helmikuu 02, 2008

Aamu-Henri, Ilta-Henri

365: #322, Morning-Henri, Evening-Henri

(Spammi-hyökkäyksen jäljiltä joudun dellimään vanhan merkinnän ja tekemään uuden samalla sisällöllä.)

Posted by Henri at 01:11 | permalinkki | Comments (0)

helmikuu 18, 2008

PicLens - lisäkilke kuvien katseluun

Työkaveri vinkkasi minulle PicLens -lisäkilkkeen Firefox-selaimelle. Täytyy sanoa, että olen vakuuttunut. Tämä menee asennukseen kotikoneelle hetimiten sekä ahkeraan suosituskierrokseen.

Päivitys: PicLensin saa näköjään toimimaan muillakin selaimilla kuin Firefoxilla

PicLens mahdollistaa tiettyjen websivustojen kuvagallerioiden selaamisen koko ruudun täyttävässä rullahiirellä hämmentävän sulavasti venyvässä ja paukkuvassa, visuaalisesti näyttävässä tilassa. Kuvia ladataan etukäteen puskuriin, ja mikäli tarjolla on tarkempia versioita, ne näytetään tarvittaessa.

Selailun voi aloittaa mistä tahansa tuettujen palveluiden kuvasta, kuvan alanurkkaan ilmestyvästä pienestä play-napista. Ainakin omien Flickr-settieni ja Googlen kuvahaun kanssa kokemus säväytti ihan uudella tavalla.

Tällä hetkellä tuettujen palveluiden listalla ovat tärkeimmät valokuva- ja sosiaalisen verkottumisen palvelut sekä suurimpien hakukoneiden kuvahaut.

Posted by Henri at 14:21 | permalinkki | Comments (1)

helmikuu 23, 2008

Sananvapaudesta

Tässä on nyt kuultu yhdeltä jos toiseltakin (jopa ministeri-) taholta, että ei se sananvapaus ole niin pyhä asia, että sen varjolla saisi loukata yksityisyyttä, lapsen oikeuksia, yleistä moraalia tai tekijänoikeutta.

Kyllä se on.

Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö olisi sanomisistaan ja tekemisistään vastuussa.

Sananvapaus ilman ennakkosensuuria tarkoittaa sitä, että sinulla, juuri sinulla, on täysi vapaus sanoa ihan mitä tahansa sylki suuhun tuo. Jos nämä sanomiset jotenkin rikkovat lakia, niin silloin tehdään tutkintapyyntö, poliisi tutkii, syyttäjä syyttää, tuomari tuomitsee, ja sitten vedetään niin maan perkeleesti turpaan.

Ennakkosensuurijärjestelmässä taas poliisi puristaa sinua pillistä, niin ettet koskaan saa sitä rikolliseksi tulkittua tai muuten vain epämiellyttävää puhettasi mihinkään esille. Ja jos sensuurin tielle lähdetään tarpeeksi pitkälle - ja kukapa määrittelee mikä on "tarpeeksi pitkälle" - luistelemaan, niin pimeän laskettua mustapukuiset miehet tulevat ja vetävät sinua niin maan perkeleesti turpaan.

Mikki ja Merten ovat kirjoittaneet myös hyvin tästä tärkeästä aiheesta.

Posted by Henri at 21:28 | permalinkki | Comments (0)

helmikuu 25, 2008

Mannerheim oli... kentauri?

Ilta-sanomien mukaan Suomen kenraalikunta ja kansa ovat raivostuneet nukkeanimaatio-elokuvasta Uralin Perhonen, jossa sotamarsalkka ja vapaaherra Mannerheim esitetään kentaurina - ja millaisena kentaurina?

Näin hänellä on ihmisen pää, vartalona matkalaukku ja hevosen häntä.

Kyllähän nyt vähemmästäkin, paitsi raivo, myös kylmä hiki nousee, sydän syrjistyy ja yöunetkin menevät menojaan. Matkalaukku? Kentauri?

Entinen puolustusvoimain komentaja kehottaa tekijöitä häpeämään, ja Mannerheim-ristin ritarikin toteaa teoksen olevan "täyttä roskaa".

Kentauri? Matkalaukku?

Toki myös kansalla on painava sana sanottavanaan, ja mikä sen sanomiseen olisi parempi foorumi kuin Ilta-Sanomien keskustelupalsta:

Olkoonkin, että teatteri on teatteria, mutta kyllä se väärin on. Siitä voi hyvin moni ihminen, joka ei tunne historiaa, päästä aivan väärään käsitykseen. Luulisi Ylellä olevan muitakin aiheita.
Mutta minkä tähe pittää Mannerheimista kentauri tehä, jos ei kerta ollut kentauri?
Ottakaapas hyvät taiteilijat faktoista selvää, ennenkuin levitätte perättömiä kentauri-juttuja.
Ylellä on näköjään varaa menettää maksavia asiakkaita, nimittäin olen yhtenä rintamassa, joka jättää tv-luvan maksamatta jos tällaista törkyä esitetään. Miksi tänä päivänä kaikkien pitää olla kentaureja, onko se trendikästä?
Minusta nuo kentaurius ja valkyrius ovat aiheita, joista ei ole mitään syytä tehdä "viihdeohjelmia" - vai onko tuo Mannerheim-juttu otettava jonain muuna kuin viihteenä.
Kyseinen animaatioelokuva ei perustu mihinkään muuhun kuin huhuihin ja väitteisiin, joita ei ole voitu todistaa. Lisäksi se osoittaa, että sen tekijöillä on laskelmoiva halu päästä julkisuuteen. Pitää muistaa, että Mannerheim äänestettiin Suurimmaksi Suomalaiseksi vuonna 2004.
Miksi aina näinpäin, että yksi ja toinen julkisuuden mies pitää todistaa kentauriksi? Miksei lähdetä jahtaamaan myös valkyrioita? Kai niitäkin historiasta löytyy?
Tässä pläljäyksessähän annetaan Mannerheimista täysin valheellinen ja epätosi kuva vain tamperelaisten punaisten juorujen ja urbaanilegendojen perusteella. Miten tällä perusteella voidaan taideteosta edes tehdä?
Ave, Mannerheim morituri te salutant!
Jotkut punikit eivät vieläkään hyväksy, että me valkoiset voitimme sodan. Mannerheimin johdolla. Tehdäänpäs me punaisten sodanjohdosta oikein kentauriparaati niin katsotaan miten sen sananvapauden kanssa oikein on?

... ja lopulta:

Eihän tässäkään keskustelussa puhuta oikeastaan Mannerheimista, vaan siitä että on [muka] loukkaavaa väittää jotain kentauriksi.

(ylläolevissa lainauksissa on tarpeen mukaan muutettu yksi sana, arvatkaa mikä)

Mutta silti... Kentauri? Matkalaukku?

Eipä mikään ihme, että Jyväskylässä nuoriso imppaa deodoranttia.

Posted by Henri at 20:11 | permalinkki | Comments (4)