kesäkuu 02, 2010

Masinointia paremman verkkojournalismin puolesta

Lehtien verkkojulkaisut eivät edelleenkään pääsääntöisesti linkitä lähteisiinsä, vaikka aiheesta on - lehdistön niin kovin kunnioittaman - Julkisen Sanan Neuvoston periaatelausuma. (Lisää aiheesta Kari Haakanan blogissa).

Jos asia nyppii ja näet verkkolehdessä tällaisen lähdelinkittömän artikkelin, ole hyvä ja kopioi jutun kommenttilaatikkoon seuraava teksti:

"Julkisen sanan neuvosto korostaa, että lähteiden käyttöön on kiinnitettävä toimituksissa erityistä huomiota riippumatta siitä, mistä välineestä ja mihin välineeseen toisen juttua lainataan.

Kun verkossa julkaistaan toisen työtä sisältävä juttu, siihen pitää lähdemaininnan lisäksi mahdollisuuksien mukaan liittää linkki alkuperäiseen lähteeseen. Näin lähde saa painoarvon, joka sille kuuluu. Mikäli lähteenä olevaan juttuun ei ole olemassa suoraa linkkiä, linkitys on syytä tehdä kyseisen nettijulkaisun etusivulle."

- Julkisen Sanan Neuvoston periaatelausumasta 4279/L/10
http://www.jsn.fi/Default.aspx?d=1120

Ehkä aktiivinen muistuttaminen auttaa journalisteja ymmärtämään asian, jonka blogaajat ovat osanneet alusta asti.

Lisäys: Yksi muistutus/artikkeli riittää. Ei ole kuitenkaan tarkoitus spammata keskustelupalstoja. Ei siis kannata toistaa, jos joku toinen masinaattori on ehtinyt ensin. Kyllä niitä huonosti linkitettejä artikkeleita riittää kaikille.

Posted by Henri at 02.06.10 15:14
Comments