissuhteista ja ihanista naisista uima-altaalla. Meistä ja muista.

Kuvia klikkaamalla suurempi versio
TUB32 TUB32 TUB32 TUB32 TUB32
Posted by jm at 13.01.06 21:57