marraskuu 28, 2006

... ei edes kruununprinssi

Viitaten aiempaan tilitykseeni kuluttajansuojan käytännön toteutumisesta.

Sain viimein puolentoista viikon soittelun jälkeen Helsingin kuluttajaneuvojan langanpäähän. Sinänsä ystävällinen naishenkilö joutui toteamaan, ettei tiedä kuvaputkimonitorien oletusikää, mutta selvittää asian, ja soittaa minulle huomenna. Siitä on nyt reilu viikko. Arvatkaa soitettiinko minulle?

Samaan aikaan hieman päällekkäin Kuluttajavirastolle jättämäni tiedustelu samasta aiheesta, tuotti yhdeksän päivän viiveellä vastauksen:

Kiitämme yhteydenotostanne!

Kuluttajavirastolle saapuvien yhteydenottojen suuren määrän vuoksi emme pysty vastaamaan niihin yksilöllisesti.

...

Jos haluatte yksilöllistä neuvontaa tai asiaanne liittyy hyvitysvaatimus, ottakaa yhteyttä kuluttajaneuvontaan.

Kuluttajavirasto ei ratkaise yksittäisiä riitatapauksia eikä anna niihin lausuntoja.
...

Minä vain halusin ohjeelisen arvon kuvaputkinäytön kohtuulliselle käyttöiälle.

Monitorin valmistaja Samsung sentään vastasi (selvitin tähänastiset vaiheet, ja kuluttajaviraston sivuilta löytyvän perusperiaatteen kohtuullisesta käyttöiästä) ripeästi muutamassa tunnissa, mutta ei sekään paljoa lohduttanut:

Olen pahoillani mutta mitään ei ole tehtävissä sillä näytöissä ei tarvitse olla kuin kahden vuoden takuu ja me annamme kolmen vuoden takuun niin siinä on jo vuoden ylimääräinen tuotevastuu annettu.

No sehän on kiva. Tulkitsen tämän niin, että Samsungin edustajan mukaan on siis ihan ookoo, jos heidän monitorinsa hajoaa kolmen vuoden ja muutaman kuukauden normaalikäytön jälkeen. Sellaista monitoria ei minun mielestäni kannata hankkia.

Tässä vaiheessa minun täytyy häpeäkseni tunnustaa, että kärsivällisyys ja taistelutahto loppuu. Tarvitsen kuvankäsittelyyn kelpaavan monitorin reilusti ennen joulua, enkä jaksa raahata tätä nykyistä edestakaisin huoltoon, jonka kestosta tai hinnasta ei ole mitään takuita (Pun intended).

Sen verran sain kuluttajaneuvojasta irti, että jos oletettu elinikä on loppupuolellaan, myyjän ja valmistajan vastuu vähenee asteittain, eli täydellistä korvausta en olisi saanut, mutta en minä sellaista ollut hakemassakaan.

Summa summarum: myyjää (Mikromaja) ja valmistajaa (Samsung) ei kiinnosta tuotteen maine tai menetetty asiakas. Kuluttajavirasto ja Helsingin kuluttajaneuvoja ovat niin ylityöllistettyjä, etteivät ehdi ajamaan kuluttajan etua sen vertaa, että vastaisivat yhteen yksinkertaiseen kysymykseen - minähän en siis tässä vaiheessa pyytänyt kummaltakaan mitään toimenpiteitä, pelkkää informaatiota.

Tahtoisin sanoa, että virkamiehet vain istuvat peukku perseessään ja vinkuvat kuin sika häämatkalla, mutta se saattaisi olla kärjistettyä, ja pelkästään tuntemani ärtymyksen esiintuomaa tunnekuohua. Jätänpä siis sanomatta.

Posted by Henri at 28.11.06 00:02
Comments

Firmojen periaate on noudattaa lain kirjainta, eika henkeä, ja näinhän se on aina ollut, sillä firmojen tehtävä on tehdä voittoa, EI tuottaa tyytyväisiä asiakkaita. Näin on aina ollut ja näin on aina oleva.

Kun massat ovat jo hyväksyneet sen etta mitään tuotteita ei tehda kestämään, ei firmojen tarvitse edes huolehtia minkäälaisesta vastareaktiosta asiakkaiden kannalta.

Sitäpaitsi kestävien tuotteiden valmistaminen on markkina- ja kulutusyhteiskunnan periaatteiden vastaista. Mitä nopeammin vimpain menee päreiksi, sitä nopeammin kuluttaja kipittää kauppaan uuta vempulaa ostamaan.

Posted by: Dragon at 28.11.06 00:48

Poistin tuplakommentit.

Minä toivoisin, että yksittäisten asiakkaiden tyytyväisen tai tyytymättömän mielipide tuotteesta tai palvelusta leviäisi helposti niin laajalle, että yritysten olisi pakko jo maineensa vuoksi välittää enemmän asiakkaistaan. Internetin myötä tämä on kai jo jonkin verran toteutunutkin.

Pitäisi lanseerata Suomeenkin palvelu, jossa voisi helposti tähdittää ja kertoa mielipiteensä erikoisliikkeistä / tuotteista. Jos sellaisesta tulisi tarpeeksi suosittu, niin yritykset varmasti huomaisivat asiakastyytyväisyyden korreloivan lisääntyneeseen myyntin ja toisinpäin.

(Tiedostan toki, että tällaisen palvelun väärinkäyttö voisi olla joillekin pienyrittäjille tuhoisaa.)

Posted by: Henri at 28.11.06 08:05