toukokuu 22, 2013

Leffakatsaus 2012

Ja sitten, kuten menin lupaamaan, käymme vuoden 2012 kimppuun. Tilastopuolella taphtui ihmeitä: dvdeen osuus formaattina putosi edellisen vuoden 84%:sta 48%:iin. Hankin viimein Blu-ray-soittimen ja sinilaserilta tuli katsottua 22% vuoden 175 elokuvasta. Loppuvuodesta tilaamani Netflix näkyy tilastoissa 10% osuudella ja R&A tarjosi peräti 15% vuoden elokuvista.

Vuonna 2012 tv-puoli vei mennessään ennennäkemättömällä voimalla. Katsoin peräti 44 sarjakautta tai minisarjaa, yhteensä 323 tuntia, eli n. 160 parituntisen leffan edestä. Leffapuolella taas edelleen keskityin itselleni uusiin elokuviin, joita kokonaisuudesta oli peräti 82%. Ja kuten ennenkin, tarkastelemme nyt juuri niitä.

Nämä minulle uudet elokuvat säväyttivät vuonna 2012:

Tammikuu: Hobo with a Shotgun on ainoa mainittava

Helmikuu: Paul, Biutiful

Maaliskuu: The Killing, The Adventures of Tintin (3D)

Huhtikuu: Animal Kingdom, The Avangers

Toukokuu: 13, Howl

Kesäkuu: Day & Night (lyhäri), Toy Story 3, The Avengers (uudelleen)

Heinäkuu: The Dark Knight Rises on ainoa maininnan arvoinen, vaikka olikin Nolanin Batman-trilogian heikoin lenkki

Elokuu: Gandhi, The Illusionist, Super 8

Syyskuu: Comic-com - Episode IV: A Fan's Hope, Holy Motors, intouchables

Lokakuu: The Artist, My Week with Marilyn, This Must Be the Place

Marraskuu: Naked Ambition: An R-Rated Look at an X-Rated Business-valokuvausdokkari oli ainoa mainitsemisen arvoinen

Joulukuu: Frazetta - Painting with Fire, toinen dokumentti Netflixistä oli puolestaan joulukuun ainoa valopilkku

Seitsemän leffaa yllämainituista sai minulta katsomishetkellä viisi tähteä, kuusi puolestaan neljä ja puoli tähteä, loput neljä. Neljän tähden leffoja olen maininnut vain, jos kuukaudessa ei ollut muuta mielenkiintoista, tai jos olen jostain syystä erikseen ne halunnut myös julkiseen muistiin tallentaa.

Animaatiomegahitit The Adventures of Tintin ja Toy Story 3 olivat tyylipuhtaita teoksia omassa lajissaan, ja Tintti taitaa olla ainoa tähän mennessä näkemäni 3D-leffa, jossa 3D:stä oli oikeasti iloa (no, ehkä myös Piranha 3D voidaan laskea sellaiseksi, mutta aivan eri syistä.)

Stanley Kubrickin The Killing oli vuoden 2012 suurin sivistyspaikko, The Avengers ainoa elokuva, jonka näin kahdesti ja silkkaa fanipoikajuhlaa, kuten myös suurella rakkaudella tehty dokumentti Comic-com - Episode IV: A Fan's Hope.

Silti vuosi 2012 taitaa olla ranskalaisten juhlaa: Ilon ja koskettavan draaman täyttämät The Artist ja Intouchables sekä hämmentävä taidepläjäys Holy Motors taitavat olla vuoden kärkikolmikko.

Näistä viimeksi mainittu jätti leffan jälkeen sen kuuluisan "Mitä helvettiä mä juuri näin"-tunteen, mutta pelkästään hyvällä tavalla, ja koska leffa onnistui vaivaamaan kuukausitolkulla alitajuntaa, niin julistan Holy Motorsin paitsi vuoden 2012 parhaaksi R&A-leffaksi, niin myös parhaaksi uutuudeksi itselleni.

Vuonna 2013 olen tähän mennessä katsonut vain 42 elokuvaa, joista 2 dvd-levyltä. Ensi vuoden katsauksesta tullee lyhyt, mutta mielenkiintoinen.

Aiemmat leffakatsaukset: 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002.

Posted by Henri at 22.05.13 21:06
Comments

FG4cru A round of applause for your article.Much thanks again. Cool. http://point.md/

Posted by: best bookmarks service at 01.06.13 01:49
Post a comment

Remember personal info?