heinäkuu 10, 2007

Vuoden toinen kamera

(11.7.: Merkintään on tehty muutamia lisäyksiä jälkikäteen.)

A new camera

Tänä vuonna en ajatellut raahata lomamatkalla järjestelmäkameraa mukanani, ja vaikka Nokia N95:n kamera ottaa aivan kelpo kuvia ulkona auringonpaisteessa, niin en tahtonut myöskään jättäytyä pelkästään sen varaan. Kyllästyin myös odottelemaan aiemmin mainitsemaani Sigma DP-1:stä, joten valintani osui netissä hillittömästi hehkutetun Fuji F30:n seuraajaan, koko tuotenimeltään Fujifilm FinePix F31fd.

Hankin kameran juhannussunnuntaina, eli tässä on nyt paukuteltu testikuvia 365-projektimme tiimoilta pari viikkoa, ja nyt viimein ehdin/jaksan/olen valmis kirjoittamaan kamerasta muutaman sanan. Kamerassa on paljon hyvää, mutta onpa mukaan eksynyt pari perustavanlaatuista mokaakin. Niiden kanssa pitää vain elää.

Hyvää:

 • Kuvanlaatu on aivan käsittämättömän hyvä tämän hintaluokan pokkarille. Kamerassa on suurempaa pokkarikokoa (1/1.7 ") edustava 6,3 megapikselin Fujin Super-CCD-kenno.
 • Kuvanlaatu suurilla ISO-arvoilla on vielä ihmeellisempi. ISO 800-1600 -laatua voi hyvällä omallatunnolla verrata pari vuotta vanhojen digijärkkäreiden kuvaan, ja vaikka ISO 3200:lla kuvaan tuleekin kohinaa melkoisesti, niin se ei ole varsinaista kolmivärikohinaa, joten kuvia pystyy helposti käyttämään web-koossa.
 • Hinta. Verkkokauppa.comissa 220 euroa; gigaisen kortin kanssa 250. Satasen halvempi siis kuin Jaana-Marille hankittu Canon Ixus 850IS. Asematunnelissa vertauskohteena oleva kauppa muuten tarjosi samaa Fujia 420 eurolla. Olin tukehtua hämmästykseeni: 90% lokaatiolisä?
 • Manuaaliset säädöt. Minulla kameran käyttömoodiksi on vakiintunut A/S-tila, nimenomaan sillä aukon mukaan säädöllä. Manuaalitila on myös varsin pätevä fallback.
 • Akku kestää suorastaan järkyttävän pitkään. Kuvattuani 2,5 viikkoa (viitisen sataa kuvaa), olen ladannut kameran kerran (toisena päivänä), ja akkumittari näyttää vielä 2/3-tehoa.

Niin-ja-näin:

 • Käyttöliittymä. Vanhalle canonistille kesti hetken aikaa oppia uusi käyttöliittymälogiikka, mutta loppujen lopuksi kameraa on varsin helppo käyttää. Valikoissa tulee vieläkin painettua välillä väärää nappia alavalikon aukaisemiseen, mikä joskus riipii, sillä esim. ISO-säädöt löytyvät pikavalikon alta.
 • Lisäys: Face Detection. fd Kameran nimessä tarkoittaa sisäänrakennettua kasvontunnistusta. Ensin pidin koko toimintoa täysin turhana, mutta tajusin sitten, että itselaukaisiajn kanssa käytettynä se on varsin näppärä. Kamera tarkentaa vasta kun kuvaa otettaessa, kun olen itsekin mukana ruudulla. Aika harvoin tulee käytettyä, mutta kiva lisä.

Huonoa:

 • Ei orientaatiosensoria.
 • Kaikki kuvat siirtyvät koneella vaakakuvina, mikä haittaa hieman niiden pikaista katselua.
 • 3:2-tila. Olin riemuissani siitä, että kamerassa on ihka-aito 3:2-tila (leveämpi ja matalampi kuin paras 4:3-tila), mutta kuinka ollakaan, joku Fujin tanopää, jonka saisi hirttää genitaaleistaan, on päättänyt, että vain paras 4:3-tila ansaitsee korkealaatuisimman jpeg-pakkauksen. Ero finen ja normalin on sen verran suuri, että 3:2:n käyttöni tyssäsi ensimmäiseen testipäivään.
 • Surkeat oheissoftat. Ehkä vika on minussa, mutta en keksinyt puoleen tuntiin, miten Fujin softalla saa siirrettyä kuvia muistikortinlukijalta. Onneksi Canonin mainio ZoomBrowser ei välitä millä kameralla muistikortille on kuvattu.
 • Lisäys: Dynamiikan satunnainen loppuminen yläpäässä. Erittäin kirkkaassa auringonvalossa voi käydä niin, että ISO 100, f/8 ja 1/1000s valotusaika eivät riitä, vaan osa kuvasta palaa puhki.

Summa summarum: olen kameraan erittäin tyytyväinen. Flickr-striimissäni on jo joitain testikuvia. Olen valitettavasti ainakin 2 viikkoa jäljessä 365-projektissani. Joka päivälle on kuitenkin jonkilainen kuva, ja editoin niitä hiljalleen. Nyt on loma, en ota stressiä.

Vuoden kolmas kamera lienee sitten syys-lokakuussa ilmestyvä Canonin seuraava digijärkkäri, oli se sitten "40D" tai "5D Mk II". Enää ei neljä vuotta vanhaa teknologiaa edustava, aikansa hyvin palvellut, 10D jaksa inspiroida. (Hyvä valokuvaaja ottaa huonollakin kalustolla hyviä kuvia, mutta parempi kalusto antaa enemmän liikkumavaraa.)

Posted by Henri at 10.07.07 23:10
Comments

Minun mielestäni miinukseksi voi laskea myös sen, että ko. kamera käyttää xD-korttia. Kallis, hidas, suurin kortti vain 1GB, kukaan muu ei käytä Olympuksen lisäksi jne. Mikä vika on esim. SD:ssä? No, tuohan on Fujin kehittämä kortti, joten kai ne haluaa sitä sitten promota. Tosin F40 tukee jo sitten SD:tä.

Posted by: Jukka at 11.07.07 15:44

Ostin itsekin samanlaisen kameran kun en jaksanut lomamatkalle raahata järkkäriä. Itse en kokenut käyttöliittymää niin hankalaksi ja pystynkin jo muutamalla painalluksella aika automaattisesti muuttamaan kameran asetuksia. Itse ostin myös viimeksi 2GB:n xD kortin hintaan 37 euroa, joka minusta nyt ei ollut aivan tolkuton hinta. Oheissoftaa en ole edes asentanut! Oletinkin sen olevan aika surkeaa. Olen kyllä ehdottomasti samaa mieltä siitä, että kuvanlaatu on hämmästyttävän hyvä tämän hintaluokan pokkarille.

Onhan kameran käyttöliittymässä hupaisiakin piirteitä kuten se, että sarjakuvaus pitää laittaa päälle joka kerta erikseen, koska asetus resetoituu kun kameran sulkee tai se ettei voi valita kuvausmoodia, jossa välttyisi otetun kuvan (pakko)näyttämisestä kuvaruudulla jne.

Posted by: Lefa at 11.07.07 18:07

Itselläkin Fujin (F20) vähäinen kohina lykkäsi järkkärin hankintaa taas vähän eteenpäin tulevaisuuteen. ISO800 on todella käyttökelpoinen, ja ISO2000 tekee yllättävän hyvää jälkeä 10-koossa. Ja tärkein pointtihan kuvaamisessa on, että (pieni) kamera kulkee aina mukana!!!

Posted by: wxx at 11.07.07 20:05

Omista kokemuksista:

Mulla oli parilla viikon matkalla (ensin Gotlantiin ja sitten Kainuuseen) mukana 3 kameraa: Canon EOS 10D (17-40mm ja 70-300mm zoomit), Mamiya 7 (65mm) ja Ricoh GX100. Lopputulos oli se, että Canonilla tuli otettua 60, Mamiyalla 70 ja Ricohilla 800 kuvaa.

Näistä käytännössä Canon oli lopulta turha. Varsinkin kun Ricoh menee 24mm ja Canon vain 28mm (multiplierhan on 1.6), niin Canonin tarpeellisuus osoittautui varsin pieneksi. Jos kuvanlaatua taas ajattelee, niin Mamiya menee Canonin ohi, joten sekin vähensi Canonin tarvetta.

Ricoh GX100:sta kommentteja:

Kamera maksoi kohtuullisesti (750 euroa mukaanlukien adapterin, vastavalosuojan, ylimääräisen akun, nahkalaukun ja kamerakin oli ns. kit-paketti sisältäen irroitettavan EVF:n), mutta ns. niche-tuotteeltahan sitä voi odottaakin :)

Kuvanlaatu on loistava, 10Mpix kenno ja erinomainen optiikka. Toisin kuin Fujissa, ISO 200 yli ei kannata mennä, tosin ISO 400 menettelee hätätapauksessa. Itse käytin koko ajan max ISO 200. Ricohissa on kuitenkin optinen kuvanvakaaja, joka toimii erinomaisesti.

Käyttöliittymä on loistava, en ole aiemmin yhtä hyvää käyttänyt. Erittäin intuitiivinen ja todella nopea oppia ja helppo käyttää. Suurimman osan aikaa käytin A-tilaa, mutta lopussa huomasin käyttäväni M-tilaa yhä enemmän.

Akku on hyvä, tosin kaksi akkua on tarpeen ainakin meikäläiselle.

Meikäläiselle yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on RAW-formaatti ja sitä en pois vaihtaisi. Ei siis ole tarvinnut sormeilla kameran säätöjä millään tavalla. Aluksi tallensin RAW:n ohella 640x480 jpg-kuvan, mutta nykyään RAW:n ohella kortille tallentuu myös täyskokoinen jpg-kuva.

Oikeastaan ainoa ongelma suurten ISO tilojen aiheuttaman kohinan ohella on dynamiikkapuolella. Suomen kesässä taivas palaa puhki niin pirun helposti. Ricoh on kuitenkin yksi parhaista merkeistä, mitä firmware-päivityksiin tulee (eli päivityksiä ei julkaista vain julkaisun vuoksi, vaan ongelmia tosiaan korjataan) ja ilmeisesti juuri ilmestyneessä 1.16 versiossa tähän on puututtu.

Kannattanee myös huomata, että RAW-kuvan kirjoittamiseen menee muutama sekunti ja nopeaan muistikorttiin kannattaa tosiaan panostaa. Jotkut ovat puhuneet jopa 6s, mutta mulla Extreme III:lla mennee reilut 3s.

Vielä kun saisi 19mm laajakulmakonvertterin :)

Lisäinfoa:
http://www.ricohpmmc.com/uk/products/camera/Caplio_Gx100/caplio_gx100_Features1.htm

Posted by: KaS at 13.08.07 20:13

Jepjep. Mulle oli oleellisimpina pointteina manuaalisäädöt, hyvä kuvanlaatu korkeilla ISO-arvoilla sekä pieni koko ja lopulta myös huokea hinta.

Jääpähän enemmän rahaa siihen järkkäriin. 40D sieltä taitaa olla tulossa.

Posted by: Henri at 15.08.07 22:37