toukokuu 01, 2006

Vappuviikonloppu

The King of Bling-Bling

Ystävät järjestivät Bling-Bling-teemaiset bileet, ja sehän oli loistava tekosyy kaivaa kaapista kaikki säihkyvä. Kuvassa olevalla pikkurillisormuksella on historia. Äitini isä oli käyttänyt sitä tavatessaan mummini ensimmäistä kertaa. Koska itse olen enemmän hopeaan ja valkokultaan kallellani, ei sille ole juurikaan arkikäyttöä, mutta sunnuntaina se sopi minulle kuin pulisongingit vegas-elvikselle.

Muuten viikolopun ohjelmasta ovat vastanneet ulkoilu kameran kanssa, puliukkojen kivenheiton maalitauluna, yllättävän onnistuneet seksimessut sekä Alias. Annoimme viime viikolla pirulle pikkusormen, ja aloitimme sarjan katsomisen aikomuksella täyttää sillä niitä arki-iltoja, joihin ei mahtuisi elokuvaa.

Tämä jäi aikeeksi: tänään katsoimme ensimmäisen kauden viimeiset kahdeksan jaksoa, pistämättä päätämme kertaakaan ulos. Ehkä hyvä niin, sillä julkisten juhlapyhien allergiani kasvoi melkoisiin mittasuhteisiin matkalla aaton bileisiin raitiovaunussa, joka oli täynnä alle 15-vuotiaita vantaalaisia, jotka olivat ensi kertaa kännissä, Helsingissä tai molempia. Haluutsä tapella? Mä oon tapellu ennenki!

Aiemmin olimme nähneet Aliaksesta vain pilotin. Syystä tai toisesta sarja kuitenkin jäi kesken, mutta nyt sitä löytyy kausikaupalla dvdeellä, ei meitä enää pidättele mikään. Sarja on pirun viihdyttävä, vaikkakin täynnä pieniä häiritseviä kömmähdyksiä yksityiskohdissa. Kokonaisjuoni on kuitenkin täynnä yllätyksiä, ja koukkuja, joiden ansiosta ainakin ensimmäistä kautta on melkein mahdoton lopettaa minkään yksittäisen jakson jälkeen. Jos tästä tulevasta viikosta ei olisi tulossa ylettömän raskas töiden puolesta, katsoisimme varmasti kakkoskauden samaan syssyyn.

Lauantaina ratkaisimme viimein pitkän pohdinnan jälkeen BlockBlock-logokilpailun. Kiitos kaikille osallistujille. Voiton vei Pekka Nikrus. Esittelen voittajalogon sekä kolme kunniamaininnan ansaitsevaa ehdotusta myöhemmin, kunhan Pekan kanssa on keskusteltu hieman lisää käytännön asioista.

Posted by Henri at 22:58 | permalinkki | Comments (0)

toukokuu 02, 2006

Kukkaron nyörejä höllemmälle

Sitä vaan, että Tunnelin Anttilan dvdee-osaston keskuspöytä oli tänään typötyhjä. Huomenna se ei varmaankaan ole. Ei tässä muuta.

Lisäys: Ei siellä sitten ollut kuin Steven Seagal -leffoja, ja muuta vastaavaa ryönää, kuudella eurolla. Siinä on viisi liikaa.

Posted by Henri at 23:34 | permalinkki | Comments (0)

toukokuu 10, 2006

Logo

BlockBlock

Siinä se nyt on. Pekka Nikruksen meille suunnittema logo, joka voitti kuukausi sitten järjestämämme logokilpailun. Olen sählännyt ihan muiden juttujen kanssa liian kauan, vaikka voittaja on ollut tiedossa jo vapusta asti. Uusi logo komistaa myös BlockBlock.netin uutta etusivua, jolle toivottavasti saadaan pian pari uutta linkkiäkin.

Loppujen lopuksi kisaan tuli kunnioitettavat 11 ehdotusta, joista kaikki olivat harkittuja ja ammattimaisia, mutta osan jouduimme karsimaan samantien, koska ne eivät yksinkertaisesti vain puhutelleet juuri meitä. Ehdotuksien joukosta poimimme kuitenkin kolme muutakin, jotka ansaitsevat tulla esille, sillä viimeiseen asti pyörittelimme suurennoksina ja negatiiveina, nähdäksemme miten monipuoliseen käyttöön niistä olisi.

Muut finalistit

Voittajan varmasta otteesta kertoo sekin, että kaksi vasemmalla puolella olevaa ovat myös Pekan käsialaa. Oikeanpuoleisesta puolestaan vastaa Petri Lattu.

Siinä missä minä tykästyin ensimmäiseksi voittajaan, näistä vasemmanpuoleinen oli pitkään Jaana-Marin suosikki. Tulimme lopulta siihen tulokseen, että se toimisi hyvin valokuvausfirmalle, muttei ehkä yhtä hyvin muuhun toimintaan. Keskimmäistä liputin pitkään voittajaehdokkaaksi, kunnes parikin ystävää totesi sen muistuttavan kovasti Björn Borgin logoa, ja koska haluamme logon ehdottomasti myös vaatteisiin, emme enää päässeet mielleyhtymän ylitse.

Peten elegantti ja kaunis design vetosi entiseen matemaatikkoon minussa, mutta Jaana-Mari ei valitettavasti kokenut sitä omakseen. Block potenssiin kaksi = BlockBlock Nerokasta.

Pidempään ehdokkaita tuijoteltuamme voittaja varmistui, ja Pekka ystävällisesti opasti meitä logon yhteyteen sopivien fonttien kanssa, ja suunnitteli meille vielä vesileimankin, joka löytänee tiensä ainakin printtikuviimme.

Kiitos kaikille osallistujille ja onnea sekä suurkiitos voittajalle.

Posted by Henri at 23:13 | permalinkki | Comments (1)

toukokuu 15, 2006

Sovituksia

V for Vendetta, (c) DC Comics/Vertigo ja Warner Bros

Elokuvan innoittamana kaivoin V for Vendettan kirjahyllystä, ja luin sen viime viikolla uudelleen ensimmäistä kertaa varmaankin kymmeneen vuoteen. Sarjakuvan luettuani täytyy nostaa hattua, kuinka hyvin sen perusjuoni on elokuvaan sovitettu ja tiivistetty. Monta mielenkiintoista vivahdetta ja sivuhenkilöä, kuten komisario Finchin LSD-trippi ja Rose Almond on tiputettu matkan varrelle, mutta esimerkiksi sarjan suhde tietotekniikkaan on kokenut tervetulleen päivityksen. Ainoa mitä oikeastaan jäin kaipaamaan, oli V:n pitkä monologi Rouva Oikeudelle Old Baileyn katolla, joka on aina ollut minulle yksi sarjakuvan huipentumia.

"... Ah-ha! That surprised you, didn't it? You thought I didn't know about your little fling. But I do. I know everything! Frankly, I wasn't surprised when I found out. You always did have an eye for a man in uniform. ..."

Itse asiassa pidin monesta asiasta elokuvassa enemmän kuin sarjakuvassa, mutta kokonaisuutena alkuperäinen on vahvempi. Molemmat versiot ansaitsevat kuitenkin paikkansa omisssa medioissaan dystopiakuvausten kärkikastissa.

(Wikipedian artikkeli käsittelee elokuvan ja sarjakuvan eroavaisuuksia ja teemoja tarkemmin.)

King Kong 1933 ja 2005, (c) RKO & Universal

Viikonloppuna katsoimme ensimmäistä kertaa Peter Jacksonin version King Kongista, ja pidimme siitäkin kovasti. Vauhtia ja visuaalisuutta piisasi yltäkyllin, ja varsinkin Naomi Watts loisti roolissaan. Kaunottaren ja hirviön päivitetty suhde oli rakennettu yllättävän uskottavaksi. Andy Serkis kasvattaa isosta apinasta sympaattisen sankarin. Kaikella kohtuudella Jackson on omistanut elokuvan Skull Islandin alkuperäisille seikkailijoille, eritoten Fay Wraylle; elokuvahistoriassa paikkansa lunastanut vuoden 1933 versio on kestänyt ajan hampaan yllättävän hyvin. Muista versioista ei näiden kahden kanssa edes puhuta samana päivänä.

Elokuvia olisi varmasti tullut katseltua enemmänkin, mutta aikamme on vienyt Alias. Jaana-Marin koulutusreissun vuoksi toiseen kauteen meni peräti kaksi viikkoa, mutta viikonloppuna sekin saatiin päätökseen, ja poimin samantien Anttilasta kolmannen ja neljännen kauden.

Kakkoskausi on kyllä eräs vauhdikkaimpia ja tapahtumarikkaimpia tv-sarjojen kausia, joita muistan. Kauden puolessa välissä tapahtuu jotain, joka vetää vertoja uuden Galactican toisen kauden metrihalolla päähän paukauttavalle finaalille, eikä kauden lopetuskaan jää paljoa jälkeen. Jotkut pikkuseikat häiritsevät hieman, mutta vauhti, koukut ja muutamat erinomaiset sivuosat (eritoten jumalainen Lena Olin) pitävät addiktion yllä. Viides kausi ilmestyy vasta lokakuussa (ainakin Briteissä).

Posted by Henri at 22:39 | permalinkki | Comments (0)

toukokuu 17, 2006

Mobiili-TV -kokeilu

(No kyseessä oli oikeastaan mobiili videonkatselu, mutta menköön tuolla otsikolla, koska aihe kuitenkin liippaa läheltä.)

Eräänlaisena "Practise what you preach" -testinä päätin tänään yrittää katsoa Archosin kannettavasta yleiskoneestani työmatkalla ja työn lomassa liikenevillä vessa- ja kaffetauoilla yhden jakson seuraamaani HBO:n Big Love -sarjaa. Menomatkalla reilu vartti, tauoilla toinen ja kotimatkalla loput.

Sopiiko tv-sarja pätkittäiseen katseluun? Aika lailla irrallisista hetkistä koostuva arkikuvaus Big Love ehkä, mutta en ryhtyisi tällä metodilla seuraamaan Galacticaa tai Lostia. Siinä voisi unohtua bussiin, ei pelkästään pariksi ylimääräiseksi pysäkinväliksi, vaan myös päätepysäkille ja takasin kotiin asti.

Onko julkinen kulkuväline otollinen ympäristö tv:n katseluun? Auringonpaisteista mukulakivikatua pomppiva onnikka on sekä heijastuksien että nykivän liikkeen ansiosta sangen epäoptimi katselupaikka, mutta kyllä siinä puhedraamaa pystyy seuraamaan. Työpaikan vessassa on huomattavasti tasaisempaa.

Jaksaako 2,5-tuumaista näyttöä tuijottaa reilun kolme varttia? Yllättävän hyvin. Koska Gmini 400:n näyttö on tarkka ja kirkas, sen voi nostaa kohtuulähelle silmiä, ja kuten sanottu, keskusteluun perustuva draama, jossa on paljon lähi- ja puolilähikuvia eikä juurikaan nopeaa liikettä soveltuu varmasti paremmin tällä näytölle kuin moni muu. Koska kyse oli myös lähes HDTV-tasoisesta kuvasta sopivaan formaattiin kompressoidusta ja kovalevyltä tulevasta videosta, eikä edes 3G-verkon yli valuvasta pikselimössöstä, katselukokemus oli enemmän kuin siedettävä.

Mitä kokeilusta jäi käteen? Tulipahan käytettyä sekin aika hyödyksi. Voisin kokeilla samaa uudelleen jonkin puolen tunnin sitcomin tai piirretyn kanssa. Kovalevyllä lepäisi myös kaksitoista jaksoa Michael Mooren The Awful Truth -sarjaa, joka ehkä näin tulisi viimein katsotuksi.

Varsinaisesta mobiili-tv:stä voi tosin olla ihan oikeastikin hyötyä. Työkaveri kertoi pelastaneensa sillä elokuvakokemuksen. Kun televisio oli yllättäen pimennyt kesken leffaa, oli hän samantien ottanut puhelimeensa Nelosen livestreamin ja katsoneensa siitä ne viisi minuuttia, jonka katkos oli kestänyt. Pienen lähetysviiveen ansiosta näkemättä ei ollut edes jäänyt kuin muutama kymmenen sekuntia.

Posted by Henri at 20:46 | permalinkki | Comments (0)

Päivän löytö

Olen aiemminkin kirjoittanut Firefoxin lisäkilkkeistä, mutta tänään taisi löytyä uusi helmi: Video Downloader tallentaa minkä tahansa embeddatun objektin suoraan web-sivulta, ja osaa myös konvertoida Google Videon, YouTuben ja aika monen muun webvideosivuston formaatit sopivan standardiin avi- tai mp4-muotoon.

Muita tuon edellisen kijoituksen jälkeen pysyvästi käyttööni päätyneitä lisäkkeitä ovat Super DragAndGo ja ImageZoom. Molemmat helpottavat elämää kummasti.

Jos muistaisin, keneltä linkin poimin, kiittäisin kauniisti. Sen sijaan kiitän Pekkaa tästä listasta YouTubesta löytyvistä 80-luvun musiikkivideoista.

Posted by Henri at 23:41 | permalinkki | Comments (1)

toukokuu 18, 2006

<piip><piip><piip>

TV-Pastori ottaa pulttia saamastaan kritiikistä. Sikari on mahtava. Samoin asenne.

(Warren Ellisiltä löysin.)

Posted by Henri at 23:23 | permalinkki | Comments (0)

toukokuu 24, 2006

Päiväkirjaa kiireessä

Duunia takana tällä viikolla kaksi päivää, 24 tuntia.

Aliasta taas yksi kausi takana. Tämä kolmas ei minusta kokonaisuutena aivan pärjännyt kakkoselle - saattaa johtua Lena Olinin puutteesta.

Kuvasin viime perjantaina ensimmäistä kertaa pariin vuoteen rullan filmiä. Filmin olisi saanut jo maanantaina, mutta ehkä huomenna pääsen töistä ihmisten aikaan. Odotan mielenkiinnolla erityisesti paria 17mm laajakulmalla otettua urbaania maisemaa.

Torstaina edessä on X-Men 3. Odotan nauttivani, vaikka sitä onkin jo minulle haukuttu.

Torstaina tulee muuten täyteen 10 vuotta siitä, kun aloitin pitämään päiväkirjaa katsomistani leffoista. Pitää varmaan kirjoittaa jonkinlainen yhteenveto.

Posted by Henri at 00:30 | permalinkki | Comments (0)

toukokuu 25, 2006

Akselit ja Allit

Axis & Allies

Kiireviikon vapaapäivä sujui leppoisasti - työkavereiden kanssa.

Posted by Henri at 23:32 | permalinkki | Comments (0)

toukokuu 29, 2006

All work and no play...

All work and no play...

Kokeilinpa tätäkin: Sarjakuvan ruudut on tehty alusta loppuun S60 puhelimilla toimivalla Comeks -sarjakuvageneraattorilla ja lopuksi yhdistetty photarilla. Comeksissa on ihastuttavan yksinkertainen käyttöliittymä ja silti tarpeeksi ominaisuuksia tällaisten pikkujuttujen tekemiseen.

(via Tommi's S60 Applications Blog.)

Ja joo, olen töissä ja tuijotan puolityhjää paperiarkkia.

Lisäys: Kotiin päästyäni tein toisen:

Space

Posted by Henri at 19:25 | permalinkki | Comments (0)