toukokuu 06, 2007

TV-sarjojen parhaimmuudesta

Galactican kolmoskauden ja Romen kakkoskauden loputtua jää taas varmaan enemmän aikaa elokuville, ja ehkä myös uusille sarjoille. Lostin kolmatta ja Heroesin ensimmäistä kauttakaan ei ole enää kuin muutama jakso molempia. Tänään katsoimme molemmista tällä viikolla jenkki-tv:ssä esitetyt jaksot, ja voi pojat, kylläpä Heroes rokkaa.

Aikaisemmin tällä viikolla hyvä ystäväni, jonka makuun hyvin pitkälti luotan, esitti melkoisen väittämän: hän epäili, että The Wire olisi paras hänen koskaan näkemänsä tv-sarja. Se on paljon sanottu, varsinkin meidän piireissämme, joissa on kuitenkin katsomalla katsottu kymmeniä, ellei satoja, tv-sarjoja alusta loppuun. En siis puhu mistään "katsotaan aina kun kyetään, satunnaisesti, tai ainakin joka toinen jakso, jos satutaan olemaan tv:n ääressä", vaan ihan omistautuneesta hoocee-harrastamisesta.

Minä en ole The Wireä katsonut jaksoakaan, mutta sarja pääsi juuri pian katsottavien listalle. Omassa hyllyssä samalla statuksella ovat tällä hetkellä Riget ja Band of Brothers, ja kunhan Futurama on lopussa, luulen, ettei uuden sarjan aloittamiseen mene kauaa.

Tämän väittämän jälkeen piti kuitenkin ryhtyä itsekin miettimään, mikä minun näkemistäni sarjoista veisi moisen tittelin. Kuten elokuvienkin kohdalla, luulen, että pystyn melko helposti kertomaan 10 sarjaa, joiden joukosta se paras lopulta löytyy, mutta yhden nostaminen muiden ohitse on hankalaa.

Minulla on scifi-tausta, eikä mikään sarja tule koskaan ohittamaan alkuperäistä Star Trekiä henkilökohtaisessa merkittävyydessään, se todettakoon heti aluksi. Deep Space Nine ja Farscape ovat toki kokonaisuutena paljon parempia. ja torsoksi jääneellä Fireflyllä oli potentiaalia nousta top-3:een tässä alalajissa.

Komedia on minulle toinen rakas tyylilaji, ja niinpä scifikomedia Red Dwarf on arvoasteikolla korkealla. Studio Julmahuvi on yksi harvoja kotimaisia sarjoja, jotka tälle listalle pääsevät. The Black Adder ansaitsee vähintään kunniamaininnan, ja kun tarkemmin ajattelen, niin kyllä se "Kaikista Paras Sarja"™ taitaa löytyä tästä genrestä, mutta tiivistetään jännitystä merkinnän loppuun asti.

Viime aikoina kovimpaa ovat ihan alussa mainittujen lisäksi kolahtaneet Deadwood (jonka kolmoskausi ilmestyy hävyttömän huokeana pakettina kesäkuussa ainakin CD-Wow:hin, COCKSUCKEERRRRS!) ja minisarjapuolella Dexter. Aika näyttää kuinka ne kestävät.

Viime aikojen huippusarjoista ovat valitettavasti jääneet kesken esimerkiksi The Sopranos, Oz ja Six Feet Under. Niistä varmasti jokin saattaisi tulla kolkuttelemaan henkilökohtaista top-kymppiä.

Ja jos minisarjoista puhutaan, niin kaksi on ylitse muiden: I, Claudius ja The Singing Detective. Näiden kahden muodostaman pinnan alla sitten kuplii monen monta hienoa miniä, mutta manitaan nyt erikseen BBC:n tyylipuhdas Austin-filmatisointi Pride & Prejudice. (Minullakin on herkkä puoleni.)

Jos oikein tarkkaan mietin, niin sellaisia nuoruuden sarjoja kuin Northern Exposure ja L.A. Law muistelen lämmöllä. Hill Street Bluesia en nähnyt läheskään kokonaan. Henkilökohtaisella "Haluan nähdä pian uudelleen" -listalla kovin korkealle viime aikona on kohonnut Bruce Campbellin tähdittämä The Adventures of Brisco County Jr., mutta sen jenkkiboksi on varsin tyyris, enkä kyllä tiedä kuuluuko se muuten kuin aasinsillan kautta tähän parhausmerkintään.

Uraauurtavuudellaan ja outoudellaan listalle on jotenkin pakko nostaa Twin Peaks ja The Prisoner. Molemmista on viimein hyvät dvd-julkaisut, jotka luonnollisesti ovat myös ostoslistallani.

Olen aika varma, että tältäkin listalta jäi puuttumaan vaikka mitä minulle itsellenikin tärkeää vuosien varrelta, mutta jos jäisin oikein kaivelemaan, niin silloin ohitettaisiin kaikki riskirajat lukijan takapuolen puutumisindeksissä.

Kaipa noista edellä mainituista kuitenkin löytyvät ne sarjat, joilla voi populoida listani sijat 2-10. Ja se paras? Pitkän miettimisen jälkeen on pakko todeta, että paras koskaan tehty televisiosarja maailmassa on Monty Python's Flying Circus, ja toisin kuin makuasioista, tästä ei sovi kiistellä. (Voi olla että väittely muuttuu pelkäksi vastaanväittelyksi.)

Posted by Henri at 06.05.07 00:45
Comments

Yhdyn The Wire -suosituksiin. Parasta. Myös Simonin aiemmin kirjoittama Homicide: Life on the Street on aika huimaa tavaraa, mutta ei mitään Wireen verrattuna.

Ai niin, jos Baltimoren jengiläisenglanti ei ole helppo rasti, raati suosittelee tekstityksiä. Sarja ei pitele katsojaa kädestä.

Posted by: Ripa at 06.05.07 02:24

...Bruce Campbellin tähdittämä Twin Peaks? Sulla taitaa olla vähän eri Twin Peaks kuin se, jonka me muut olemme nähneet. =)

Posted by: Mikki at 06.05.07 02:31

Just ihmettelin tuota samaa :D

Mutta Bruce olisi ollut hieno lisä Twin Peaksiin.

Posted by: Anne at 06.05.07 02:35

Bruce on hieno lisä ihan mihin tahansa.

Posted by: Mikki at 06.05.07 02:35

Hey, I'd pay good money for that shit!

Posted by: Ripa at 06.05.07 02:36

Ain't nobody worth a shit who wouldn't.

Posted by: Mikki at 06.05.07 02:44

Niin muuten maksaisin minäkin, mutta valitettavasti kysessä oli html-tägityserhe, jonka ansiosta tekstistä hävisi melkein kokonainen kappale. Korjaan.

Posted by: Henri at 06.05.07 11:52

Tsekkaa se Six Feet Under loppuun! Ihan omassa sfäärissään.

Silti, vaikea noita on rankata. Jokaisella hyvällä sarjalla on omat uniikit puolensa. Musta joku B5 on pirun kova edelleen, koska se mielestäni nosti jo television tasoa huimasti tavalla millä sitä kirjoitettiin. Band of Brothers oli jees, Deadwoodista tulee mieleen Clintin Unforgiven ja Preacher -sarjis, joissa molemmissa länkkäri on lähempänä todellisuutta. Romesta en sano vielä mitään kun en ole ekaa kauttakaan saanut loppuun.

Lost lopahti mulle ihan täysin, tosin täytyy varmaan yrittää jatkaa sitä kolmoskautta. Liian moni juttu kävi vaan ottamaan päähän. Shieldin ekat kolme kautta oli tosi kovaa matskua ainakin ja samalla hengenvedolla kyseistä sarjaa suositellut kaveri povasi, että The Wire on vielä parempi. Täytyypä tutustua.

Posted by: Reko at 06.05.07 14:26

B5:n toinen kausi on muistoissani loistava, mutta sen jälkeen sarja oli sellaista alamäkeä, että sen alennustilaa voi lähinnä verrata X-Filesin viimeisiin kausiin (joita vanhempana ja viisaampana en sitten lopulta edes katsonut).

Näinpä kumpikaan sarjoista, jotka sentään hetkittäin olivat oman aikansa parhautta, ei kokonaisuutena pääse lähelle edes top-30:iä.

Lostin kolmoskausi on ollut parempi kuin toinen, mutta ykköskauden potentiaalin lunastaminen näyttää jäävän vain haaveeksi.

Posted by: Henri at 06.05.07 20:00

Buffy puuttuu kokonaan, samoin britti Queer as Folk. Twin Peaks vain mainittuna jossain sivulauseessa. En ehkä koskaan enää voi puhua sinulle.

Posted by: Jaak at 07.05.07 11:18

Minäkin yhdyn The Wiren suosittelijoihin, vaikka ei se minusta se aivan ykkösparas teos ole. Pitäisi vain löytää aikaa saada hyllyssä odottava neloskausi katsottua. Ehkä mieli muuttuu siinä vaiheessa.

Posted by: Jiituomas at 07.05.07 12:05

No joo, tietysti Buffy ja Angel olisi pitänyt molemmat mainita. Uskallan silti arvella, että jos Whedon olisi saanut jatkaa Fireflyn loppuun asti, tai edes ensimmäisen kauden puolta väliä pidemmälle, olisi siitä hyvinkin saattanut nousta herran paras sarja.

Abramsin sarjoista olisi hyvinkin voinut kirjoittaa kappaleen jotakuinkin näin: "Vaikka Lostin ensimmäinen kausi onkin parempi kuin Aliaksen ensimmäinen, niin kokonaisuutena Aliaksen ensimmäset kolme kautta pesevät Lostin mennen tullen. Nähtäväksi jää miten lopuilla kausilla käy, ihan hirvittävästi ei Lostin tarvitse petrata, jotta Aliaksen kurakaudet saisi ohitettua."

Twin Peaksin mä haluan nähdä kyllä uudelleen mahdollisimman pian. Anttilasta olisi saanut kausiboksit yhteensä satasella, mutta pakko niiden on jossain olla halvempia.

Arvatenkin komediapuolella olisi pitänyt mainita The Office, Extras ja Spaced.

Posted by: Henri at 08.05.07 21:57