helmikuu 12, 2006

Elokuva- ja peliteollisuus

Ilolla huomaan minäkin, että Suomen lehtikartalle on ilmestynyt uusi tulokas: Roolipelaaja. Vielä iloisemmaksi minut tekee se, että puikoissa istuu hyvä ystäväni Mikki, jonka tiedän päteväksi ja asialle omistautuneeksi.

Bloginkin ovat sankarit perustaneet - saisiko sen vielä listatuksi Blogilista.fi:n, seuraamisen helpottamiseksi.

En malta olla tarttumatta Mikin toisessa merkinnässään, sivulauseessa esittämään, usein toistettuun väittämään: "Videopeliteollisuus pesee liikevaihdollaan Hollywoodin". Olen aina epäillyt tuota faktaa varsin puolueelliseksi, joten päätin ottaa asiasta kerralla selvää - tai ainakin penkoa nettiä sen tiimoilta.

Peliteollisuuden vuotuisesta liikevaihdosta löysin useita eri lukuja, vaihdellen 10 miljardista dollarista aina 25 miljardiin dollariin. Näillä luvuilla kansainvälinen peliteollisuus ilmeisesti peseekin Hollywoodin elokuvateattereista saamat tulot. Maailmanlaajuisista lipputuloista en olisi niinkään varma. Boxoffice Mojon mukaan viime vuosina jenkkileffojen (ainakin suurimpien menestyjien) lipputuloista 40-60% on tullut muualta maailmalta. Tähän täytyy vielä lisätä koko muun maailman elokuvateollisuus.

Elokuvateollisuuden liikevaihto ei myöskään rajoitu lipputuloihin. Elokuvatuloihin pitää laskea mukaan videot ja dvd (vuokraus ja myynti) ja televisioesityksistä saatavat tulot. Televisiotuloja saadaan vieläpä useassa vaiheessa samasta tuotteesta: maksu-tv, kaapelikanavat, valtakunnanverkko ja viimeksi syndikoidut esitykset kilauttavat kaikki vuorollaan roponsa studioiden kassaan.

Lopulta löysin Movie Revenues: Global Film Industry -sivun Romanialaisesta Factbook.netistä. Varmuutta ei ole, mutta luvut tuntuvat yhtä uskottavilta, kuin mitä missään peliteollisuutta käsittelevässä raportissa / uutisessa. Data on ilmeisesti kerätty mm. ScreenDigest -media-analyytikkofirman maksullisista raporteista.

Maailmanlaajuisen elokuvateollisuuden liikevaihto oli mainitsemani raportin mukaan (vuonna 2001) 180 miljardia taalaa, ja sen ennustettiin kasvavan vuoteen 2005 mennessä jopa 450 miljardiin dollariin, eli jotakuinkin 20-kertaiseksi peliteollisuuden lukuihin verrattuna. Voi tietenkin olla, että nämä ennustukset olivat ylioptimistisia, mutta yli 10-kertaisista tuloista kuitenkin puhutaan.

En tahdo millään muotoa vähätellä peliteollisuuden merkitystä. Se, että viime vuoden suurimmat "ensi-iltatulot" keräsi minkään elokuvan sijasta Halo 2, oli järisyttävä saavutus. Pelisukupolven kasvaessa ja uusien syntyessä, uudemmat mediat varmasti ottavat vanhaa viihdeteollisuutta reilusti kiinni, mutta vielä ei kuitenkaan olla siellä.

Otan mielelläni vastaan korjauksia, vastaväitteitä, kommentteja ja analyysejä.

Posted by Henri at 12.02.06 23:42
Comments

Luulen, että kyse on vain siitä, että on katsottu box-office -tuloja, ja tämä on sitten vain lanseerattu termillä "isompi kuin Hollywood". Sitten tietenkin herää kysymys, että mikä oikeastaan on Hollywood-elokuva, ja miten paljon vaikkapa Intian elokuvateollisuus kontribuoi maailman yhteiselokuvatuloihin. Ja onko noihin kokonaislukuihin laskettu esimerkiksi oheistuotteet?

Eihän elokuvateollisuutta piratismi kiinnostaisi pätkääkään, jollei suurin osa tuloista tosiaan tulisi DVD-myynnistä ja televisio-esityksistä.

Vaikea se on laskea.

Posted by: Janne at 13.02.06 00:13

http://grumpygamer.com/5378171

Lopputulema on samankaltainen.

Posted by: OlliS at 13.02.06 00:49

Voin ihan rehellisesti sanoa että emme pelialalla vielä pärjätä Hollywoodille millään mittapuulla (mutta eipä myöskään tarvitse hävetä). Elokuvien kävijämäärät ovat edellen valtavia, pelien yksikköhinta on kovempi kuin leffalipun (vaikka kyllä se alkaa leffakeikkakin jo maksaa) ja siksi pystyy nousemaan isoihin summiin pelien julkaisupäivinä.

Oheistuotteissa Hollywood on voittamaton, ja DVDt ovat leffojen rahasampoja, toisin kuin elokuvateatterit jotka huutavat leipää kun ihmisten kotiteatterit kasvavat röhisten. Peleillä ei ole vastaavaa rahantuottomenetelmää, vanhat elokuvat kiinnostavat kuluttajia enemmän kuin vanhat pelit.

Pelien kiinostavin puoli onkin kova kasvu. Lopulta teknologia saavuttaa tason jossa elokuvilla ei ole enää audiovisuaalista etulyöntiasemaa, ja sitten mitataan tosissaan haluavatko ihmiset interaktiivisuutta vai eivät.

On myös tärkeä pohtia kuinka paljon voittoa alat tuottavat, ei vain liikevaihtoa. Tosin Hollywood on globaalin kulttuurin vaikuttajana niin suuri että se tullee aina olemaan elokuvien suurtuottaja USAn valtionhallinnon avustuksella jos ei muuten.

Posted by: Dragon at 13.02.06 00:52

Peliteollisuus ei ole vielä yhtä suuri kuin Hollywood, ei vaikka laskettaisiin pelkkää rahaa. Jos mietitään montakö yksikköä (peli/elokuvalippu/DVD/CD) myydään, niin silloin pelit putoavat kauemmaksi, sillä yksi peli maksaa yleensä selvästi enemmän kuin elokuva. Toisaalta, pelien kanssa käytetään enemmän aikaa. Myydyimmät mediatuotteet UK:ssa vuonna 2003:

Finding Nemo (leffateatteri), 8,4 milj. kävijää, 54m£
LOTR: Two Towers (DVD), 3,8 milj. kappaletta, 101 m£
Dido: Life for Rent, 1,2 milj. kappaletta, 21 m£
GTA: Vice City, 1 milj. kappaletta, 50 m£

Posted by: Jaakko at 13.02.06 01:36

Jep. Oheiskrääsäbisneksestä mun piti myös mainita. Samoin mielenkiintoinen seikka tuossa Ollin linkittämässä tekstissä on se, että peliteollisuuden lukuihin lasketaan laitteiston myynti.

Jos peliteollisuuden on nostettava omaa häntäänsä, niin luulen, että tuosta Jaakon ajankäyttöpointista löytyisi paljon mielenkiintoisempaa vertailtavaa.

Posted by: Henri at 13.02.06 12:37