heinäkuu 09, 2007

Lomalla

Simpsons Avatar (via Kasa)

Posted by Henri at 21:04 | permalinkki | Comments (1)

heinäkuu 10, 2007

Vuoden toinen kamera

(11.7.: Merkintään on tehty muutamia lisäyksiä jälkikäteen.)

A new camera

Tänä vuonna en ajatellut raahata lomamatkalla järjestelmäkameraa mukanani, ja vaikka Nokia N95:n kamera ottaa aivan kelpo kuvia ulkona auringonpaisteessa, niin en tahtonut myöskään jättäytyä pelkästään sen varaan. Kyllästyin myös odottelemaan aiemmin mainitsemaani Sigma DP-1:stä, joten valintani osui netissä hillittömästi hehkutetun Fuji F30:n seuraajaan, koko tuotenimeltään Fujifilm FinePix F31fd.

Hankin kameran juhannussunnuntaina, eli tässä on nyt paukuteltu testikuvia 365-projektimme tiimoilta pari viikkoa, ja nyt viimein ehdin/jaksan/olen valmis kirjoittamaan kamerasta muutaman sanan. Kamerassa on paljon hyvää, mutta onpa mukaan eksynyt pari perustavanlaatuista mokaakin. Niiden kanssa pitää vain elää.

Hyvää:

 • Kuvanlaatu on aivan käsittämättömän hyvä tämän hintaluokan pokkarille. Kamerassa on suurempaa pokkarikokoa (1/1.7 ") edustava 6,3 megapikselin Fujin Super-CCD-kenno.
 • Kuvanlaatu suurilla ISO-arvoilla on vielä ihmeellisempi. ISO 800-1600 -laatua voi hyvällä omallatunnolla verrata pari vuotta vanhojen digijärkkäreiden kuvaan, ja vaikka ISO 3200:lla kuvaan tuleekin kohinaa melkoisesti, niin se ei ole varsinaista kolmivärikohinaa, joten kuvia pystyy helposti käyttämään web-koossa.
 • Hinta. Verkkokauppa.comissa 220 euroa; gigaisen kortin kanssa 250. Satasen halvempi siis kuin Jaana-Marille hankittu Canon Ixus 850IS. Asematunnelissa vertauskohteena oleva kauppa muuten tarjosi samaa Fujia 420 eurolla. Olin tukehtua hämmästykseeni: 90% lokaatiolisä?
 • Manuaaliset säädöt. Minulla kameran käyttömoodiksi on vakiintunut A/S-tila, nimenomaan sillä aukon mukaan säädöllä. Manuaalitila on myös varsin pätevä fallback.
 • Akku kestää suorastaan järkyttävän pitkään. Kuvattuani 2,5 viikkoa (viitisen sataa kuvaa), olen ladannut kameran kerran (toisena päivänä), ja akkumittari näyttää vielä 2/3-tehoa.

Niin-ja-näin:

 • Käyttöliittymä. Vanhalle canonistille kesti hetken aikaa oppia uusi käyttöliittymälogiikka, mutta loppujen lopuksi kameraa on varsin helppo käyttää. Valikoissa tulee vieläkin painettua välillä väärää nappia alavalikon aukaisemiseen, mikä joskus riipii, sillä esim. ISO-säädöt löytyvät pikavalikon alta.
 • Lisäys: Face Detection. fd Kameran nimessä tarkoittaa sisäänrakennettua kasvontunnistusta. Ensin pidin koko toimintoa täysin turhana, mutta tajusin sitten, että itselaukaisiajn kanssa käytettynä se on varsin näppärä. Kamera tarkentaa vasta kun kuvaa otettaessa, kun olen itsekin mukana ruudulla. Aika harvoin tulee käytettyä, mutta kiva lisä.

Huonoa:

 • Ei orientaatiosensoria.
 • Kaikki kuvat siirtyvät koneella vaakakuvina, mikä haittaa hieman niiden pikaista katselua.
 • 3:2-tila. Olin riemuissani siitä, että kamerassa on ihka-aito 3:2-tila (leveämpi ja matalampi kuin paras 4:3-tila), mutta kuinka ollakaan, joku Fujin tanopää, jonka saisi hirttää genitaaleistaan, on päättänyt, että vain paras 4:3-tila ansaitsee korkealaatuisimman jpeg-pakkauksen. Ero finen ja normalin on sen verran suuri, että 3:2:n käyttöni tyssäsi ensimmäiseen testipäivään.
 • Surkeat oheissoftat. Ehkä vika on minussa, mutta en keksinyt puoleen tuntiin, miten Fujin softalla saa siirrettyä kuvia muistikortinlukijalta. Onneksi Canonin mainio ZoomBrowser ei välitä millä kameralla muistikortille on kuvattu.
 • Lisäys: Dynamiikan satunnainen loppuminen yläpäässä. Erittäin kirkkaassa auringonvalossa voi käydä niin, että ISO 100, f/8 ja 1/1000s valotusaika eivät riitä, vaan osa kuvasta palaa puhki.

Summa summarum: olen kameraan erittäin tyytyväinen. Flickr-striimissäni on jo joitain testikuvia. Olen valitettavasti ainakin 2 viikkoa jäljessä 365-projektissani. Joka päivälle on kuitenkin jonkilainen kuva, ja editoin niitä hiljalleen. Nyt on loma, en ota stressiä.

Vuoden kolmas kamera lienee sitten syys-lokakuussa ilmestyvä Canonin seuraava digijärkkäri, oli se sitten "40D" tai "5D Mk II". Enää ei neljä vuotta vanhaa teknologiaa edustava, aikansa hyvin palvellut, 10D jaksa inspiroida. (Hyvä valokuvaaja ottaa huonollakin kalustolla hyviä kuvia, mutta parempi kalusto antaa enemmän liikkumavaraa.)

Posted by Henri at 23:10 | permalinkki | Comments (5)

heinäkuu 16, 2007

Suosituksia

Tällä kertaa Amazon.comin yleensä varsin hyvä suositusmoottori taisi osua harhaan:

As someone who has purchased or rated books by Frank Miller, you might like to know that Wiley Pathways Networking Basics Project Manual (Wiley Pathways) will be released on July 30, 2007.
.
.
.
Book Description
Finally there's a resource for the networking novice! This project manual to accompany Networking Basics provides an accessible introduction to network concepts from the underlying standards, through local and wide-area network configurations, up to configurations found in massive enterprise networks. Readers will learn how to design and construct both wired and wireless networks, gaining insight into both hardware and software requirements. They'll also find out how to match network capabilities to organizational needs.

Ilmeisesti Millerin sarjakuvien ystävien joukossa on yletön määrä tietoverkko-alan ammattilaisia ja harrastajia.

Tämä muutoin hyvä suositusjärjestelmä on myös se syy miksi en viitsi esitellä Amazonin hienouksia (ainakaan) asiakaspalavereissa, sillä minulle se suosittaa enimmäkseen homopornoa, kiitos nais- ja homo-ystäville tilattujen joulu- ja syntymäpäivälahjojen. Seuraavilla sivuilla tuleekin sitten muita valokuvakirjoja ja klassikkoelokuvia, jotka osuvat paremmin minun profiiliini.

Posted by Henri at 20:22 | permalinkki | Comments (5)

heinäkuu 23, 2007

Barcelona

Sharks! Now in Amazing 3D!

Käväisimme Barcelonassa. Yhdeksässä päivässä ehdimme saada juuri sopivan annoksen museoita, biitsiä, katukahviloita, ruokaa, second-hand shoppeja (kysykää Jaana-Marilta montako käsilaukkua irtosi pelkästää Le Swingistä), ruokaa, aurinkoa (joka päivä hellelukemissa), elokuvia (IMAX-teatteri plus uusin Harry Potter), sangriaa ja Gaudia. Ja joko sanoin, mielettömän hyvää ruokaa?

Best Lunch at Barcelona
(klikkaa selvitääksesi mitä lautasilla on)

Otimme matkalla kahdella pokkarilla yhteensä noin 2000 kuvaa, joista mielenkiintoisimpia asettelimme Flickriin jo matkan aikana ystävien iloksi. Tänään saimme settimme "valmiiksi" (eiköhän sinne vielä jokin kuva eksy, kun oikein tarkkaan arkistoja tutkitaan), ja näin kotimaahan palattuamme avasimme kuvat julkisiksi.

Henri: Barcelona 2007 (111 kuvaa tällä hetkellä)
Jaana-Mari: Barcelona Holiday 2007 (76 kuvaa tällä hetkellä)

Itse olen erityisen tyytyväinen tähän, ensimmäisenä iltana nappaamaani tunnelmalliseen seilorikuvaan sekä tähän David Lynchin inspiroimaan settiin, joka otin paikallisessa modernin taiteen museossa.

Jaana-Marin kuvista haluaisin nostaa erikseen esille tämä potretin minusta sekä setin "kansikuvan".

Posted by Henri at 02:13 | permalinkki | Comments (2)