tammikuu 03, 2008

Sata klassikkokeskiviikkoa

Vuodesta 1999, kerran kuussa (kuukauden ensimmäinen keskiviikko, jos mitään forsemajoria ei ole ollut) olen näyttänyt ystävillemme kotonamme klassikkoelokuvia ympäri maailman, joskin myönnettävästi enimmäkseen amerikasta. Määritelmänä on ollut "vähintään n. 30 vuotta vanha, ja edelleen relevantti tai ohittamattoman merkittävä elokuvahistorialle" ja painopiste viihteellisemmässä elokuvassa, niitä vakavimpia merkkiteoksia kuitenkaan ohittamatta.

Tänään juhlistettiin kuoharilla ja screwball-klassikoilla sadatta perättäistä iltaa, ja vuorossa olivat minulle tärkeän ohjaajan Howard hawksin ja samoin tärkeän näyttelijän Cary Grantin kollaboraatiot Bringing Up Baby ja Monkey Business.

Ensimmäisen elokuvista olin jotenkin onnistunut välttämään kokonaan vuosien varrella, mutta nyt kun sen näin, vaikka pidinkin siitä, on pakko todeta, että sen asema lajityyppinsä kärkipäässä on hieman liioiteltu. Jälkimmäinen, n. 15 vuotta tuoreempi, elokuva on selvästi koherentimpi ja hauskempi - ennenkaikkea sympaattisempien henkilöhahmojensa ja lämpimämmän otteensa vuoksi.

Asettaisin Grant-Hepburn iloittelun edelle selvästi myös sellaiset riemastukset kuin Harvey, His Girl Friday, It Happened One Night, The Miracle of Morgan's Creek, Some Like It Hot, I Was a Male War Bride ja To Be or Not to Be - ihan vain muutaman pitkälti räiskyvään dialogiin ja kommelluksiin perustuvaa klassikkokomediaa mainitakseni.

Ja jos jotakuta kiinnostaa millaisia klassikoita sataan endimmäiseen iltaan on mahtunut, niin liitän tähän loppuun vielä (pikaisesti Wordillä käännetyn, pahoittelen taulukoiden paskaa luettavuutta) pdf-tiedoston 100 ensimmäistä Classic Niteä.

Posted by Henri at 03.01.08 02:33
Comments

Kiitokset niistä!

Posted by: Lissu at 03.01.08 21:57