tammikuu 19, 2008

Leffakatsaus 2007

Perinteitä kunnioiitaen ja laadusta tinkimättä... jälleen kerran on vuorossa Elokuvien ja Valokuvien katsaus vuonna 2007 katsottuihin elokuviin. Ensin tilastot, sitten kuukausiraportti parhaista viime vuoden aiemmin näkemättömistä elokuvista, ja lopuksi vuoden parhaiden valinta, sekä kunniamainintoja. Ja kuten aikaisempinakaan vuosina, tässä vaiheessa en vielä tiedä, mihin valintoihin päädyn.

Sen kummemmitta aasinsilloitta, sukelletaanpa excelliin...

Viime vuonna tuli lopulta katsottua 207 elokuvaa, joka on vähemmän kuin neljään vuoteen. Samoin minulle täysin uusia elokuvia tuli nähtyä selvästi vähemmän, vain 67%, eli 139. Kotiteatteri ei lisännyt dvdeeltä katsottujen elokuvien määrää merkittävästi, mutta 85% on vähän hankala päästä ylöspäin, kun R&A:ssa katsoo 23 elokuvaa.

Leffapäiväkirjani mukaan kuukauden sisällä poksahtaa rikki myös 2500 elokuvaa sitten toukokuun 1996, jolloin aloin kirjaamaan ylös kaikki näkemäni leffat. Mutta se on toinen tarina se, ja varmasti blogimerkinnän arvoinen. Sivuhuomautuksena kuitenkin mainittakoon, että samaan aikaan tv-sarjoja tuli katsottua 39 kautta/spesiaalia/minisarjaa, yhteensä 232 tuntia, eli reilun sadan elokuvan verran.

Siinä tärkeimmät tilastot. Katsotaan seuraavaksi mielenkiintoisimpia minulle uusia elokuvia:

Tammikuu: Hoodwinked!, The Pianist

Helmikuu: The Lion in Winter, Mrs. Henderson Presents, Volver, Munich

Maaliskuu: The Queen, Titus

Huhtikuu: Million Dollar Baby, The Aristocrats

Toukokuu: Grizzly Man, The Notorious Bettie Page

Kesäkuu: In Cold Blood, Capote, The Prestige, The Departed, Little Miss Sunshine

Heinäkuu: El Método, In Her Shoes

Elokuulle ei osunut kuin muutama hyvä tusinaleffa, parhaana Inside Man

Syyskuu: Musta jää, Zwartboek, Ficció, Año Uña, Don

Lokakuu: Stranger than Fiction, Déjà Vu

Marraskuu: Millennium Actress, Death Proof, Babel, The Last King of Scotland, An Inconvenient Truth

Joulukuu: ei oikeastaan mitään merkittävää, parhaana ehkä Planet Terror

Ja tuosta joukosta pitäisi nyt tehdä juhlalliset valinnat. Viime vuoden tavoin eritelen hieman tarkemmin. Vuoden ilmiö taisi olla lähihistorian henkilöt: The Queen, Last King of Scotland ja Capote pääsivät kaikki viiden tähden kastiin. Viimeisin noista on In Cold Bloodin kanssa vuoden kovin double feature.

Vuoden yllättäjät olivat kova kotimainen Musta jää, ihmissuhdehömpän sijasta koskettavaksi draamaksi kasvanut In Her Shoes ja tiukkaakin tiukempi historiallinen hallitsijaperhetragedia ja juonittelu The Lion in Winter.

Noista viimeisin kisaa ehkä kaikkein tiukimmin vuoden parhaan leffan tittelistä, mutta se menköön tänän vuonna samalla perusteella kuin viime vuoden paras, eli elokuvalle, jota olen hehkuttanut eniten ystävilleni. Niinpä kärkeen kiilaa Barcelonasta aivan sattumalta poimittu El Método, josta kirjoitin elokuun leffakatsauksessa. Kerrassan erinomainen elokuva.

Vuoden kunniamaininta menee yhdelle El Métodon tähdistä. Näin viime vuonna varmaankin neljä hyvin erilaista roolia Eduard Fernándezilta. Viime vuoden R&A:n parhaan elokuvan Ficción erinomaisuus oli pitkälti hänen hillityn roolityönsä varassa - melko täydellinen poikkeama El Métodon Iberian machosta. Vuonna 2008 Fernández esiintyy ainakin neljässä elokuvassa.

Vuoden räävittömimmän hetken tittlein taas kaappaa Kevin Smithin Clerks II:n loppupuolen The Donkey Show - tai sitten The Aristocrats koko pituudeltaan ja kaikilta ekstroiltaan, tosin kaksi tuntia on jo melkoinen "hetki" - mutta niin oli elokuvakin.

Vuosi 2008 on lähtenyt käyntiin hitaasti, mutta eiköhän tässä taas yli 200 elokuvan pinnistetä.

Aiemmat leffakatsaukset: 2006, 2005, 2004, 2003, 2002.

Posted by Henri at 19.01.08 20:29
Comments