kesäkuu 09, 2007

Capote kolahti

Keskiviikkona oli taas kuukausittaisen klassikkoelokuvaillan vuoro, ja tällä kertaa teema oli niinkin tiukkaan rajattu selkeä lajityyppi, kuin "60-luvun mustavalkoiset kulttimainetta nauttivat elokuvat, joissa rikolliset pakoilevat lakia maaseudulla, ja jotka ovat nousseet otsikoihin uudelleen viimeisen vuosikymmenen sisällä, sivuavan teoksen myötä".

Ensimmäinen, Whistle Down the Wind, josta Webber ja Steinman väänsivät musikaalin 90-luvun jälkipuoliskolla, oli varsin toimiva pieni elokuva viattomuudesta, muttei millään muotoa superlatiivinen. Illan toinen elokuva, In Cold Blood sen sijaan räjäytti potin - ja tajunnan.

Truman Capoten saman nimiseen romaaniin perustuva, rikostarinan varjolla esitetty ihmiskuvaus oli upea kokonaisuus rakenteellisesti. Kuvasuunnittelu ja leikkaus olivat ensiluokkaisia, näyttelijät miehiä paikallaan, ja ohjaaja tiesi täsmälleen mitä oli tekemässä. Pieni yleisömme pysähtyi useampaan otteeseen ihmettelemään ääneen elokuvan laatua.

Romaania en ole lukenut, mutta heti seuraavana päivänä piti kaivaa samaisesta dvd-boksista parin vuoden takainen Philip Seymour Hoffmanin voimannäyte Capote, joka detaljoi kirjan ja uuden kirjallisuudenlajin syntyprosessin. Elokuvan rakenne, ja päähenkilön painiskelu omantunnontuskien ja pakkomielteen välissä oli selvästi velkaa romaanin filmatisoinnille, joka taasen kirjalle, joka tietenkin perustui alkuperäiseen rikostragediaan. Kaunis ympyrä.

Yhdessä nämä kaksi kolmenkymmenen vuoden välein kuvattua elokuvaa muodostavat ehjän kokonaisuuden, ja ruokkivat toinen toistaan tavalla johon kaksi irrallista teosta harvoin pystyy. Erikseenkin ne molemmat olisivat neljän-puolen-viiden tähden elokuvia, mutta kokonaiskokemus nousee sinne harvojen valittujen viisi-plus-luokkaan.

Posted by Henri at 12:49 | permalinkki | Comments (0)

kesäkuu 11, 2007

Samba!

Lauantaina ulkoilimme Jaana-Marin kanssa helteessä, seuraten vuosittaista Helsingin sambakarnevaalia. Katsottavaa ja kuvattavaa riitti rytmin paukkeessa. Höyhenpukujen ja glitterin värikästä kimallusta, kuumia naisia keikuttamassa vähäpukeisia vartaloitaan (joo, mä olen helppo) sekä mm. Capoiera-koulun tyylinäytteitä. Tämän kokee vain kerran kesässä.

Helsinki Samba Carnival 2007

Aluksi seisoskelimme lähtöpaikalla, Senaatintorin nurkilla, mutta kun kuvistani alkoi tulemaan hieman liian staattista seisoskelua, siirryimme Espalle. Toimivaksi kulkuekuvauksen muodoksi tuli ottaa hyvä paikka kadun alkupäästä ja jos ei saanut hyviä kuvia haluamistaan tanssijoista, niin kulkueen pystyi nopeasti ohittamaan tarvittaessa parikin kertaa. Esplanadin edes takaisin sahaamisellamme saimme melkoisen kävelylenkin ja hikiset paidan/mekonselät.

Koskapa en ottanut isoa salamaa mukaan, yritin pitää auringon takanani, mikä taas johti siihen, että useissa kuvissa tanssijat siristivät, tai olivat silmät reilusti ummessa. Esplanadin puolessa välissä siirryttiin niin varjoon, etteivät puvut ja esiintyjät olleet enää parhaiten edukseen. Kolmesta ja puolesta sadasta kuvasta sain kolmisenkymmentä kelvollista.

Tässä linkit päivän saldoomme:
Henrin galleria (28 kuvaa)
Henrin Flickr-setti (7 kuvan valikoima edellisestä, suurempia kuvia, samassa setissä myös viime vuoden valikoima)
Jaana-Marin Flickr-setti (13 uutta kuvaa, samassa setissä myös viime vuosi)

Posted by Henri at 00:59 | permalinkki | Comments (0)

kesäkuu 12, 2007

Voihan sorsa - mitä ankkaa?

Päivittäisten nettisarjakuva-feedieni listalle pääsi Peter Forsgårdilta poimimani What the Duck. Hilpeitä huomioita ammattimaisen valokuvauksen ja kuvankäsittelyn arjesta ankkojen esittämänä.

Posted by Henri at 10:36 | permalinkki | Comments (0)

kesäkuu 18, 2007

Blade Runner

En yleensä innostu suuremmin hulppean näköisistä, mutta hävyttömän hintaisista elokuvien special-ultimate-collector's-item-boxed-set -kokoelmista, joiden mukana tulee jos jonkinlaista t-paitaa, pronssipatsasta, päiväkirjaa tai avaruuslimaa. Jos kuitenkin on yksi elokuva, jolta tällaistä mahdollisimman täydellistä kokoelmaa olen odottanut nämä kahdeksan vuotta, jotka olen dvd-levyjä hyllyyni hamstrannut, se on Ridley Scottin Blade Runner.

Kasan Jussi on kaivanut esiin viimeisimmät tiedot tästä lopullistakin lopullisemmasta versiosta. Binarybonsai-blogista löytyy myös kuvat boksista, joka pitää sisällään peräti viisi eri versiota elokuvasta.

  • Vuoden 1982 jenkki-teatteriversio
  • Vuoden 1982 kansainvälinen versio
  • Vuoden 1992 ohjaajanversio
  • Vuoden 2007 lopullinen ohjaajanversio
  • "Work print"-versio elokuvan tekoajalta (oletan 80-luvun alusta)

Dokumentteja löytyy kahden ja puolen levyn verran.

Maksoi mitä maksoi, tämä on saatava.

Posted by Henri at 11:56 | permalinkki | Comments (4)

kesäkuu 22, 2007

101 päivää kuvina

365-projektimme ensimmäiset sata päivää ovat nyt ohi, ja se sadasensimmäinenkin taisi juuri vierähtää umpeen. Välillä inspiraatiota on pitänyt etsiä väkisin (15 minuuttia puoleen yöhön, kuvaanpa... taskulamppua.

Aika monta "Mitä ostin tänään" kuvaa on kuukausien varrella myös kertynyt, ja muutenkin kaikkein päiväkirjamaisin sisältö on siirtynyt tästä blogista Flickr-virtaan. Ehkä parempi niin.

267 päivää vielä jäljellä, kun projekti kattaa karkausvuotena myös seuraavat syntymäpäivämme. Tällä hetkellä arkikuvaaminen maistuu. Toivottavasti vire säilyy.

365-projektini (101 kuvaa tällä hetkellä)

Kaikkien projektiin osallistuvien kuvat (486 kuvaa tällä hetkellä)

Posted by Henri at 01:06 | permalinkki | Comments (0)

kesäkuu 28, 2007

Onko Kela pilannut sinun päiväsi?

... tai peräti elämäsi? Jos on, mitä teit? Kollegani ja kaverini Hopeapaju ja hänen viimeisillään raskaana oleva yksityisyrittäjävaimonsa ovat joutuneet sangen pahaan välikäteen Kelan ilmeisen virheellisen ohjeistuksen myötä.

Asia on vahvasti esillä Hopeapajun uudessa blogissa Jade Is A Bad Dog, johon lupasin linkittää, jos vaikka joku vastaavaa kokenut osaisi auttaa. Ilmeisesti edessä on pitkä, mutta toivottavasti ei turha valitusrumba.

Menkää, lukekaa, linkittäkää ja kommentoikaa. Tarina alkaa tästä merkinnästä.

Posted by Henri at 21:11 | permalinkki | Comments (1)