maaliskuu 17, 2007

Tässäkö se on? Sigma DP1

Vajaat kaksi kuukautta sitten peräänkuulutin minulle täydellistä digipokkaria. Viime viikonloppuna päättyneillä PMA-messuilla sitten esiteltiin tarkemmin Sigman ilmeisesti jo viime vuoden puolella ensikertaa julkaisemaa DP1-pokkaria, joka täyttää asettamistani vaatimuksista oleellisimmat.


Tuotekuva härskisti varastettu Sigman sivuilta

Kamerassa on nimittäin sama APS-C-kokoinen Foveon-kenno, joka löytyy Sigman uudesta SD-14-järjestelmäkamerasta. Kenno on pinta-alaltaan kahdeksan kertaa suurempi kuin parhaissakaan kilpailijoissa ja verrattuna peruspikkupokkariin kaksitoistakertainen. Tähän kun lisätään se fakta, että Sigman 14 megapikselin kenno on Foveonin kolmekerroksisuuden ansiosta oikeasti vain about 5 megapikseliä, täytyy kuvanlaadun suurilla ISO-arvoilla olla jotain täysin käsittämätöntä kilpailijoihin verrattuna.

DP1:llä otettuja kuvia ei vielä löydy verkosta, mutta SD-14:llä otettuja helposti. Tämä ISO 1600 -kuva ainakin vakuuttaa kohinan laadun suhteen. (Kuvan on ottanut Chunsum Johnson Choi.)

DP1:ssä on kiinteä 28-millistä vastaava f/4.0 linssi sekä valotuksen säätö ajan ja aukon mukaan. Kamera tallentaa kuvia sekä RAW- että jpeg-formaateissa.

Ainoat asiat, jotka minua vielä kesällä kauppoihin ilmestyvässä kamerassa oikeastaan mietityttävät, ovat paino ja hinta. Kamera painaa kuitenkin melkein kolmanneksen enemmän kuin nyky-Ixuksemme ja hintaa ei ole vielä julkaistu. Jos kamera irtoaa alle 500 eurolla, en edes mieti. Eri foorumeilla on kuitenkin epäilty, että hinta saattaa kavuta jopa 900 euroon, mikä on kyllä pitkästi kipukynnyksen ylitse. Vaan kyllä mies kivun kestää, jos kamerakuume kasvaa tarpeeksi tarpeeksi suureksi.

Sigman viraliset sivut: julkaisutiedot ja kameran esittely.

Posted by Henri at 17.03.07 23:55
Comments

Tuo on kyllä hyvinkin mielenkiintoinen kamera, mutta olisi kiva jos siinä olisi esim. 50 mm vastaava linssi.

Posted by: pni at 18.03.07 11:40

Olympuksen Myy-kakkosessa oli 35-millinen linssi, ja se oli aika täydellinen. 50 millinen linssi ainoana on minulle hieman liian kapea-alainen.

Posted by: Henri at 18.03.07 11:49

IMO: Isompi aukko saisi olla, muuten kyllä kelpaa tuollainen pokkari. Canonet Q17 II voisi olla hyvä esikuva meikäläisen pokkarille.

Posted by: VR at 18.03.07 16:43

Meiltä saa pyytämällä kaikkia Sigma-kuvia.

Foka Oy
Kari Hirvonen

Posted by: Kari Hirvonen at 19.03.07 08:48

Isompi aukko saisi ehdottomasti olla. Ottaen huomioon ettei kyseessä ole DSLR, pitäisi linssin valovoiman olla ainakin 2.8 ellei alle 2 (vrt. rangefinderit).

Edelleen itse olisin toivonut linssiksi 24 mm tai jopa 21 mm, mutta kyllä 28 mm kompromissiksi käy :)

Lopuksi vielä valittelut resoluutiosta: n. 5 mpix kenno ei hirveästi naurata, ihan mahdollisen rajaustarpeen vuoksi.

Lähinnä tuo on meikäläisen listalla vaihtoehto Ricoh GRD:lle, joka on jo pitkään ollut seurannassani (8mpix, f/2.4, 200g).

Posted by: Kari at 26.03.07 03:32

Väittävät, että Ricoh GRD:llä saa mielettömän upeita kuvia mustavalkokonversion jälkeen, mutta että värikuvissa kohina haittaa liikaa.

Kenno on kieltämättä pienehkö megapikselimäärältään, mutta uskoisin sen riittävän siihen tarpeeseen, johon pokkarikameraa olen ostamassa.

Posted by: Henri at 26.03.07 07:21