tammikuu 06, 2007

Napajäätikön ruusu

Duunikaveri oli bongannut jostain uuden ruotsalaisen pikkufirman kyhäämän palvelun nimeltä Polar Rose. Suhtautumiseni tähän palveluun on melko kaksijakoinen: toimiessaan kuten luvataan, käsissä on teknologialtaan ja sosiaalisilta aspekteiltaan julmetun käheä ilmiö, takuuvarma Web 2.0 -hitti ja tekijöilleen melkoinen rahasampo, kun joku isoista lopulta sen ostaa.

Toisaalta minua pelottaa.

Polar Rosen vaatimaton tavoite on indeksoida kaikki webissä olevat kuvat, ja tunnistaa niissä olevat ihmiset. Polar Rosen selain-lisäkilke antaa käyttäjille mahdollisuuden tägätä kuvia ihmisten nimillä. Kilke myös tunnistaa ihmishahmoja sivuilla olevista kuvista ja vertaa heidän piirteitään tietokannassa jo oleviin kuviin. Ja sitten vaan etsimään lisää kuvia samasta ihmisestä. Ehkä kenties kaikki kuvat, joita tuosta ihmisestä on koskaan verkkoon lähetetty - luvalla tai ilman. Ehkä ihmisiä tunnistetaan kuvien kautta paikoista tai yhteyksistä, joissa heidän ei pitäisi olla.

Jos Polar Rose lentää, niin sen ympärille muodostuu varmasti samanlaisia yhteisöjä, kuin esim. Google Earthin maailmantutkijat. Toisaalla etsitään julkimoita noloissa tilanteissa, toisaalla tehdään arvokasta taustatyötä esimerkiksi sukututkimukselle.

Aika näyttää. Ehkäpä tämä kuuluu niihin palveluihin, jotka ennemmin tai myöhemmin olisivat ilmaantuneet, eikä niitä pidä tuomita pelkän teknologian vuoksi.

Posted by Henri at 06.01.07 00:33
Comments