marraskuu 16, 2006

Filmin vastaisku?

Kävipä niin, että ystävä toi tupaantuliaisiimme mukanansa Mamiya 7 keskikoon rangefinder -kameran ja muutaman filmin. Valitsin testattavaksi (Ilfordin) mustavalkofilmin, ja unohdin asian autuaasti muutamankymmenen minuutin kuluttua. Kuvat värikkäistä kasveista, irtokarkeista ja jäätelömuodostelmista eivät aivan täyttäneet odotuksia. Sen sijaan yllätyin kuinka hyvin ensikokeiluni kameran tarkenmuksen kanssa onnistui. Jaana-Marista ottamistani kuvista tuli varsin tunnelmallisia.

Jaana-Mari at our housewarming 2

Kauniista mallista on hyötyä. (Loput kuvat Flickrissä)

6x7-formaatin filmi on kyllä aika mieletöntä. Laskeskelin nopeasti, että jos joku toteuttaisi Canon EOS 5D:n sensorin pikselitiheydellä 6x7-filmiä vastaavan sensorin, niin resoluutiota olisi reilut 62 megapikseliä. Pistää ajattelemaan.

Toisaalta, koska minulla ei ole käytössä kunnon filmiskanneria, niinpä jouduin tyrkkäämään vajaan kymppikuvan kokoiset parerivedokset tasoskanneriin, ja muistin heti miksi filmiä ei ole tullut ikävä. Tällä kertaa en vaan millään jaksanut puhdistaa kuvia roskista, joten ne saavat jäädä tuollaisiksi, kunnes saan ehkä joskus skannit negoista.

Hetken tässä pyörittelin mielessäni, josko ottaisin Olympus Myy II:n uudelleen varakameraksi laukkuun sellaisia tilanteita varten, joihin kamerakännykkä ei pysty. Filmin resoluutio ja Myyn ylivertaisen tarkka ja valovoimainen linssi ovat jotain mihin digipokkarit, saati sitten kännykamerat, eivät vielä pysty. Skannattuani kolme kuvaa tasoskannerilla unohdan ajatuksen. Skanneri kelpaa tasan kopiokoneeksi, ja sillä hyvä.

Kamerarintamalla odottelen siis ensi alkukevättä ja silloin mahdollisesti ilmestyvää 5D:n seuraajaa.

Posted by Henri at 16.11.06 22:22
Comments

Kaikkihan riippuu skannerista. Juuri näitä kuvia varten pitäisi hankkia:

SUPER COOLSCAN 9000
http://www.europe-nikon.com/product/fi_FI/products/broad/56/overview.html

Siinä se.

Posted by: KaS at 16.11.06 23:06

Niinpä, mutta jos mulla on varaa vain toiseen, niin sano yksikin syy, miksi ostaisin skannerin uuden 12+ megapikselin täyden kennon Canonin sijasta.

Jos voittaisin Lotossa (jos lottoaisin), niin ajatuksella voisi leikkiä...

Posted by: Henri at 17.11.06 18:34

Resoluutio tai malliko kuvat tekee?
Koskettava, rankka, merkityksellinen pysäyttävä, hillitön ovat adjektiivejä kuvalle.
Ei niitä saavuta tekniikalla.
Olet ottanut kuvan naisesta, joka roikottaa tarjotinta.
Naisen leninki on tukossa ja kuva täynnä turhaa roinaa.
Tukossa oleva puku ei tue kuvan sanomaa tai sitä mitä haluat kertoa. Kuvan massoittelua siten että kuvan elemntit tukisivat toisiaan ja kuvan siksi tajuaisi---- ei ole, ei ollenkaan.
Ja tällä kuvallako halusit näyttää että kun kuvataan filkalla saadaan enemmän aikaan kuin digillä?
Kuva joka ampuu katsojansa tajun kankaalle tehdään sillä potentiaalilla joka kuvaajalla joko on tai ei ole.
Jos sitä ei ole, se ei koskaan tule. Oli väine mikä tahansa tai sen hinta millainen hyvänsä.
Ja jos sitä osaamisen potentiaalia ei ole, eikä tule, sitä ei myöskään saa rahalla eikä välineillä.

Posted by: Jore Puusa at 17.11.06 19:19

Jore, kiitos kommentistasi, mutta ymmärsit asian ihan väärin. En yritä sanoa tällä nimenomaisella kuvalla yhtään mitään - onpahan vain kuva kauniista vaimostani, jonka olen ottanut pienessä humalassa, kameralla, jonka tyyppistä en ole ennen käyttänyt.

Filmin ja digin eroista puhun sitten tekstissä, sillä fiiliksellä, jonka lopputulos minussa herätti.

Tietenkään välineet ei tee kuvaa, mutta on tiettyjä asioita, joihin esim. pikkupokkari ei pysty. Minä käytän digiä sen helppouden ja käytännöllisyyden takia (vrt. tasoskannerit). Minä pidän myös isoista printeistä, joten vaadin digikameraltani resoluutiota ja kuvalta kohinattomuutta.

Omat vahvuuteni ja heikkouteni kuvaajana tunnen kyllä, mutta rakentava kritiikki on aina tervetullutta.

Posted by: Henri at 17.11.06 20:22

Pikkupokkarista saa ulos kuvan, jota ei pysty tekemään millään ammattikameralla, jos ammattkameran takana on valokuvausinsinööri ja pokkarin kanssa on liikkeellä ammattikuvaaja joka osaa ajatella.. Tuo kuva saa katsojan pysähtymään.
Kuvan katsoja ei laske raetta eikä MP:n määrää mieti nähdessään jotain kuvaajan lahjakkuudesta syntynyttä pysäyttävää.
Mutta tätä tällästa on Suomessa yhä mahdottomampi saada ihmisten mieleen. Teknologiakeskeisyys ja humanismin loppu saa aikaan omituisia ajatuksia siitä että välineellä on jokin merkitys kuvan visuaalisuuden kanssa.
Välineellä ei ole mitään, ei minkäänlaista virkaa, uberKuva syntyy vuosien lukeneisuuden, metaforan oivaltamisen ja ajatuksen tason siirtämisestä visuaaliseksi.

Posted by: jorepuusa at 17.11.06 23:10

Se on, Jore, kiva, että sinä tiedät paremmin kuin muut, eikä toisten ihmisten _mielipiteillä_ ole sinun totuudessasi sijaa.

Otetaanpa esimerkiksi kaksi suuresti arvostamaani muotikuvaajaa, Terry Richardson ja David LaChapelle. Ensimmäinen kuvaa pokkarilla, toinen järeillä studiokamoilla, päivien esityöllä ja kymmenien tuhansien budjetilla. Molemmat tekevät kuvia, jotka, kuten sanot ovat "koskettavia", "rankkoja", "merkityksellisiä", "pysäyttäviä" ja ennenkaikkea "hillittömiä". Kummankaan tyyliä ei voi tai ole edes mielekästä toisen välineistöllä toistaa.

"Humanismin loppu"? Melko mahtipontista. ;-)

Posted by: Henri at 18.11.06 00:10

Kun nämä omituiset väitteet siitä, ettei toisten ihmisten totuudella ole sijaa minulle, jatkuvat vuodesta toiseen, niin kerropa miten keskustelua oikein pitäisi käydä?
Millaista on sellainen dialekti, jonka hyväksyt?
Itse kirjoitat tuossa juuri samasta asiasta todisteen, josta kirjoitan itsekin, välineellä ei ole väliä, jos kuvaajalla on voimakas visuaalinen mieli.
Miten se pitäisi mielestäsi kirjoittaa?
Suomessa ei ole keskustelun ja mielipiteen vapaan esittämisen perinteitä
Olen asunut mm Ranskassa, jossa debatti on jatkuvaa ja raikasta, ei siellä kukaan kirjoita tavasta jolla joku asiat esittää vaan kirjoittaa niistä asioista joita käsitellään.
Suosittelen samaa sinullekin.
Humanismi on loppumassa Suomessa, ajatus eika sanonta ole minun vaan muutaman huppuyliopistomme rehtorin.
Kuvaamataidon ja kirjallisuuden määrää vähennetään kohti nollaa peruskoulussa, eikö se ole humanismin alasajoa.
ja kun humanismi ajetaan alas syntyy lisää Henreja joiden mielestä ei saa keskustella muutoin kuin hönen hyväksymällään tavalla, ulkoasu alkaa ratkaista ei sisin olemus.
Kuvissahan substanssi ei ole merkinnyt ostajille enää mitään vuosiin johtuen amatöörien tulosta aluelle pilkkahintoineen.
Ja kun humanismi puutuu ja kyky oivaltaa kuvaa sen hintakin on nolla.
Siis Suomessa. meillä tuotetaan kuvaa jota keskieuroopassa ostetaan kiljuen mutta täällä sille nauretaan ja amatöörit hoitavat kuvaukset, eikö siis humanismi ole kuolemassa.

Posted by: jore puusa at 18.11.06 17:18

Tätä poikkeuksellisen paskantärkeää retoriikkaa katsellessani mieleeni tulee vanha totuus: "Arguing on the Internet is like competing in the special olympics -- even if you win, you're still a retard."

Posted by: Mikki at 19.11.06 01:25

Jore, oletko koskaan uhrannut hetkeäkään ajatukselle, että jos nämä "omituiset väitteet" jatkuvat vuodesta toiseen, niin niiden takana saattaa piillä totuuden siemen?

Minun intresseissäni ei ole sanella dialektin sääntöjä, mutta väittely, jossa toinen osapuoli ohittaa toisen mielipiteet ja julistaa omaa totuuttaan, käy hyvin nopeasti tylsäksi ja hedelmättömäksi.

Mitä tulee humanismin alasajoon, voi hyvinkin olla, että olet tämänhetkisen tilanteen suhteen oikeassa, mutta vielä vajaa vuosikymmen sitten valitettiin yleisesti siitä, että matemaattis-luonnontieteellistä opetusta ajetaan alas peruskouluissa ja lukioissa. Ehkä tästä voidaankin vetää johtopäätös, että koulutuksen kokonaistasoa ollaan karsimassa, ja se on harvoin kenellekään hyödyksi.

Sivuutan henkilöönmenevän osan kommentistasi, mutta sen lopussa nostat esiin mielenkiintoisen kysymyksen. En haluaisi ymmärtää sinua tahallani väärin, mutta tekstistäsi ei voi olla saamatta mielikuvaa, että mielestäsi taiteen arvo olisi jotenkin rahalla mitattavissa.

Ja kyllä, olet ehdottomasti oikeassa sen suhteen, että esimerkiksi keskivertolehtikuvan taso on laskenut viime vuosikymmeninä. Vain harvoissa aikakausilehdissä näkee tätänykyä todella sykähdyttäviä kuvia. Mutta onko se lopulta kuvaajien (tai kuvaamaan pakotettujen toimittajien), lehtien kvartaalitalouden julman kulukarsinnan ohjastamien omistajien vai puusilmäistyneen yleisön vika?

Alkuperäisen kommenttisi aiheesta lienemme kuitenkin päässeet jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen: hyvän kuvan tekevät ennenkaikkea kuvaajan lahjakkuus ja taito hyödyntää sitä. Välineet ovat "vain" keino näkemyksen toteuttamiseen, ja joihinkin visioihin tarvitaan erilaiset välineet kuin toisiin.

Posted by: Henri at 19.11.06 01:28

Minä en ymmärrä ajatusta toisen mielipiteiden ohittamisesta.
En käsitä keskustelumallia jossa käydään mielipiteen esittäjän kimppuun asian sijaan.
Siinäkö se totuuden siemen on, siis siinä että niin pitäisi tehdä sensijaan että kirjoittaa asioista???
Jos niin on,- ei ole paikkaa sellaiselle keskustelulle joka johtaisi johonkin muuhun kuin teloituskomennuskunnan asentoon.
Jokainen keskustelija julistaa omaa totuuttaan, jos ei sitä uskalla on keskustelu mielestäni toivottoman silkkaa Nokiaa.
Matemaattisluonnontieteellistä on aina ollut leijonanosa vaikka sen vähenemistä surtiinkin. Suremisen hetkelläkin sitä oli humanistisiin aineisiin verrattuna paljon.
Kuitenkin yhteiskunta joka perustuu insinöörien maailmankuvaan olisi kammottava paikka elää.
On oltava myös kevyempi sektori joka tasaa mekaanista ajattelumallia.
Kirjaroviot paloivat kristalliyönä ja nyt tuntuu samalta.
En näe taidetta missään tässä maassa, ne jotka työskentelevät kuvatuotannon parissa ovat oikeutettuja elämään työllään ja ne jotka koettavat tai ovat heidän elantonsa varastaneet tekevät väärin, toisaalta peli on jo menetetty.
Nimetön surkimus kutsuu keskustelua paskantärkeäksi retoriikaksi, keino se on sekin koettaa vaimentaa keskustelu jota tottavie on liian vähän, ase kädessä mikki olisi valmis vaientamaan retoriikan kokonaan vai mitä.

Posted by: puusa at 20.11.06 01:01

No huh huh. Jos omasta ilmaisutavasta tulee jatkuvasti kritiikkiä eri tahoilta, järkevä ihminen harrastaa hieman itsetutkiskelua, miettii mikä ilmaisussa muita ärsyttää ja muokkaa sitä siihen suuntaan, että voidaan keskustella itse aiheesta.

Sellainen... toisenlainen ihminen jatkaa paasausta kuola huulessa, mutta höystää sitä vielä henkilöönmenevillä kommenteilla ja ylilyödyillä, vainoharhaisilla kommenteilla siitä, miten häntä nyt yritetään tässä vielä vaimentaa.

Onhan se tietty kiva voimafantasia - "minä olen totuuden torvi ja taantumuksen voimat koettavat vaimentaa minut". Totuus on tietysti tylsempi. Sitä voi olla ihan vaan torvi, jonka tekstit kuulostavat luettuina sekopään paasaukselta bussipysäkillä.

Posted by: JH at 20.11.06 12:34

"Nimetön surkimus kutsuu keskustelua paskantärkeäksi retoriikaksi, keino se on sekin koettaa vaimentaa keskustelu jota tottavie on liian vähän, ase kädessä mikki olisi valmis vaientamaan retoriikan kokonaan vai mitä."

No juu juu! Totta ihmeessä ase kädessä! Minähän olen itse asiassa jo parkkeerannut itsesi olohuoneeseesi juurikin tämä legendaarinen ase kourassani ja väkivallan uhan avulla estän sinua ilmaisemasta itseäsi.

Älä huolehdi, rakas pässi, olen valitettavasti parkkerannut itseni varsin vahvasti "puhut silkkaa paskaa, mutten aio antaa kenenkään estää sinua sanoamsta sitä" -leiriin. En minä sinua vaienna. Se, että saat mielestäni puhua niin paljon kuin haluat ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö inhoaisi sinua. Ja pelkästään näiden viestien perusteella! Se kertoo joko siitä, miten vitun taitava minä olen tai miten poskettoman sietämätön mouhottaja sinä olet. Mutta miksei se voisi kertoa molemmista? Mm!

Mutta keskitytäänpä olennaiseen: jos tulisit kadulla vastaan liekeissä, en viitsisi edes kusta sinua sammuksiin. Ajatus siitä, että paksusuolessasi saattaa kukkia syöpä saa minut hymyilemään hiljaa. En pidä sinusta. En pidä käytöksestäsi. En pidä puutteellisesta kieliopistasi. En pidä rivinvaihdoistasi. En pidä ylitsevuotavasta egostasi. En ennen kaikkea pidä pohjattomasta tekopyhyydestäsi -- siitä, että ensin käyttäydyt kuin täydellinen mulkku ja sen jälkeen rupeat itkemään sitä, että julmat ihmiset käyvät kiinni henkilökohtaisuuksiin asioiden sijasta ja annat ymmärtää, että tämä on jotenkin rinnastettavissa kirjarovioihin. En ole kiinnostunut tippaakaan siitä, oletko oikeassa vai väärässä valokuvaamisen suhteen. En ylipäätänsä ole kovinkaan kiinnostunut valokuvaamisesta. Se ei vaikuta asiaan mitenkään, sillä tämä on puhtaasti henkilökohtaista: olitpa oikeassa tai väärässä, ajattelen mahdollista syöpääsi ja hymyilen.

Mutta että vaientaisin sinut? Sori. On varmasti ikävää, kun et pääse heittäytymään vielä vähän enemmän marttyyriksi, mutta minusta nyt ei vain ole sortamaan sinua sillä tavalla.

Mitä nimettömyyteen tulee, en itse asiassa ole ihan hirveän nimetön, mitä nyt vain epähuomiossa jätin linkin lisäämättä.

Posted by: Mikki at 20.11.06 14:24

Luulen, etten jatka keskustelua, sen taso ylittää sen mihin kykenen. Kiitos kuitenkin lisätuesta käsityksilleni.

Jore Puusa
Lehtikuvaaja
AD, / graafinen suunnittelija-
Uusmedian ja kuvajournalismin opettaja
Digikuvauksen- ja kuvankäsittelyn opettaja
jore piste puusa at kolumbus piste fi
jp@jorepuusa.fi
www.jorepuusa.fi


Koulutus:
Ylioppilas, Turun Lyseo 1972
Valokuvaaja, Lahden Taideoppilaitos / Muotoiluinstituutti 1976
Graafisen suunnittelun opintoja LTTO
PS-kouluttajaopintoja MITK (muotoiluinst.täyd.koulutuskeskus)
Uusmediakouluttaja 2000 TYT / Wysiwyg / Tampere

Työkokemus:
Turun Sanomat, lehtikuvaaja 1976-1977
Lehtikuva Oy, lehtikuvaaja 1977-1984
Pressfoto Oy, lehtikuvaaja 1984-1990
Freelance, Jorma Puusa Oy 1990>>> alkaen,
IltaSanomat, kesät 1994 ja19 96 -lehtikuvaaja
Kuvatoimisto PROPIX 1997-2000.
Mizura Productions, graafisen suunnittelun toimisto 1998> alkaen.
Black Star / New York, Suomen kuvaaja 1993>
AD / Hämeenlinnan Kaupungin Teatteri 2001-2003
Kuvajournalismin, digitaalivalokuvauksen ja verkkojulkaisemisen
tuntiopettaja, HELIA ( Helsingin liiketalouden ammattikorkeakoulu)
Digikuvauksen tuntiopettaja HELPA ( Helsingin palvelualojen ammattioppilaitos ) 2005-2006

Kouluttajana:
Lehtikuvauksen opetusta Paikallislehtien liitolle ja
Kaupunkilehtien liitolle 1982 - 1987
Kuvajournalismin kurssi Jyväskylän Yliopistossa
1989, 1991, 1992, 1994, 1996
Lehtien konsultointia mm. Pyhäjokiseutu, Salon Seudun Sanomat.
Valkeakosken Sanomat, Tamperelainen, Turun Tienoo, Aamulehti,
Kunnallinen viikkolehti ym.
Hyväksytty opetusnäyte Tampereen yliopistossa ja kuvajournalismin
luentoja toimittajaopiskelijoille.
Lahden muotoiluinstituutti, kuvajournalismin opetusta ja Salpauselän
kisaprojektin johto 1983-87, 1992-94. 1998 ja 2000.
Lehtikuvausta koskevia luentosarjoja mm. Ylioppilaskamerat Turku ja
Helsinki, Handelshögskolan, Muurlankansanopisto,Täydennyskoulutuskeskus
TAIK,
HEP- seminaari, Paasikiviopisto, Journalistiliitto, useat kameraseurat.
Kuvajournalismin opetusta Voionmaa-opistolla
1998- 99 ja 2000. 7/ 2000 ja 11/ 2000.
Internet koulutusta vanhuksille Voionmaa, 6/2000
Internetkoulutusta vanhuksille Liedon kansalaisopistossa, 3-4/2000
PhotoShop kurssi Ylöjärven työväenopistossa.
Photoshop ja Freehand koulutusta Tietomies Rastor Oy 2000-2001 ja
Helsingin kaupunki / mediakeskus.
Kuvajournalismin ja lehtikuvauksen koulutusta Taideteollisen
Korkeakoulun täydennyskoulutus- keskuksessa 1999 (projekteja)
esim. syksyinä 2000-2001-2002-2003 ja -04digitaalikuvauksen ja
lehtikuvauksen luentosarjat.
Kuvajournalismin ja lehtikuvauksen opetusta TY ja Visuaalisen
Viestinnän instituutti / Tampere.
HELIA AMK, Kuvajournalismia, valokuvausta ja verkkojulkaisua /
tuntiopettaja 2003-2004.
Luentosarja visuaalisuudesta Turun AKK:ssa ( aikuiskoulutuskeskus)
joulukuu 2003---kevät 2005.
Ulkoministeriö digikuvaus ja verkkotyöskentelykoulutus -03
Helsingin kameraseura, luento syksy -04
Infor, Hyvä kuva koulutus 2000 - 2006 jatkuu
Verohallinto, visuaalinen koulutus
Taik omat tiedottajat,visuaalisuus tiedotusmateriaalissa
Taik täydennyskoulutus / IADE, digikuvauskurssit tiedottajille 1999- jatkuu
HEO / Helsinki Kuvajournalismia ja digikuvausta ja web kuvamateriaalin tuotantoa 2005-jatkuu
HUMAK (Humanistinen korkeakoulu) / Turku, kuvalukeminen ja visuaaliset valmiudet
Nordeapankki, tiedottajien visuaaliset valmiudet 2006
Invalidiliitto, tiedottajien visuaaliset valmiudet 2006
aRTO / Adulta ( Radio ja Televisio opisto) digitaalivalokuvauksen ja visuaalisuuden perusteet 2006
Helsingin aikuisopisto, Photoshop, digikuvaus ja Seniorien uusmediakouluttaja 2006-2007

Merkittäviä kuvaustöitä:
Moskovan ja Los Angelesin olympialaiset IOPP:n ( International Picture
Pool) kenttäkuvaaja. Sarajevon olympialaiset EPU:n kuvaaja.
Split, NPT:n ( Nordic Photo team)kuvaaja, Ym. tärkeimmät
urheilutapahtumat maailmassa vuodesta 1977 vuoteen 1999.
Iranin Islamilainen vallankumous, Shaahin pako,
Afganistanin miehitys. Solidaarisuuden nousu ja tuho, myös UPI:n ja
TIME:n kuvaajana.
Beirut ja Libanon.
Teheran / amerikkalaiset panttivangit.
El Asnamin maanjäristys, Kamputsean ja Thaimaan pakolaisleirit.
Jomo Kenyattan kuolema, kaikille kansainvälisille toimistoille.
Etiopian ja Sudanin nälänhätä ja Eritrean tilanne.
Venice Summit. Vallankaappausyritys Madridissa.
Solidaarisuus ammattiliiton tilanne Puolassa,12 kertaa /osittain
spesiaalina Timelle.
Solidaarisuutta myös Sternille.
Useita sotia ja kriisejä UPI:lle ja AP:lle ja AFP:lle vuokrattuna
kuvaajana.
UPI:n Teheranin toimiston vastaava -79
Useimmat Kekkosen ja Koiviston (ja osa Ahtisaaren) valtiovierailut.
Black Starille Baltian tapahtumia ym kuvauksia Itämeren alueella.
Uutiskuvaustyötä 45 maassa ajoittain eri kuvatoimistoille alistettuna ( AP, Reuters, UPI)
Suurin osa kotimaan uutistapahtumista 1976-2000.
2000-2006 Keittokirjoja, teatterikuvauksia, kuvituskuvien perusmateriaalia eri toimistoille.
Sanoma Oy:n Kellokas kaupunki lehden visuaalisuuden uudelleenrakentaminen
ja peruskuvauksia

Työ huomioitu
Vuoden uutiskuva 1984.
Vuoden uutiskuva ja vuoden lehtikuva 1987
Vuoden feature 1988.
FotoFinlandia palkintoehdokas 1989 (10 parhaan joukossa)
Paras vieraileva luennoitsija Jyväskylän yo.toimittaja- koulutus 1991.
EPU -muotikuvauskilpailun Pariisissa paras yksittäinen kuva.
YEP-(Young European Photographer) Suomen edustaja Chalon-Sur-Saonessa.
Paras urheilukuva Varsinais-Suomen lehtikuvaajien kilpailussa.

Kirjoja:
Liedon kunnan kuvateos 1981.
Liedon kunnan kuvateos 1992.
Siljalinelle drinkki- ja buffet kirjat.
Keittokirjoja 7 kpl mm Piin ja Jyrki Sukulan lammasruokakirja
Kuopion kaupungin kuvateos v.1996.
Professoriliiton juhlakirja 1996.

Kielitaito:
Englanti, Ruotsi / sujuvat kirjallinen ja suullinen
ja jossainmäärin Ranska, Venäjä ja Saksa

Työnkuva / osaaminen:
Koulutus: digitaalitekniikat, valokuvaus, kuvajournalismi
Photoshop, Freehand, Dreamveawer ja InDesign

Valokuvaukset, lehtikuvaukset, kuvituskuvat.
Graafinen suunnittelu, taitot, visuaalinen konsultointi.

--------------

Infor Oy

Jore Puusa on toiminut Infor Oy:n verkostokouluttajana vuodesta 2004
lähtien. Hän on kouluttanut kuvajournalismia viestintä- ja
markkinointihenkilöstölle mm. kursseillamme Hyvä kuva!
ja Kirjoita myyvästi. Lisäksi hän on toiminut kouluttajana
yrityskohtaisesti toteuttamissamme koulutuksissa.

Puusan saama palaute on ollut poikkeuksetta erinomaista. Hänen
persoonallinen, asiantunteva ja käytännönläheinen kouluttajatyylinsä on
saanut laajasti kiitosta niin viestinnän ammattilaisilta kuin muilta
koulutettavilta.


------------

TAIDETEOLLINEN KORKEAKOULU


TYÖTODISTUS
15.6.2006


Jore Puusa oii säännöllisesti toiminut Taideteollisen korkeakoulun koulutus- ja kehittämiskeskuksen kursseilla kouluttajana vuodesta 2000 lähtien.


Puusa on kouluttanut sekä pitkäkestoisissa työvoimakoulutuksissa, avoimilla tåydennyskoulutuskurssesila että asiakkaalle räätälöidyisså tilauskoulutuksissa. Keskeisiä koulutussisältöjä ovat olleet valokuvaus ja valokuvan käyttö eri medioissa sekä kuvajoumalisrni. Opiskelijat ovat olleet aikakaus- ja sanomalehdissä työskenteleviä ammattilaisia, valokuvaajia, sekä yritysten ja yhteisöjen markkinointi ja viestintäammattilaisia.


Puusa on hoitanut tehtävänsä ammattitaitoisesti ja luotettavasti.
Asiakaspalautteet ovat olleet säännönmukaisesti erinomaiset (Jopa 4,7 asteikolla 1-5).
Erityisesti hän on saanut kiitosta innostavana, opetustyöhönsä paneutuvana ja oivalluksia antavana kouluttajana.
Jatkamme mielellämme yhteistyötä Jore Puusan kanssa myös jatkossa.

Posted by: Jore Puusa at 20.11.06 16:05

Haha!

Posted by: Mikki at 20.11.06 16:06

Vau! Perinteisestihän täällä internetissä on argumentoitu tyyliin "Oon ammattivalokuvaaja, et mieti vähän mitä sanot," mut onhan tää vaikuttavampaa. Lyö sitä, Jore! CV:llä päähän vaan! Lähetät pari valokuvaa vielä sun munasta niin johan on perkele jos eivät siitä opi.

Ottakaa oppia pojat kun mestari pwnaa.

Posted by: Juhana at 20.11.06 16:16

Heh heh, ei jumalauta, nyt mentiin jo surrealismin puolelle ja pitkälle. Luuleeko tämä kaveri, että työhistorialla ja toisaalta sosiaalisilla taidoilla on jotain tekemistä keskenään? Kyllä sosiaalikyvytön pönttökin saa usein tehtyä hyvän uran.

Posted by: JH at 20.11.06 16:35

Hyvä tavaton, tämä merkintä on alkanut elää aivan omaa elämäänsä.

Jore tuskin lukee näitä viimeisiä kommentteja, mutta lainaus "Jokainen keskustelija julistaa omaa totuuttaan" kertoo omaa, karua kieltään. On kovin surullista, että hänen sanavarastossaan "keskustelu" ja "julistaminen" ovat synonyymejä.

Joren pitkä ja ansiokas cv (linkki olisi muuten riittänyt, jos kerran oli pakko elvistellä), josta toki olen tietoinen oli ainoa syy miksi ensikommentin jälkeen edes yritin vastata.

Mutta ei kai tähän ole enää muuta lisättävää. Mielenkiintoinen episodi, ja luultavasti eniten kommentteja kerännyt merkintä blogin nelivuotisessa historiassa.

Posted by: Henri at 20.11.06 23:32

juu, jokainen joka on joskus lukenut nyyssejä ja tarkemmin harrastus.valokuvausta, niin on törmännyt joreen ja hänen mittavaan cv:hen. tai ainaki vielä pari vuotta sitten, en tiedä onko hänet jo asein uhkailtu pois sieltä. toivottavasti.

pysy jore vaan siellä omassa maailmassasi (http://puusa.blogspot.com/), äläkä tule tänne oikeaan maailmaan sekoilemaan. tai ota sitten vaikka pilleri tai 2.

tai voit oikeessa elämässä ollakin ihan hyvä jätkä ja pätevä kuvaaja/opettaja/whatnot, mutta pliis! pysy pois internetistä. sä kun et vaan osaa.

Posted by: onhan näitä at 21.11.06 14:28

jore viini on hyvää pistä sinäkin jorma suuhusi

Posted by: at 04.12.06 21:54

Tähän merkintään alkaa tulla niin plajon kommenttispämmiä, että se on pakko sulkea.

Jos tuntuu siltä, että on vielä sanottavaa, niin siitä voi kertoa jonkin uuden merkinnän kommenteissa. Saatan avata laatikon tai kirjoittaa aiheesta uuden merkinnän.

Minkään kahden edellisen kommentin kaltaisen Puusa-bashingin alustaa en tästä blogista kuitenkaan halua.

Posted by: Henri at 19.12.06 11:41