helmikuu 07, 2007

Orton-efekti - Temppu, ja kuinka se tehdään

Aina silloin tällöin minulle tulee vastaan uusi valokuvaus- tai kuvankäsittelytekniikka, jonka tahdon opetella ja mahdollisimman pian soveltaa johonkin, tai pikemminkin mahdollisimman moneen, kuvaan. Vaarana on toki se, että uutta opittua tekniikkaa tulee käytettyä itsetarkoituksellisesti ja sen viehätys kuluu nopeasti loppuun. Toivottavasti osaan jarrutella oikeissa kohdissa tämän uusimman kanssa.

Pari viikkoa sitten törmäsin Photojojossa valokuvaaja Michael Ortonin mukaan nimettyy Orton-efektiin, jolle löytyy tutoriaali PCIN.netistä. Tuo tuotriaali jäljittelee Photoshopin avulla alkuperäistä tekniikkaa, jossa kaksi samasta kohteesta otettua diaa laitetaan päällekkäin. Molemmat kuvat ovat hieman ylivalotettuja, ja toinen niistä on tarkoituksellisesti epätarkka. Tästä syntyy kuvaan ylimaallinen hehku, joka sopivassa mittasuhteessa miellyttää silmää kummasti.

Koska en ole aivan sinut Photoshopin layer-blendauksien kanssa, niin kehittelin tekniikasta oman versioni, joka antaa myös hieman enmmän vapauksia. Tuosta päivän aiemmasta kuvasta näkee kuinka efekti toimii maisemakuvassa. Myöhemmin illalla käsittelin pari viikkoa vanhan kuvan vaimostani Sibelius-monumentilla. Tulos näyttää tältä:

Orton effect tutorial - Finished image - My wife at the Sibelius Park

Otin kuvan käsittelyvaiheet talteen, ja kirjoitin aiheesta pienen tutoriaalin...

Otetaan ensin kuva sellaisena kun se kamerasta tuli:

Orton effect tutorial - before editing

Peruskorajuksien (levels, curves, saturation, silmien terävöitys ja kirkastus) jälkeen kuva näyttää tältä:

Orton effect tutorial - pre-orton

Kopioidaan kuva (ctrl-j) kaksi kertaa, kolmeksi identtiseksi layeriksi:

Orton effect tutorial 1

Piilotetaan kaksi päällimmäistä layeriä, ja tehdään alimmalle Gaussian Blur. Kuvan koosta riippuen säteen arvo pyörii jossain 10 ja 40 välillä. Oleellista on, että kuvasta vielä hahmottuu, mitä se esittää, mutta mitään yksityiskohtia ei ole erotettavissa:

Orton effect tutorial 2

Seuraavaksi oma lisäni verrattuna lukemaani tutoriaaliin. Tehdään kaksi adjustement layeriä, hue&saturation sekä curves, joiden kanssa ei pyritä niinkään luonnollisuuteen, vaan varsin jyrkkään sävyjen esille tuontiin:

Orton effect tutorial 3

Nyt otetaan esille keskimmäinen layer, jota nimitän tässä "neutraaliksi", koska siihen ei tehdä mitään muutoksia. Ainoastaan sen läpinäkyvyyttä säädetään. Kokeilut ovat osoittaneet, että arvot jossain 40-70% opacityn välillä toimivat parhaiten.

Orton effect tutorial 4

Jäljellä on enää hienosäätöä, joka ei kaikissa kuvissa ole edes välttämätöntä, mutta minusta varsinkin muotokuvissa tämä terävöityksen säätö kannattaa tehdä.

Otetaan siis esille päällimmäisin layer, ja terävöitetään sitä reilulla kädellä:

Orton effect tutorial 5

Pääliimmäinen layer maskataan kokonaan näkymättömiin (mustaksi), ja maskiin piirretään pehmeäreunaisella, noin 50% opacityn siveltimellä valkoista niihin osiin, jotka halutaan terävöittää. Tässä kuvassa silmät, suu sekä takin karvakaulus ja -hihat.

Viimeiseksi terävöitetyn layerin läpinäkyvyyttä säädetään. Opacity 10-30% toimii tässä hyvin.

Orton effect tutorial 6

Nyt kuva on periaatteessa valmis. Tässä vaiheessa, kuvaa toin katseltuani totesin, että hehkusta tuli sittenkin hieman liian punainen, ja se söi hieman liikaa yksityiskohtia ja tunnelmaa. Niinpä palasin adjustement layereille (niitä on vaan pakko rakastaa) ja tipautin saturaatiota sekä tein neutraalista layeristä vielä 10% tiheämmän (opacity 70%).

Lopullinen kuva suuressa koossa, kehyksineen.

Toivottavasti tämä inspiroi jotakuta muutakin. Jos joku photariguru keksii parannusehdotuksia prosessiin, kuulisin niistä mielelläni. Voin myös selventää vaiheita, mikäli jokin kohta jäi epäselväksi.

Posted by Henri at 07.02.07 00:44
Comments

Tuohan näyttää aika paljon kuin samalta mitä saa aikaiseksi kahdella identtisellä layerillä (omppu+j) johon ylimpään laittaa gaussian blurria (sopivasti :) ja muuttaa blending moden overlayksi. Lisäksi ylempään layeriin on tehtävä hiukan sävyn- ja värinsäätöä (riippuen kuvasta ja halutusta efektistä tummennusta tai vaalennusta ja värikylläisyyden vähennystä).

Laitan meilillä esimerkin.

Posted by: pni at 07.02.07 09:58

Picasan Effects/Glow tekee myös samantyyppistä jälkeä. Säätöjä on vain Intensity ja Radius.

Posted by: Oliver Weinitschke at 07.02.07 12:53

Tästä mä juuri photarissa pidän. Saman asian voi tehdä usealla eri tavalla, riippuen siitä mikä omimmalta tuntuu. Minä olen itse ihastunut adjustement layereihin ja layer maskeihin. Sen sijaan blendauksen kanssa en ole vielä oikein oppinut säätämään.

Kaipa nuo adjustement layerit voisi clipping maskilla rajoittaa siihen päällimmäiseen layeriinkin, mutta jotenkin minusta tuntui automaattisesti oikeammalta, että blurrattu kuva on siellä taustalla - mikä on sinänsä hassua, sillä yleensä pidän kyllä originaalin alimpana ja teen siihen päälle efektejä.

Pitää tehdä kokeiluja. Tällä hetkellä tuo "ortonointi" on mulle ihan oma prosessinsa ja uusi kuvansa, mutta Pekan mainitsemalla tavalla sen saisi aika helposti samaan kuvaan.

Posted by: Henri at 07.02.07 13:40

Mä olen käyttänyt tuota pni-efektiä ;) aika pitkään jo, sillä voi aika kivasti hiukan softata kuvaa ja samalla peittää pikkasen digikohinaa.

Mutta Photoshoppi on siitä kiva että asioita voi tehdä monella eri tavalla, kukin tyylillään.

Posted by: pni at 07.02.07 17:04