helmikuu 25, 2008

Mannerheim oli... kentauri?

Ilta-sanomien mukaan Suomen kenraalikunta ja kansa ovat raivostuneet nukkeanimaatio-elokuvasta Uralin Perhonen, jossa sotamarsalkka ja vapaaherra Mannerheim esitetään kentaurina - ja millaisena kentaurina?

Näin hänellä on ihmisen pää, vartalona matkalaukku ja hevosen häntä.

Kyllähän nyt vähemmästäkin, paitsi raivo, myös kylmä hiki nousee, sydän syrjistyy ja yöunetkin menevät menojaan. Matkalaukku? Kentauri?

Entinen puolustusvoimain komentaja kehottaa tekijöitä häpeämään, ja Mannerheim-ristin ritarikin toteaa teoksen olevan "täyttä roskaa".

Kentauri? Matkalaukku?

Toki myös kansalla on painava sana sanottavanaan, ja mikä sen sanomiseen olisi parempi foorumi kuin Ilta-Sanomien keskustelupalsta:

Olkoonkin, että teatteri on teatteria, mutta kyllä se väärin on. Siitä voi hyvin moni ihminen, joka ei tunne historiaa, päästä aivan väärään käsitykseen. Luulisi Ylellä olevan muitakin aiheita.
Mutta minkä tähe pittää Mannerheimista kentauri tehä, jos ei kerta ollut kentauri?
Ottakaapas hyvät taiteilijat faktoista selvää, ennenkuin levitätte perättömiä kentauri-juttuja.
Ylellä on näköjään varaa menettää maksavia asiakkaita, nimittäin olen yhtenä rintamassa, joka jättää tv-luvan maksamatta jos tällaista törkyä esitetään. Miksi tänä päivänä kaikkien pitää olla kentaureja, onko se trendikästä?
Minusta nuo kentaurius ja valkyrius ovat aiheita, joista ei ole mitään syytä tehdä "viihdeohjelmia" - vai onko tuo Mannerheim-juttu otettava jonain muuna kuin viihteenä.
Kyseinen animaatioelokuva ei perustu mihinkään muuhun kuin huhuihin ja väitteisiin, joita ei ole voitu todistaa. Lisäksi se osoittaa, että sen tekijöillä on laskelmoiva halu päästä julkisuuteen. Pitää muistaa, että Mannerheim äänestettiin Suurimmaksi Suomalaiseksi vuonna 2004.
Miksi aina näinpäin, että yksi ja toinen julkisuuden mies pitää todistaa kentauriksi? Miksei lähdetä jahtaamaan myös valkyrioita? Kai niitäkin historiasta löytyy?
Tässä pläljäyksessähän annetaan Mannerheimista täysin valheellinen ja epätosi kuva vain tamperelaisten punaisten juorujen ja urbaanilegendojen perusteella. Miten tällä perusteella voidaan taideteosta edes tehdä?
Ave, Mannerheim morituri te salutant!
Jotkut punikit eivät vieläkään hyväksy, että me valkoiset voitimme sodan. Mannerheimin johdolla. Tehdäänpäs me punaisten sodanjohdosta oikein kentauriparaati niin katsotaan miten sen sananvapauden kanssa oikein on?

... ja lopulta:

Eihän tässäkään keskustelussa puhuta oikeastaan Mannerheimista, vaan siitä että on [muka] loukkaavaa väittää jotain kentauriksi.

(ylläolevissa lainauksissa on tarpeen mukaan muutettu yksi sana, arvatkaa mikä)

Mutta silti... Kentauri? Matkalaukku?

Eipä mikään ihme, että Jyväskylässä nuoriso imppaa deodoranttia.

Posted by Henri at 25.02.08 20:11
Comments

Heehee! Hienosti kiteytetty keskustelu!

Posted by: at 26.02.08 15:57

Sä rokkaat mun päivää.

Posted by: Moira at 27.02.08 19:25

Hysterialle on helppo nauraa.

Posted by: Henri at 02.03.08 00:18

Nyt on kyllä lähinnä itkettänyt. Äh, ei voi syyttää kuin itseään, ei pitäisi lukea kaiken maailman keskustelupalstoja...

Posted by: at 02.03.08 18:53