heinäkuu 01, 2009

TV-poliisien kärkikasti

Katsoimme mökkireissun junamatkoilla juuri äskettäin päättyneen Ashes to Ashes -sarjan toisen tuotantokauden. Menin sen jälkeen kehaisemaan, että A2A:n ja Life on Marsin Detective Chief Inspector Gene Hunt (Wikipedia) nousee kevyesti kaikkien aikojen tv-kyttien top-viiteen.

Philip Glenister on rakentanut 32 jaksossa Gene Geniestä rakastettavan karismaattisen macho-öykkärin, jonka nykypäivään verrattuna vähintäänkin kyseenalaiset metodit saavat aikaan halutun tuloksen, alaisten kunniotuksen ja terveen virkavallan pelon niin katurikollisissa kuin rötösherroissakin. Tällä viimeisellä tuotantokaudella hahmoon tuotiin onnistuneesti lisää pehmentäviä piirteitä, ettei hän jäisi silkaksi karikatyyriksi.

Tämän havainnon jälkeen jäinkin sitten miettimään, että ketkä muut tv-pollarit sinne kirkkaimpaan kärkeen oikein kuuluisivat? Yritän helpottaa valintaani pudottamalla harkinnasta yksityisetsivät, vakoojat, avaruusasemien turvallisuuspäälliköt ja muut rikoksentorjujat. Puhutaan siis vain poliiseista; tässä lista ehdokkaita ei varsinaisesti missään järjestyksessä:

  • Etsivä Jimmy McNulty (Dominic West, The Wire). Kunniamaininta tämän - ehkäpä kaikkien aikojen parhaan - poliisisarjan Lester Freamonille (Clarke Peters)
  • Liittovaltion Erikoisagentti Dale Cooper (Kyle McLahlan, (Twin Peaks. Ei tarvinne perusteluja.
  • Kersantti Mick Belker (Bruce Weitz, Hill Street Blues). Sarjan näkemisestä on AIVAN liian kauan, että pystyisin sanomaan oliko Belker paras hahmo, mutta sellainen mielikuva minulla on.
  • Etsiväkersanttiluutnantti Frank Drebin (Leslie Nielsen, Police Squad). Komedian ystävänä on pakko nostaa esiin nimenomaan tv-sarjaversio Drebinistä.
  • Komisario Eero Jansson (Oiva Lohtander, Raid). Lakoninen komisario on paras suomalainen tv-poliisi ikinä.

En tiedä olenko edes kyllin pätevä arvioimaan tv-poliiseja, kun en ole nähnyt oiekastaan laisinkaan yhtäkään CSI- tai Law&Order -sarjaa.

Kuka muu mahtuisi listalle? Andy Sipowicz (Dennis Franz, NYPD Blue, tekivätkö ne sitäkin 12 kautta? Olen nähnyt kaksi.), Matt Parkman (Greg Grunberg, Heroes, lempihahmoni sarjassa, mutta onko sittenkään tarpeeksi hyvä?), Clarence Wiggum (Hank Azaria, The Simpsons, tyhmistä tyhmin), Fox Mulder (David Duchovny, The X-Files), joku saksalaisispoliisi?

Kommentit, ehdotukset ja vastaväitteet ovat tervetulleita.

Posted by Henri at 11:29 | permalinkki | Comments (3)

Kallvikin kahluukuvaajat

Summerday in Kallvik

Tänään oli hyvä päivä.

Posted by Henri at 22:48 | permalinkki | Comments (0)