helmikuu 21, 2006

Witt

Viimeksi kun kirjoitin täällä Joachim Wittistä, oli herran edellinen levy Pop ilmestynyt juuri. Levy osoittautui melkoiseksi pettymykseksi, mutta nyt vanha konkari on palannut vuosituhannen vaihteen tunnelmiin ja tehnyt Bayreuth 1 (1998) ja Bayreuth 2 (2000) -levyilleen loogisesti nimetyn jatko-osan Bayreuth 3.

Koskapa meidän levykelkassamme ja iTunesissamme on tähän asti pyörinyt lähiystävältä otetut lailliset varmuuskopiot, niin päätin arvostaa vanhan herran minulle tuottamaa auraalista nautintoa ja poimia saman tien koko trilogian ja niiden välissä ilmestyneistä levyistä sen onnistuneen eli Eisenherzin (2002). Neljälle levylle postikuluineen tuli Saksan Amazonista tilattuna hintaa n. 57 euroa. Kolmos-Bayreuthista valitsin euroa kalliimman erikoisversion.

Nyt asiaa selvitettyäni, trilogia on nimetty Pohjois-Baijerilaisen Bayreuthin kaupungin mukaan. Richard Wagner vietti kaupungissa viimeiset päivänsä ja monet hänen oopperoistaan saivat ensiesityksensä siellä. Wagner-yhteyden vuoksi Hitler ja hänen hauskat ystävänsä yrittivät myöhemmin rakentaa Bayreuthista jonkinlaista natsi-ihannetta. Jos osaisin saksaa paremmin (tai siis laisinkaan), niin löytäisin varmaankin sanoituksista jotain viitteitä näihinkin asioihin.

Musiikillisesti Wittin nämä neljä levyä ovat kaiketi jotain, jota darkwaveksi kutsutaan ja minä joskus määrittelin ne Rammsteinin ja Depeche Moden välimaastoon. Siinä missä minä nyt kiitän Jiituomasta tutustuttamisesta, toivon, että joku jonain päivänä kertoo inspiroituneensa tästä merkinnästä.

Joachim Witt (virallinen kotisivu)

Posted by Henri at 21.02.06 22:29
Comments