tammikuu 15, 2009

Leffakatsaus 2008

On taas se aika vuodesta. On ollut jo jonkin hetken, mutta en ole saanut itsestäni irti vuosiarvion kirjoittamista. Leffavuosi 2008 jäi minulle köyhäksi ainakin määrällisesti. 166 elokuvaa on vähemmän kuin kertaakaan yli kymmeneen vuoteen. Viime vuonna huomion veivät tv-sarjat, Oz ja The Wire kokonaisuudessaan, viisi kautta The Simpsonsia ja erinäinen läjä muita sarjoja haukkasivat aimo palan aikataulustani. Uskoisin myös pelanneeni enemmän kuin ennen.

Vaan asiaan. Muuten prosentit pysyivät suunnilleen samoina kuin aikaisempina vuosina, mutta aiemmin näkemättömiä elokuvia näin selvästi enemmän kuin esimerkiksi vuonna 2007, hieman alle 3/4 kokonaisuudesta. Ehkä siitä johtuen - uudelleen kun tuppaa katsomaan mieluummin niitä mestariteoksia - myös tähtiarvion keskiarvo laski kahdella kymmenyksellä, melko tarkkaan 3,5:een. Vuoden alussa lopetin katsojapulan vuoksi melkein kahdeksan vuotta pyörittämäni klassikkoelokuvien sarjan, mikä myös omalta osaltaan lienee klaskenut keskiarvoa.

Tein tuossa pari viikkoa sitten laskelmia ja 13 vuoden tilastojen perusteella arvioin elämäni aikana nähneeni noin 3400 elokuvaa noin 5000 katselukerralla.

Katsotaanpa mitkä olivat parhaat minulle uudet leffat kuukausitasolla:

Tammikuu: Aelita

Helmikuu: Tokyo Godfathers, Paprika

Maaliskuu: Hairspray, A Love Song for Bobby Long

Huhtikuu: Blades of Glory

Toukokuu: Apocalypto, Iron Man, Sunshine

Kesäkuu: ei mitään mainitsemisen arvoista

Heinäkuu: Kingdom of Heaven - Director's Cut, Shoot 'Em Up, Eastern Promises

Elokuu: Cloverfield, The Dark Knight

Syyskuu: Du rififi les hommes, Lars and the Real Girl, Los Cronocrimenes

Lokakuu: No Country for Old Men, Juno

Marraskuu: Die Hard 4.0

Joulukuu: Lust, Caution

Aika kehnoa: vuonna 2007 listalle mahtui 33 leffaa - nyt vain 20, ja niistäkin suurempi osuus "vain" neljän tähden leffoja. No, katsotaan silti tarkemmin.

Parhaan näkemäni uuden elokuvan valinta on tällä kertaa melko helppo. Annoin viisi tähteä kahdelle uudelle leffalle, joista lämminhenkinen Lars and the Real Girl voittaa silikoninännin mitalla The Dark Knightin kumipukusankarin. Molemmat haluan nähdä pian uudelleen. Voittajaelokuvan arvoin lokakuussa sanoilla:

Festareiden avauselokuvani, Lars and the Real Girl jäi minulla myös festareiden parhaaksi - pidin siitä aivan valtavasti. Herkkä, lämminhenkinen, hauska ja koskettava tarina toisaalta läheisyyden ja toisaalta menettämisen pelosta. Odotin "introvertti ja seksinukke" -aiheesta paljon kevyempää komediaa.

Kolmanneksi nostan hienon ja merkittävän ranskalaisen rikosklassikon Du rififi les hommesin.

Vuoden hämmentävimmän elokuvan titteli ei yllättäen mene R&A:n japsipehmopornoille, mutta samaan maahan. Rakas ystäväni sivisti minua Suomessa piipahtaessaan homo-samurai-huumetrippi-road-musikaalilla Yaji and Kita: The Midnight Pilgrims. Hömelössä elokuvassa ehkä yllättävintä oli, että lopussa kaikelle paljastui tarkoitus, ja leffan elokuvallisista arvoista keskusteltiin pitkään jälkikäteen.

Tämäkin pitää nähdä joka tapauksessa vielä uudelleen ennen kuin nostan sen edes noiden edellämainittujen joukkoon, sillä kerronta ontui välillä pahasti. Omituisten elokuvien ystäville sitä uskaltaa kuitenkin suositella.

Vuoden röhönaurut voittaa Blades of Glory, joka taisi olla ainoa elokuva, jonka näin useammin kuin kerran.

Siinäpä se. Tämä vuosi on toivottavasti taas elokuvien. Hyvin se ainakin on käynnistynyt 14 ensimmäiseen päivään mahtui 16 elokuvaa. Meneekö 250 rikki? (Ei sillä, että määrä olisi mikään itseisarvo.)

Aiemmat leffakatsaukset: 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002.

Posted by Henri at 19:45 | permalinkki | Comments (0)

tammikuu 22, 2009

Valikoituja Jaikuja #4

Ja taas on muutama viikko vierähtänyt. Aloitamme joulukuun 28. päivästä:

 • Eka kerta salilla puoleentoista vuoteen. Huomenna sattuu paikkoihin, ja ylihuomenna sellaisiin paikkoihin, joissa ei pitäisi olla paikkoja. (jaiku)
 • Eka kausi The IT Crowdia. Tällä viikolla loppuun myös Dexterin kolmas kausi ja The Muppet Shown kakkoskausi. Ensi vuonna sitten elokuvia. (jaiku)
 • Katsoo päältä kun sähkömies ahertaa. Pian kelpaa taas kokata. (jaiku)
 • Vuosi alkoi kolmella elokuvalla. Star Wars episodit 1-3. Huomenna sitten ne oikeat. lauantaina Empire of Dreams -dokkari. (jaiku)
 • Kaipaan apua ja ajatuksia macin ostoon. Macworldiä odotetaan. Mikä mäkki, ja miksi? Käyttönä verkko ja valokuvankäsittely. (jaiku)
 • Maanantaiaamuna uusi uuni. Kahden ja puolen vuoden "uunittomuuden" jälkeen huomaan kaipaavani eniten kaupan pakasteranskalaisia. (jaiku)
 • Antilooppipihvin kylkeen hätäisesti improvisoitu kastike yllätti positiivisesti. Omppua, sitruunaa, siirappia, rommia, voita ja kermaa. (jaiku)
 • Ei iMaccia? Ei Mac Miniä? Pittäkö mun nyt ostaa vielä yksi PC? (jaiku)
 • "Enkä ole. Olen komea mies. Äiti sanoi niin." olivat viimeiset sanat Markun suusta ennen kuin Peten metallikärkinen saapas otti kontaktia hänen purukalustoonsa. (kommentti)
 • "Keskusrikospoliisissa ei uskota, että lista saadaan siivottua sivustolta Yhdysvaltain vahvan sananvapausperiaatteen takia." (jaiku)
 • Tappelee edelleen henkisesti MacBookin insta-gratifikaation ja iMacin odotusta vaativan paremman tarpeisiin soveltuvuuden välillä. (jaiku)
 • Päivän käyttöliittymätermi: "Hanurivalikko". (jaiku)
 • Kokiskanasta tuli maukasta. Kiitos. (Omassa versiossa myös paprikaa ja sipulia lohkoina, mausteena kuminaa, rosmariinia, timjamia ja lime-chiliä, päällä ihan pikkuisen mustaleima-emmentalia.) (kommentti)
 • Katsoi tänään The Wrestlerin ja osti Rambo-trilogian. Päivän ohjelmaan kuului myös Krullan brunssi (lämmin suositus) ja Kiasma. (jaiku)
 • Jassoo. MacBook (2.0GHz) Stockalla 1140e taamikuun kantistarjouksena. Mutta siinä on iLife '08. Odottaako silti tammikuun loppuun? Polttaa. (jaiku)

Kuten näkyy, päällimmäisenä mielessä on ollut uuden tietokoneen hankinta. Jaksaisikohan sitä viikonloppuun asti sinnitellä, vai ryntäisikö samantien Stockalle? Tätä kirjoittaessa odotan taas sähkömiestä, joka tulee katsomaan mikä vika tuossa uudessa uunissa on kun se ei kiertoilmalla kuumene.

Posted by Henri at 09:18 | permalinkki | Comments (0)