toukokuu 15, 2006

Sovituksia

V for Vendetta, (c) DC Comics/Vertigo ja Warner Bros

Elokuvan innoittamana kaivoin V for Vendettan kirjahyllystä, ja luin sen viime viikolla uudelleen ensimmäistä kertaa varmaankin kymmeneen vuoteen. Sarjakuvan luettuani täytyy nostaa hattua, kuinka hyvin sen perusjuoni on elokuvaan sovitettu ja tiivistetty. Monta mielenkiintoista vivahdetta ja sivuhenkilöä, kuten komisario Finchin LSD-trippi ja Rose Almond on tiputettu matkan varrelle, mutta esimerkiksi sarjan suhde tietotekniikkaan on kokenut tervetulleen päivityksen. Ainoa mitä oikeastaan jäin kaipaamaan, oli V:n pitkä monologi Rouva Oikeudelle Old Baileyn katolla, joka on aina ollut minulle yksi sarjakuvan huipentumia.

"... Ah-ha! That surprised you, didn't it? You thought I didn't know about your little fling. But I do. I know everything! Frankly, I wasn't surprised when I found out. You always did have an eye for a man in uniform. ..."

Itse asiassa pidin monesta asiasta elokuvassa enemmän kuin sarjakuvassa, mutta kokonaisuutena alkuperäinen on vahvempi. Molemmat versiot ansaitsevat kuitenkin paikkansa omisssa medioissaan dystopiakuvausten kärkikastissa.

(Wikipedian artikkeli käsittelee elokuvan ja sarjakuvan eroavaisuuksia ja teemoja tarkemmin.)

King Kong 1933 ja 2005, (c) RKO & Universal

Viikonloppuna katsoimme ensimmäistä kertaa Peter Jacksonin version King Kongista, ja pidimme siitäkin kovasti. Vauhtia ja visuaalisuutta piisasi yltäkyllin, ja varsinkin Naomi Watts loisti roolissaan. Kaunottaren ja hirviön päivitetty suhde oli rakennettu yllättävän uskottavaksi. Andy Serkis kasvattaa isosta apinasta sympaattisen sankarin. Kaikella kohtuudella Jackson on omistanut elokuvan Skull Islandin alkuperäisille seikkailijoille, eritoten Fay Wraylle; elokuvahistoriassa paikkansa lunastanut vuoden 1933 versio on kestänyt ajan hampaan yllättävän hyvin. Muista versioista ei näiden kahden kanssa edes puhuta samana päivänä.

Elokuvia olisi varmasti tullut katseltua enemmänkin, mutta aikamme on vienyt Alias. Jaana-Marin koulutusreissun vuoksi toiseen kauteen meni peräti kaksi viikkoa, mutta viikonloppuna sekin saatiin päätökseen, ja poimin samantien Anttilasta kolmannen ja neljännen kauden.

Kakkoskausi on kyllä eräs vauhdikkaimpia ja tapahtumarikkaimpia tv-sarjojen kausia, joita muistan. Kauden puolessa välissä tapahtuu jotain, joka vetää vertoja uuden Galactican toisen kauden metrihalolla päähän paukauttavalle finaalille, eikä kauden lopetuskaan jää paljoa jälkeen. Jotkut pikkuseikat häiritsevät hieman, mutta vauhti, koukut ja muutamat erinomaiset sivuosat (eritoten jumalainen Lena Olin) pitävät addiktion yllä. Viides kausi ilmestyy vasta lokakuussa (ainakin Briteissä).

Posted by Henri at 15.05.06 22:39
Comments