tammikuu 21, 2007

Leffakatsaus 2006

Eipä ole moni asia viime vuoden alusta muuttunut. Tammikuu on oman alani kiireisin, ja kuluneesta viikosta tuli paiskittua melkein 50 tuntinen. Siksipä en ole ystävien kanssa bilettämässä, vaan olen nukkunut sohvalla, katsonut standuppia dvdeeltä ja kirjoitan nyt viime vuonna näkemistäni elokuvista.

Oleellisinta elokuvien katselussahan on toki tilastoida katsomansa elokuvat, ja elvistellä niiden valtavalla määrällä ja laadulla, joten hoidetaanpa se pois alta. Vuonna 2006 tuli katsottua 210 elokuvaa, joista 156, hieman alle 75%, oli minulle uusia kokemuksia. Vuosituhannen vaihteessa tuo osuus oli useamman vuoden noin 60%, joten selvä muutos katselutottumuksissani on tapahtunut.

Laadullisesti viime vuosi oli puolestaan heikoin sinä reiluna kymmenenä vuotena, kun olen leffapäiväkirjaani pitänyt - tai sitten minusta on tullut nirsompi. Viiden tähden leffoja mahtui joukkoon 10, vajaat puolet edellisestä vuodesta. Vuoden 2006 yhden tähden suorituksesta vastasi kotimainen Kohtalon kirja, joka hyvässä seurassa katsottuna oli ehkä elokuvallisia arvojaan viihdyttävämpi, joka ei tosin yhden tähden elokuvalle ole vielä paljon sanottu.

Rakkautta ja Anarkiaa festari lohkaisi nähtyjen leffojen kokonaismäärästä kymmeneksen, joka on selvästi "terveempää", kuin nähdä lähes viidennes (1998 ja 1999) koko vuoden elokuvista kymmenen päivän sisään - varsinkin, jos kokonaismäärä pyörii joka vuosi siellä kahdensadan kieppeillä.

Ja sitten siihen listaan. Ensin minuun suurimman vaikutuksen tehneet aiemmin näkemättömät leffat, ja lopuksi kolmen parhaan valinta, sekä kunniamaininta. Jälleen kerran, tätä kirjoittaessani, en tiedä mihin ratkaisuun lopulta päädyn.

Tammikuu: Badlands, Hotel Rwanda, Sideways, Finding Neverland, Scarface

Helmikuu: Double Indemnity, Brokeback Mountain, Paha maa

Maaliskuu: Phantom of the Opera (1925), It's All Gone Pete Tong, Der Untergang

Huhtikuu: Nochnoi Dozor (Night Watch), Day of the Locust, A History of Violence, The Woodsman, V for Vendetta

Touko- ja kesäkuussa katsoin yhteensä kokonaiset 19 elokuvaa, joista yksikään ei mahdu tälle listalle.

Heinäkuu: Good Night and Good Luck, Bin-Jip (3-Iron)

Elokuu: Sunrise - A Song for Two Humans, Metropolis

Syyskuu: Cross of Iron, The Wayward Cloud, Fakiiri, El Laberinto del Fauno (Pan's Labyrinth).

Lokakuu: Hush... Hush, Sweet Charlotte, Syriana

Marraskuu: Masjävlar, Taegukgi (Brotherhood), Shortbus

Joulukuu: Before Sunrise, Before Sunset, Radio tekee murron, Nausicaä of the Valley of the Wind

Noin. Nyt listattuani elokuvat olen yhtä hämilläni kuin ennen listaakin. Noistako pitäisi valita kolme parasta? En pysty. Liian hapok... No, se vitsi taisi mennä jo.

Sen sijaan teenkin hieman tarkempia valintoja. Elokuvavuoden ehdottomasti vaikuttavin ilta oli elokuun alussa, kun paikkasin kerralla kaksi kolossaalista aukkoa elokuva..., ei - sanotaan suoraan, yleissivistyksessäni. Sunrise ja Metropolis, hyvä tavaton. Kaksi puhdasveristä viiden tähden mestariteosta, jotka ovat vaikuttaneet elokuvahistoriaan ja -kerrontaan enemmän kuin kaikki muut viime vuonna näkemäni elokuvat yhteensä.

Vuoden säväyttävimmät roolisuoritukset tekivät Kevin Bacon pedofiilinä The Woodsmanissa, Bruno Ganz Adolf Hitlerinä Der Untergangissa ja Donald Sutherland Day of the Locustissa.

Viimeksi mainitun elokuvan loppuhuipennusta edeltävän "napsahtamisen" valitsen tämän vuoden kovimmaksi yksittäiseksi kohtaukseksi. Sutherlandin roolisuorituksesta kirjoitin aiemminkin.

Vuoden odotetuin elokuva oli Shortbus, vuoden positiivisin yllätys V for Vendetta, jonka ehdin jo pelätä Wachowski-veljesten täysin pilaavan.

Ja sitten se paras. Loppujen lopuksi en usko, että olen tänä vuonna puhunut mistään elokuvasta niin ylistävästi kuin Oliver Hirschbiegelin ohjaamasta Hitlerin esikunnan viimeiset päivät kartoittavasta, traagisesta, inhimillisestä ja tärkeästä Der Untergangista. Jos se on mikään mittapuu, niin sillä mitattuna Perikato on selvä ykkönen vuodelle 2006.

Vuoden kunniamaininnan annan Jalmari Helanderin lyhytelokuvalle Fakiiri. Jos homman osaa, niin monisyisen tarinan kertomiseen ja mielikuvtusta kihelmöivän maailman esittämiseen ei tarvita kuin 10 minuuttia.

Niille, jotka eivät ole seuranneet leffakatsaus-sarjaani, tai muuten vaan haluavat virkistää muistiaan (minä ainakin haluan), edelliset osat: 2005, 2004, 2003, 2002.

Posted by Henri at 21.01.07 00:45
Comments

Monesti olen Henrin kanssa taittanut peistä elokuvien hyvyydestä, mutta miehen lista on oikeasti aika kova. Etenkin listan jälkeen tulevien kommenttien suhteen olen suorastaan täysin samaa mieltä.
Jos ette ole listassa olevia leffoja katsoneet, asia kannattaa korjata. Paitsi Night Watchin tapauksessa -- se on merkittävä vain siksi, että se on venäläinen, millä tahansa muulla mittapuulla se olisi melko sekava ja kovin tavanomainen. Tahdoin tehdä tämän tiettäväksi, koska minun makuni on parempi kuin Henrin.

Posted by: Jori Virtanen at 21.01.07 05:12

Jori, niin sähän tuut meille tänään katsomaan "Snakes on a plane"?

Posted by: Jaana-Mari at 21.01.07 10:29

Night Watch on pahimmillaan hieman sekava, kyllä.

Elokuvan arvo ei minusta tule niinkään sen venäläisyydestä, kuin tämän seurauksesta, eli arvaamattomuudesta. Kun ei tarvitse noudattaa Hollywoodin sääntöjä, voi yllättää katsojan aivan eri tavalla.

Tai ehkä venäläisessäkin eliokuvassa on omat rikkomattomat sääntönsä, mutta koska minä en niitä vielä tarkemmin tunne, niin minusta Night Watch oli erityisen raikas kokemus, ja siksi listalla.

Posted by: Henri at 21.01.07 12:14

... sitäpaitsi sinä, Jori, olit meidän kanssamme katsomassa tuota Kohtalon kirjaa, ja pidit sitä muistaakseni useamman kuin yhden tähden elokuvana. Että se siitä paremmasta mausta ;-)

Posted by: Henri at 21.01.07 19:20

No en kyllä todellakaan pitänyt :) Valhetta ja mustamaalausta!

Posted by: at 22.01.07 04:33

Hämästyttävää. Monien vuosien jälkeenkin olen yllättynyt muutamista Henrin valinnoista todella positiivisesti, en olisi uskonut löytäväni niitä tältä listalla. Nyt viittaa elokuviin kuten Der Untergang, Sunrise - A Song for Two Humans, Taegukgi ja Radio tekee murron. Hienoa.

Posted by: Kari at 25.01.07 00:42