toukokuu 17, 2006

Mobiili-TV -kokeilu

(No kyseessä oli oikeastaan mobiili videonkatselu, mutta menköön tuolla otsikolla, koska aihe kuitenkin liippaa läheltä.)

Eräänlaisena "Practise what you preach" -testinä päätin tänään yrittää katsoa Archosin kannettavasta yleiskoneestani työmatkalla ja työn lomassa liikenevillä vessa- ja kaffetauoilla yhden jakson seuraamaani HBO:n Big Love -sarjaa. Menomatkalla reilu vartti, tauoilla toinen ja kotimatkalla loput.

Sopiiko tv-sarja pätkittäiseen katseluun? Aika lailla irrallisista hetkistä koostuva arkikuvaus Big Love ehkä, mutta en ryhtyisi tällä metodilla seuraamaan Galacticaa tai Lostia. Siinä voisi unohtua bussiin, ei pelkästään pariksi ylimääräiseksi pysäkinväliksi, vaan myös päätepysäkille ja takasin kotiin asti.

Onko julkinen kulkuväline otollinen ympäristö tv:n katseluun? Auringonpaisteista mukulakivikatua pomppiva onnikka on sekä heijastuksien että nykivän liikkeen ansiosta sangen epäoptimi katselupaikka, mutta kyllä siinä puhedraamaa pystyy seuraamaan. Työpaikan vessassa on huomattavasti tasaisempaa.

Jaksaako 2,5-tuumaista näyttöä tuijottaa reilun kolme varttia? Yllättävän hyvin. Koska Gmini 400:n näyttö on tarkka ja kirkas, sen voi nostaa kohtuulähelle silmiä, ja kuten sanottu, keskusteluun perustuva draama, jossa on paljon lähi- ja puolilähikuvia eikä juurikaan nopeaa liikettä soveltuu varmasti paremmin tällä näytölle kuin moni muu. Koska kyse oli myös lähes HDTV-tasoisesta kuvasta sopivaan formaattiin kompressoidusta ja kovalevyltä tulevasta videosta, eikä edes 3G-verkon yli valuvasta pikselimössöstä, katselukokemus oli enemmän kuin siedettävä.

Mitä kokeilusta jäi käteen? Tulipahan käytettyä sekin aika hyödyksi. Voisin kokeilla samaa uudelleen jonkin puolen tunnin sitcomin tai piirretyn kanssa. Kovalevyllä lepäisi myös kaksitoista jaksoa Michael Mooren The Awful Truth -sarjaa, joka ehkä näin tulisi viimein katsotuksi.

Varsinaisesta mobiili-tv:stä voi tosin olla ihan oikeastikin hyötyä. Työkaveri kertoi pelastaneensa sillä elokuvakokemuksen. Kun televisio oli yllättäen pimennyt kesken leffaa, oli hän samantien ottanut puhelimeensa Nelosen livestreamin ja katsoneensa siitä ne viisi minuuttia, jonka katkos oli kestänyt. Pienen lähetysviiveen ansiosta näkemättä ei ollut edes jäänyt kuin muutama kymmenen sekuntia.

Posted by Henri at 17.05.06 20:46
Comments