tammikuu 28, 2007

Teenjuojan tuskainen taival

Miltä teistä, arvon kahvinjuojat, tuntuisi, jos suurimmasta osasta keskustan kahviloista saisi vain vedenkeittimellä kiehautettua vettä, jonka saisitte ihan itse kaataa murukahvinne päälle. Eikä sitten, jumankekka, mitään muuta. Ja siitä ilosta pitäisi sitten maksaa 4 euroa kupilta.

Tämän kohtalon soisin kaikille niille kahvikonössööreille, joiden kuvitelmissa Liptonin Yellow Labelin ja teen välille voi vetää yhtäsuuruusmerkin. Halvinta Saludoa soisin myös pakkojuotettavan sille Stockmannin sisäänostajalle, joka on kokenut fiksuksi ottaa kodinkoneosastolle myyntiin 21 erilaista (joo, laskin ne) espressokonetta hintahaarukassa 200-2500 euroa ja lukemattoman määrän peruskahvimasiinoita, mutta jonka käsitys teenkeittimestä on vedenkeitin, jonka päälle on kiinnitetty lasinen haudutuspannu, yhteishintaan 20 euroa. Saatana.

Oma Krups Teatimemme (kuva Saksan Wikipediassa) on nimittäin sanonut sopimuskensa irti, eikä mallia enää valmisteta, joten nyt on haussa vastaava tai parempi laite. Olen kuullut huhuja vehkeistä, joissa paitsi haudutusajan, myös veden lämpötilan voi säätää erikseen. Tiedän kyllä, että todelliset nautiskelijat pitävät oikeaoppista teenvalmistusta rituaalina, joka vaatii posliinikannut, hartaan tunnelman, mutta perusteehetkiin minä olen liian mukavuudenhaluinen. Haluan pistää koneen käyntiin ja päätyä parinkymmenen minuuutin päästä keittiöön, jossa minua odottaa pannullinen 3-4 minuuttia haudutettua, kuumaa ja hyvänmakuista teetä.

Onneksi asiat eivät ole aivan toivottomia. Helsingistä löytyy muutama asiantunteva teekauppa (Pähkinänsärkijä, Théhuone ja Parhiala tulevat ensimmäisinä mieleen) ja asiansa osaavien kahviloista saa myös haudutettua tai ainakin irtoteetä. Eikä se tänään juomani Wayne's Coffeen pyramidipussi-Darjeelingkaan ollut missään määrin kelvotonta, vaan oikeastaan ihan okei.

Aivan toisenlaisiin nautinnon - ja arvatenkin myös snobismin - sfääreihin päästään kuitenkin esimerkiksi tänään Pähkinänsärkijästä hankkimallamme, oikein valmistetulla Assam Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Mokalbari -teellä. (Assamin alueelta, Mokalbarin tilalta poimittua SFTGFOP-laatuluokituksen saanutta mustaa teetä.)

Wikipediasta löytyy lisää tietoa Orange Pekoe -luokituksesta ja teestä itsestään. Luokitusartikkelissa todetaan humoristisesti, että oikeastaan toiseksi korkein laatuluokka FTGFOP tarkoittaa Far Too Good For Ordinary People.

Minä arvostan hyvää teetä, mutten laske itseäni täysin haravaperseiseksi snobiksi asian suhteen. Jotkut eivät ilmeisesti juo laisinkaan edes teesekoituksia, maustetuista juomista puhumattakaan; ihmisikä kun on liian lyhyt kaikista puhtaista mustista, vihreistä, valkoisita ja oolong-teistä nauttimiseen. (Yrittäkääpä itse maistella kaikki eri poiminnat kaikilta Darjeelingin tiloilta.)

Minusta kyllä esimerkiksi Nordqvistin maustetut teet (Sadepäivän ilo, Karibian aurinko) ovat varsin maukkaita. Rakas ystäväni Milla toimittaa meille satunnaisesti aivan taivaallista vaahterasiirapilla maustettua teetä Vancouverista.

Toki joskus työpaikan kevollisen pussiteevalikoiman huvettua Yellow Labeliin, yhteen vihreään ja kahteen Liptonin hedelmäteehen epätoivon hiki kohoaa ohimoille, ja voisi melkein luopua vasemmasta kädestään kupillisesta oikein haudutettua Lapsang souchongia.

Lisäys: laitoin linkin Nordqvistin saitille. Toinen mainio maustetun irtoteen valmistaja, jonka eri laatuja hyllystäme löytyy kymmeniä, on Forsman.

Posted by Henri at 28.01.07 01:38
Comments

Me käytetään ihan tavallista hyvälaatuista "kahvinkeitintä" (jolla ei ole koskaan tehty kahvia :) teemasiinana, hyvin toimii. Se ei hauduta sinänsä, mutta hidas valuminen paperisuodattimessa olevien teehittusten läpi ajaa lähes saman asian, ja alusta pitää pannun mukavan lämpimänä pitkän aikaa. Tämän talon teekulutuksella (N litraa päivässä) tuo on aivan ehdoton.

Posted by: Orava at 28.01.07 11:17

Jepjep. Mä olen ajat sitten aloittanut omien teiden kantamisen mukana. Kotona sitten joko Tefalin Magic Tea, tai sitten sellainen lasinen pannu jossa on sisäänpainettava siivilä.

Posted by: Janne at 28.01.07 12:03

Aamen. Häitä järjestäessä piti varmistaa, että on sitten ihan oikeaa teetä tarjolla. Kalpenen tosin snobiudessa: tyydyn vedenkeittimeen ja juon pääasiassa English Breakfastia ja arvostan oikeastaan enemmän sekoituksia ja maustettua pussiteetä kuin noita hienoja kirjainlitanioita... Mutta on se silti minusta aika vähän vaadittu, että olisi edes noita Nordqvistejä.

Posted by: Mikko at 28.01.07 12:42

Paras löyty korvaavaksi keittimeksi on tällä hetkellä Sunbeam HTM5 ( http://www.sunbeam.com/productdetail.aspx?PId=232 ). Täytyy vielä etsiä kauppa, joka tuollaisen toimittaisi Suomeen.

Tuo kyllä reilusti pienempi kuin vanha Krupsimme, joten jos talossa on vieraita, saa sitä olla koko ajan täyttämässä.

Kahvinkeittimessä teenkeittmenä ensisijainen ongelma on se, ettei haudutusaikaa voi säätää. Esimerkiksi tuo mainitsemani Maple Tea saisi hautua vain 2 minuuttia.

Toinen onglema on tietysti, kuten sanoit Orava, ettei se tee siellä oikeasti haudu. Lehdet eivät saa lillua ja autea vapaasti vedessä. Tämähän on se pääsyy, miksi murskattu pussitee ei pärjää irtoteelle.

Posted by: Henri at 28.01.07 13:11

Kävin Helsingissä Töölössä kahvilassa nimeltä Soihtu. Kun ostin teetä, tyyppi katsoi jostain listasta haudutuslämpötilan ja -ajan ja toi teen kera pöytään munakellon, joka piippasi kun haudutusaika oli täynnä.

Wow.

Posted by: Anonymous at 29.01.07 09:24

Tää on nyt melkein noloa kysyä, mutta miksi ei vaan voi aamulla lämmitä kattilassa vettä, ota sitä sivuun ja heitä lehtiä siihen ja siivilöi kun on hautunut halutut minuutit? Olenko nyt tehnyt jotain radikaalisti väärin toimiessani näin vaikka itseäni teen ystäväksi väitänkin?

(Etenkin Lapsang Souchingin)


Posted by: Teen ystävä at 30.01.07 11:54

Hanurista, etteivät edes saksalaiset ole saaneet aikaiseksi teenkeitintä meille insinöörimielisille. Surfailin itse taannoin aikani netissä, enkä löytänyt mitään asiallista. Lehtien vapaa lilluminen, säädettävä haudutusaika ja veden lämpötila riittävän nestetilavuuden kanssa ovat oleellisimmat kriteerit. Lopulta tyydyin Stockalla Boshin Teaxx-vedenkeitin/teekannuyhdistelmään, joka kyllä maksoi selkeästi enemmän kuin mainitsemasi parikymppiä. Uudelleenmäärittelen sen kuitenkin pelkäksi vedenkeittäjäksi heti, kun jostain löytyy asiallisempi laite, jonka vieressä ei tarvitse päivystää sekuntikellon ja lämpömittarin kanssa.

Luotan, että teet perusteellisen markkinatutkimuksen aiheesta. Kai tällä planeetalla on pakko jonkun sitä valmistaa? Jos ei, Nokia tai Hackmann tai joku voisi huvikseen vallata uutta reviiriä. Paljonko teenjuojia maailmassa onkaan, viisi miljardia?

Posted by: ivier at 01.02.07 19:07

Teenjuojia kyllä todellakin syrjitään. Firman ja VR:n teevalikoimaa katsellessa tulee kyllä ahdistava olo. Onko jossain sääntö että Lipton ja mustaherukka-tee ovat ne joita pitäisi juoda?

Toinen seikka joka monesti riepoo on myös kahvikupit. Koita nyt sellaiseen 1,5 desin kuppiin hauduttaa teetä kun ei se riitä mihinkään. Kaksi siemausta ja kuppi on tyhjä. Kyllä Suomi on kahvinjuojien maa ja muita sorsitaan, kapinaan tässä varmaan pitäisi nousta tai jotain...

Posted by: Hrry at 01.02.07 22:36

Teen ystävä, ei tuossa mitään väärää ole. Vähän hankalaa vaan, jos aikoo juoda useamman kuin yhden kupin ja pitää teen siinä välissä tasalaatuisena.

Kyllä tässä maailmassa jonkun muunkin kuin Krupsin luulisi valmistavan laitteita. Pitää selvittää.

(Kommenttispammi-tulvan vuoksi suljen nyt tämän merkinnän uusilta kommenteilta. En kuitenkaan usko, että tämä oli viimeinen kerta kun aiheeseen palaan.)

Posted by: Henri at 09.02.07 09:01