lokakuu 05, 2004

Viikonlopun huonoin ja alkuviikon paras

Koko viikonlopun päässä pörisi perjantai-illan brittikomediassa lauottu kasku:

- What's the difference between a nun praying and a nun in a bath?
- The first one has hope in her soul...

Tänään töihin päästyäni työpaikan postituslistalla odotti seuraava nerokkuus:
The Zoomquilt.

Posted by Henri at 14:19 | permalinkki | Comments (2)

lokakuu 08, 2004

They don't build them like they used to...

Lievästi teknologiavastaisella krhöm-humanisti-krhöm-vaimollani on ollut matkapuhelin vasta kolme vuotta, mutta en olisi ikinä, en kuuna päivänä, uskonut seuraavanlaisen "ongelman" nousevan eteen:

- Henri, tästä puhelimesta loppui akku, nyt tässä ruudussa ei näy mitään.
- Se on sammunut, pistä virta päälle
- Ai niin, no nyt se kysyy PIN-koodia
- No, laita siihen se koodi
- En mä muista mikä se on. En ole koskaan sellaista tarvinnut.
- Miten niin et ole?
- Ei se ole koskaan kysynyt. Ei tämä puhelin ole ollut sammuksissa kertaakaan sinä aikana kun se on mulla ollut.
- (Syvä. Hämmentynyt. Hiljaisuus.)

Kolme vuotta? Kertaakaan käynnistämättä puhelinta? Ja kaikki on toiminut moitteettomasti. Minun nykyinen luurini kaataa itsensä johonkin ongelmaan vähintään kerran viikossa.

Posted by Henri at 21:40 | permalinkki | Comments (2)

lokakuu 10, 2004

Vaihteeksi valokuvia

Pitkästä aikaa kehtasin laittaa uusia kuvia esille, ja mikäs on kehdatessa kun olen kuviin tyytyväisempi kuin mihinkään settiin aikoihin. Ystäväni Juhana opiskelee elokuva-alaa Ranskassa: Juhana - Filmmaker.

Pistin samalla valokuvagallerian rakennetta uusiksi isolla kädellä. Toivottavasti uusi hierarkia houkuttaa selaamaan enemmän.

Jaana-Marikin on ollut ahkerana. Etusivulta löytyy kuusi reilun viikon aikana päivitettyä albumia, viimeisenä tunnelmapala nimeltä Friends.

Posted by Henri at 21:08 | permalinkki | Comments (0)

Pyhä Veri

Tänään syötiin meksikolaista (ja sen kyllä huomaa) ja katseltiin hyvässä seurassa Alejandro Jodorowskyn Santa Sangre, joka teki minuun syvän vaikutuksen. Ohjaaja-käsikirjoittajan poika Axel oli pääroolissaan lähestulkoon ala-arvoinen, eikä kovin monen muunkaan puheroolissa olleen suorituksissa ollut paljoa kehuttavaa. Silti elokuvan perusjuoni oli ihastuttavan kieroutunut ja sekä kuvasto että tarinankuljetus olivat häkellyttäviä. Yksittäisissä dialogittomissa kohtauksissa oli tuoliinnaulitsevaa tenhoa. Lopputulos oli siis melkolailla ristiriitainen, mutten antanut sen häiritä nautintoani.

Leffan jälkeen ehdin jo uppoutua Play.comin alennusmyynteihin ja napata mm. Park Chan-Wookin Sympathy for Mr. Vengeancen ja Takashi Miiken Happiness of the Katakurisin brittiversiot huokealla, sekä useamman muunkin jo jonkin aikaa mieltäni vaivaneen leffan. Vasta näiden jälkeen havaitsin kauhukseni, että Playssä on alessa myös maailman ykköskoomikon, Eddie Izzardin kaikki dvdee-julkaisut. Listassa on kolme minulta puuttuvaa levyä, joista yhtä en ole koskaan nähnyt. Hintaa noille kolmelle televisioidulle esitykselle tulisi hieman vajaat 60 euroa. Kaipa se on pakko.

Posted by Henri at 23:14 | permalinkki | Comments (0)

lokakuu 11, 2004

Pakkasukko pääsi niskan päälle

Juuri tällaisia aamuja pieni ihminen kaipaa elämäänsä. Arvelinkin, että aamulla olisi vilpoista, mutta silti selvästi nollan alapuolelle jäänyt pylväs mittarissamme onnistui yllättämään. Niinpä jouduin viivästämään töihin lähtöä puolella tunnilla etsiessäni sopivia talvivaatteita - turvautuen lopulta kiireessä kerrospukeutumiseen.

Niinpä köpöttelin ulos, lähes nilkkapituisesta nahkatakistani huolimatta ja kymmenisen vuotta vanhasta huopahatustani johtuen, näyttäen enemmän Nuuskamuikkuselta kuin The Undertakeriltä. Tarkoitus oli ehtiä firman viimeiseen aamukuljetukseen Rautatieasemalta, ja myöhästyä aamupalaverista vaivaiset 10 minuuttia. Vasta metroasemalle ehdittyäni huomasin jättäneeni lompakon eteisen pöydälle.

Lönkytän takaisin kotiin ja kävelen taksitolpalle. Autottomalle taksilla ajaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Melkein. Tai ei oikeastaan laisinkaan. Matkalla soitin projektipäällikölle ja selvitin tilanteen. Olin lopulta kokoushuoneessa luultavasti viittä minuuttia aiemmin kuin metrolla ja pikkubussilla olisin ehtinyt, vain todetakseni, että projektipäällikkö jonka viereen istuin, aloittaa kokouksen selittämällä muille paikallaolijoille, että minä olen vielä matkalla. En minä kaksimetrisenä kuitenkaan niin huomaamaton ole. Itseasiassa huomaamaton lienee niitä adjektiiveja, jotka minun kohdallani otetaan käyttöön vasta kun kaikki muut on käytetty.

Ja siitä 10-tuntinen työpäivä vasta alkoi...

Posted by Henri at 21:33 | permalinkki | Comments (0)

lokakuu 12, 2004

Ajanhallinnan ongelmallisuus

Minulla on viimeiset kolme-neljä vuotta ollut käytössäni sähköinen kalenteri. Ensin pitkään Palm IIIc ja sittemmin eri Series 60 -puhelimien kalenteri. Viimeisen parin kuukauden ajan olen kuitenkin joutunut luottamaan lähes pettämättömään muistiini.

Nokia 6600 -puhelimeni lakkasi nimittäin keskustelemasta Outlookin kalenterin kanssa, ja se ikäänkuin tappaa mobiilikalenterin käytettävyyden. Pointti kun on synkkaa ja lue. Synkkaussofta selvästi lukee sekä Outlookin että puhelimen tietokannat ja näyttää ruudulla, että kaikki menee prosessin mukaan. Lopussa ei kuitenkaan seiso kiitos, vaan ruutu, joka näyttää tuloksena "nolla synkronisoitua tapahtumaa".

Ratkaisina kaivoin vanhan uskollisen Palmini naftaliinista, sen kanssa kun ei koskaan ollut synkkausongelmia - en vaan viitsinyt kantaa erillistä laitetta aina mukanani. Ikäväksi yllätykseksi havaitsin Palmin akun kuolleen, virta ei kulje sisään, eikä koko laitos toimi kehtonsa ulkopuolella.

Paperikalenteriinkaan en viitsi vaihtaa, kun sitä saisi olla koko ajan säätämässä ihmisten siirrellessä palavereita päivästä toiseen, kun jollekulle kutsutuista ei ehdotettu aika sopinutkaan. Jos en olisi sillä tavoin Series 60 -uskovainen kuin olen, aloittaisin työpaikalla ruinauskampanjan uudesta WiFi-kommunikaattorista.

Saisikohan jostain käytettynä vähän tuoreemman Palmin (lähes olemattomaan) sopuhintaan?

Lisäys: Ja ikäänkuin tässä ei olisi tarpeeksi teknisiä ongelmia, kotitietokoneeni sisältä on alkanut kuulua omituista vinkumista. Joko kompuutteritontulla on hinkuyskä tai jokin liikkuva osa vetää viimeisiään. Toivon, ettei os aole kumpikaan kovalevyistä, vaan mieluummin jompikumpi tuulettimista. Marraskuun alussa on kuitenkin edessä uuden koneen hankinta. Kestäisipä vanha romu siihen saakka.

Posted by Henri at 13:08 | permalinkki | Comments (0)

lokakuu 13, 2004

Hulluna "Päivillä"

Kykenen sympatiseeraamaan toveri Mertenin hetken huumaa. Menin nimittäin minäkin eksymään töiden jälkeen keltaisten muovipussien kaaokseen. Viekoittelevat äänet kuiskuttivat korvaani "osta, osta, osta!", ja minähän ostin. Vasta kassalla tajusin kasvattaneeni hyllyssä lojuvien näkemättömien elokuvien määrää neljännekselle.

Yhdeksän euron vähintäänkin siedettävään hintaan mukaan tarttuivat Toy Story, Toy Story 2, Monsters Inc., Master and Commander: The Far Side of the World, Kukushka, Hymypoika, Raid, Terminator 3: Rise of the Machines ja 8 Mile.

Tähän kun laskee päälle eilen Anttilan tyhjennysmyynnistä poimimani The Magdalene Sistersin ja The Kid Stays in the Picturen sekä Playstä tulossa olevat viisi leffaa tai tv-sarjaa, nin voitaneen sanoa, että DS9in aiheuttama väliaikainen hankintasuvanto on ohitettu, ja kokka on uljaasti kohti 700 dvdeen rajaa. Dsysissä puolestaan lähestytään neljännen kauden loppua.

Huomaan päivittäneeni vasemman palkin linkkilistaa viimeksi tammikuussa. Taitaa olla aika hankkiutua siitä eroon. Miltä kuulostaisi epäsäännöllisesti päivittyvä vinkkilista mielenkiintoisiin dvd-alennusmyynteihin? Niinkuin tähän, jossa Amazon tarjoaa Foxin tv-sarjojen ensimmäisiä kausia jopa 75% alennuksella. Futuraman, Buffyn, Angelin tai The Simpsonsin eka kausi reilulla 12 eurolla (+postikulut)?

Sitten olisi vielä ne Eddie Izzardin showt.

Posted by Henri at 23:45 | permalinkki | Comments (4)

lokakuu 14, 2004

Laatuelokuvaa tänään Subilla

Muistutuksena kaikille, joilla SubTV näkyy: kanava esittää tänään torstaina Masato Haradan mestariteoksen Kamikaze Taxi. Perunjapanilaisen paluumuuttajan seikkailusta yakuzan parissa kertova yhteiskuntakriittinen elokuva oli muistaakseni omana esitysvuonnaan valintani R&A:n parhaaksi elokuvaksi.

Kyseessä on näköjään sama kansainvälinen versio, joka on vasta ilmestynyt jenkeissä dvdeelle ja löytyy jo Amazon.comin listoilta.

Nostalgiapaukkuna mainittakoon, että kirjoitin Haradan tuotannosta Elokuvien ja Valokuvien ensimmäisessä merkinnässä.

Posted by Henri at 08:26 | permalinkki | Comments (1)

lokakuu 15, 2004

Yrittävätkö uneni kertoa minulle jotain?

Toissayönä menetin koordinaatiokykyni ja kaadoin kolme kertaa lasiin tähdätessäni Coca-Colaa™ aina eri ystäväni hiuksiin. Kalle ainakin sai melkoisen hepulin reilun desilitran lurahtaessa hänen hulmuaviin kiehkuroihinsa.

Viime yönä pakenin ensin viktoriaanisen Lontoon poliiseja trimmatulla Jopo-polkupyörällä kadulla ja metrotunneleissa. Sen jälkeen järjestelin suuria varastolaatiikoita ja ostoskärryjä muuriksi hyökkäyksen varalle ja viimeiseksi hakemalla hain fyysistä konfrontaatiota Gene Hackmanin kanssa, mitä ei voine missään olosuhteissa pitää fiksuna vetona.

Posted by Henri at 07:56 | permalinkki | Comments (0)

lokakuu 19, 2004

Skiense fiktion

Enterprisen neljännen kauden kaksiosainen avaus ei oikeastaan tuonut juurikaan uutta kaluttuun aiheeseen, eikä lunastanut sille antamaamme "viimeistä mahdollisuutta". Nämä jäinevät siis viimeisiksi katsomiksemme jaksoiksi kyseistä sarjaa. Ero vastikään neljä kokonaista kautta konekivääritahdilla seuraamamme DS9:ään vain korostaa Enterprisen heikkouksia.

Suuria odotuksia minulla sen sijaan on eilisyönä koneelle valuneen uuden Farscapen suhteen. Peacekeeper Wars tulee kuitenkin luultavasti katsottua vasta, kun se on kokonaan saatavilla.

Posted by Henri at 11:07 | permalinkki | Comments (0)

lokakuu 20, 2004

Nuori nörtti?

Peppuruman blogin Janne peräänkuuluttaa varhaisia nörttikokemuksia.

Minusta tuli scifi-nörtti vasta teininä, mutta hämärästi muistan joskus 12-vuotiaana selailleeni silloin vielä kunniallista tv-lehteä Katso!:a ja tutkineeni silloisen Filmnet-kananvan ohjelmistoa. Huomioni herättivät eritoten Star Trek -elokuvasarjan kaksi (silloin) viimeistä osaa Khanin viha ja Spockin paluu. Muutaman rivin pituisista ja luultavasti vähintäänkin epätarkoista juonikuvauksista sain jostain syystä sellaisen kuvan, että Spock olisi jonkinlainen muukalaisrotuinen sotalordi, ja että hänen paluunsa olisi universumille suureksi vaaraksi.

Ajatus kiehtoi minua suuresti, mutta sen tarkempaa tuttavuutta en voinut leffojen tai sarjan kanssa tehdä sillä meillä ei kaapelia tai satelliittia ollut - vain kaksi valtakunnallista kanavaa, joista toinen taisi lopettaa ohjelmansa viimeistään iltakymmeneltä. Pari vuotta myöhemmin sain ensimmäisen tietokoneeni, näin Ghostbustersin useamman kerran teatterissa ja Kolmoskanavan aloittaessa alkuperäisen Star Trekin, katsoin jokaisen jakson lähes uskonnollisella hartaudella. Tietysti jossain välissä scifi-intoani tuokkivat kirjat, sekä sellaiset tv-sarjat kuin Taisteluplaneetta Galactica ja Ritari Ässä. Neljännen Trek-elokuvan näin teatterissa.

Mutta hetkinen, Janne ei kysynyt varhaisia scifi-muistoja, vaan varhaisia nörtti-muistoja. Minulla niiden täytyy liittyä jotenkin matematiikkaan. Olin varhaisnuoruudessani useita vuosia edellä ikäisiäni matemaattisessa lahjakkuudesssa - laskin negatiivisilla kokonaisluvuilla ennen kouluun menoa ja luultavasti tutustuin imaginääriavaruuteen jo ennen yläasteelle siirtymistä. Onneksi minulla oli ymmärtäväisiä opettajia ja isä, joka ruokki mielenkiintoani kaikenlaisilla pulmilla.

Eräs minua alakouluikäisenä eniten kiehtoneista matemaattisista leikeistä (ja tämä on nyt sitä peräänkuulutettua nörtteyttä jos mikä) oli laskea usean nopan yhteissilmälukujen todennäköisyyksiä. Minulla oli ikäänkuin kilparata, jolla eri silmäluvut kilpailivat siitä, kuka ensimmäisenä saavuttaa maalin. Jos mahdollista, vielä nörtimmäksi asian tekee se, että numeroilla oli mielikuvituksessani omat persoonallisuutensa, jotka verisesti taistelivat voitosta ja paikasta auringossa. Uskon, että minulla oli satoja A4-ruutuarkkeja täynnä nopanheittoja kuvaavia rasteja.

Tällä ehkä on jotain tekemistä sen kanssa, että päädyin yliopistoon lukemaan (aluksi) matematiikkaa ja tilastotieteitä. Sillä myös saattaa olla jotain tekemistä sen kanssa, että legendan (mutta vain legendan) mukaan minua vielä lukioikäisenäkin kiinnostivat taskulaskimet enemmän kuin tytöt.

Posted by Henri at 23:54 | permalinkki | Comments (1)

lokakuu 22, 2004

Jan Sverák

Eilen tuli töissä juttua Jan Sverakin legendaarisesta elokuvasta Akkumulátor 1 (hämmästykseni oli suuri, sillä tämän kulttipätkän nähneet ihmiset ovat harvassa). Elokuvan kaukosäädinkohtaus on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen.

Aamulla pieni googletus paljasti Sverákin viralliselta saitilta lähes kaksi vuotta vanhan uutisen Sverák-kokoelmasta dvdeellä. Linkki tsekkiläiseen DVDexpress.cz-kauppaan löytääkin Akkumulátor 1:n anamorfisella kuvalla ja DD5.1-äänellä. Viimeistään kohta Titulky: anglicky, česky saa minut hyrisemään riemusta. 719 korunaa on näköjään noin 23 euroa. 72 eurolla irtoaisi koko viiden elokuvan Sverák-boksi.

Toisen iloisen yllätyksen koin huomatessani, että Spinal Tap -henkinen The Fear of a Black Hat on ollut saatavilla jenkki-dvdeellä jo jonkin aikaa.

Posted by Henri at 08:51 | permalinkki | Comments (0)

Necromania

Pornoblogien kruunaamaton kuningas Fleshbot on ryhtynyt julkaisemaan elokuvia dvdeellä ja kollektsuunin ensimmäinen helmi on Necromania: A Tale of Weird Love, Edward D. Wood Jr.:n elokuva kaudelta, jolloin hän oli jo vajonnut kaikkien vähänkin (ja se on tässä täpauksessa hyvin vähän) itseään kunnioittavien elokuvayhtiöiden epäsuosioon lahjattomuutensa vuoksi ja elätti itseään ja kaikenpolttavaa intohimoaan elokuvantekoon ohjaamalla "valtavirtatuotoksiaankin" kehnompia pornoelokuvia.

Elokuvan esittelysivu lupaa lisää Wood-tuhruja tulevaisuudessa, mutta vaikka kieroutunut mieleni on aina nauttinut Woodin elokuvista, niin nämä saattavat olla liikaa minullekin. Lienee parasta, että annan elokuvan esikatselurainojen puhua puolestaan: 1 ja 2.

Jos olet tarpeeksi rohkea ja asut Yhdysvalloissa, voit ostaa dvd:n Fleshbot Filmsin Amazon-zKaupasta. Meidän muiden täytyy tyytyä Ed Woodin Kirkkoon - kavereihin, jotka ottavat Woodin elokuvat vähintäänkin samalla antaumuksella kuin ohjaaja itse.

Posted by Henri at 23:01 | permalinkki | Comments (0)

lokakuu 26, 2004

Olisin halunnut ...

... kirjoittaa viikonlopusta - kirjoittaa bileistä, aamukolmelta nukkumaanmenosta, takavasemmalta hiipineiden syntymäpäiväkutsujen aiheuttamasta aikataulusotkusta, Farscape: Peacekeeper Warsista, The 69 Eyesin uudesta levystä, kunnallisvaaleista, Jim Steinmanista ja viiden minuutin muotokuvasessiosta, joka tuotti yllättävän hyviä tuloksia.

Kuitenkin 13 tuntia duunia kellotettuani olin niin poikki, etten jaksanut ajatella mitään noin raskasta. Iltayhdeksältä työpaikalta poistunut kolleega huikkasi reippaasti tiimilleen tulevansa puoli yhdeltä takaisin. Meillä se ei tarkoita seuraavaa iltapäivää. Deadlineen on viikko - tahti senkun kiristyy.

Illalla juomani litra kolajuomaa kostautui nukkumaanmenon viivähtämisenä ja lyhyiksi jääneinä yöunina. Tänään onneksi on mahdollisuus asettaa ystävät etusijalle ja rentoutua Lohikärmeksen syntymäpäiväillanvietossa.

Posted by Henri at 10:20 | permalinkki | Comments (2)

lokakuu 28, 2004

Jösses!

Knight Foundation on vain yksi maailman tuhansista, rohkeinisinko sanoa miljoonista, David Hasselhoffille omistetuista fanisaiteista. Lepuuttakaa silmiänne erityisesti kuvalistan aloittavassa, Davidin herkkää eläinrakkautta kuvastavassa, keskiaukeamaposeerauksessa. Sanat pettävät, ääni häviää.

Posted by Henri at 19:26 | permalinkki | Comments (1)

Hasselhoff!

Tänään oli jo kolmas reilun kymmenen tunnin työpäivä tällä viikolla, joka ei näillä näkymin lopu ennen kuin seuraava alkaa.

Raskaat työt vaativat raskaat huvit, ja siitä sai vastata meille kahden tänään vanhentuneen elokuvalipun voimalla Dodgeball. Sopivan ilkeä elokuva jaksoi naurattaa vauhtiin päästyään. Ikävä kyllä yltiöstereotyyppiset hahmot ja rooleihinsa juuttuneet näyttelijät jäivät täysin yllätyksettömiksi ja parhaat hetket tarjosivat sivuhenkilöt - riemastuttavimpana esimerkkinä tämän päivän ensimmäisen blogimerkinnän sankari. Valitettavasti myös elokuvan "juoni" ajautui pahasti gagien tielle.

Kaikki tämä sanottuna (päivän anglismi), onistuimme silti ulvomaan naurusta kuin vähäjärkiset. Pitkän päivän lopuksi aivan loistava aivojen tyhjennys, mutta ei tästä ollut Zoolanderin kellistäjäksi, kuten elokuva-avostelijaystävämme uhkaili.

Posted by Henri at 23:29 | permalinkki | Comments (0)

lokakuu 30, 2004

Copy Control - joo joo

Vaikka pääsin eilen lähtemään toimipisteeltä "jo" puoli yhdeksältä, niin minua Kallion blogaajia enemmän minua kiinnostivat kuuma suihku, kuuma vaimo ja ... kuuma Star Trek. Ehkä ensi kerralla.

Täällä (töissä) sitä kuitenkin taas ollaan, ja kuten eilisen, tämänkin päivän aluksi korvissa soi The 69 Eyesin uutukainen Devils, jonka poimin viime lauantaina kuunteluun. Levy ei suuremmin yllätä edellisten levyjen jälkeen; toimivaa konseptia ei olla juurikaan muutettu. Kyllähän tätä kuitenkin ihan ilokseen kuuntelee. Kovalevyllä majaansa pitävä neljän levyn soittolista puuroutuu korvissa yhdeksi soljuvaksi kokonaisuudeksi, joka pitää työvireen korkealla.

Kovalevylle siirtämisessä nousi eteen pieni ongelma, sillä vasta kotona huomasin levyn takakannessa Copy Control -leiman. Kotikoneen CD-DA-Xtractor ei suostunut rippaamaan levyltä kuin 10 ensimmäistä biisiä. Työkoneella tällaista ongelmaa ei kuitenkaan ilmennyt ja samainen ohjelma siirsi koko levyn kauniisti ämpäreiksi.

Alkuperäinen levy löysi siis paikkansa hyllyssä. Jäin kuitenkin miettimään miksi levyteollisuus kiusaa asiakkaitaan uusilla kopiosuojausmenetelmillä, jotka osoittautuvat täysin tehottomiksi yli kaksi vuotta vanha ilmaisohjelman edessä (mulla on v.023 Xtractorista). Ylimääräinen vaiva laillisesti ostamani levyn kuunneltavaksi saattamisessa korpeaa kuitenkin sen verran, että saatan hyvinkin käyttää lain suomaa oikeuttani ottaa alkuperäiskappaleesta muutaman kopion lähipiirilleni. Oppivatpahan olemaan. No, tuskin oppivat.

Posted by Henri at 11:04 | permalinkki | Comments (0)