marraskuu 18, 2005

Teknologia-uutisen elinkaari

Ja kun nyt aiheeseen päästiin ...

Asioista perillä olevat tahot (minä siis) ovat havainneet, että karkeasti yleistäen tyypillinen teknologiauutisen elinkaari on seuraava:

  1. Joku ulkomaalainen blogaaja tekee havainnon
  2. (Samana päivänä) Suosittu linkkisaitti kuten Boing Boing tai Slashdot linkittää saittiin
  3. (Seuraavana päivänä) Verkkouutisjulkaisut ja suomalaiset blogit heräävät aiheeseen
  4. (Pari viikkoa tai kuukausi myöhemmin) Wired tai vastaava kirjoittaa aiheesta paperiversiossaan.
  5. (Pari viikkoa myöhemmin)Wiredin uusi numero saapuu pohjolaan
  6. (Pari viikkoa myöhemmin) Hesari ottaa kantaa päivänpolttavaan uutiseen

Tämän purkauksen inspiroi Hesarin artikkeli: Sony BMG julkaisee poisto-ohjelman kopiosuojaukselle, joka on taas kerran auttamattomasti myöhässä. Tämän julkaisun jälkeenhän havaittiin, että tuo poisto-ohjelma avaa vielä pahempia aukkoja koneelle. Hesarin jutun rivien välit kertovat kuitenkin, että nyt kaikki on kunnossa.

Hesari toistelee myös Sonyn tiedotteen väitteitä siitä, että "Euroopassa julkaistuissa levyissä suojausta ei ole, mutta kuluttajat ja yksittäiset tukkurit ovat voineet tuoda yhdysvaltalaislevyjä Suomeen". Jo tiistaina kävi ilmi, että Sonyn "DRM-haittasoftaa" löytyy vähintään 40000 Brittikoneesta, Espanjasta ja Hollannista molemmista vähintään yli 27000 koneesta ja suomestakin vähintään 700 koneesta. "Vähintään" siksi, että tieto on kerätty nimipalvelimien välimuisteista, jolloin yhden havainnon takaa voi hyvinkin löytyä useampia koneita, ja saastuneita levyjä on löytynyt myös suomailaisista kirjastoista.

Onko tämä sitten merkittävä uutinen, jonka pitäisi ylittää uutiskynnys? Yksittäisenä tapauksenakin tämä on kansainväliselle yritykselle niin iso pr-katastrofi, että sitä kannattaisi seurata tarkkaan, mutta pidemmälle tulevaisuuteen tätä pitää katsoa media-yhtiön kokeiluna, mitä kaikkea ne voivat tehdä, ja päästä kuin koira veräjästä. Pers-Jannea mukaillen, Hesarin pitäisi repiä Sony kappaleiksi.

Ymmärrän kyllä, että yksittäinen toimittaja ei voi olla koko ajan perillä kaikesta mitä tapahtuu, mutta tutkivaan journalismiin kyllä mielestäni kuuluu se, että kun aihe on valittu, niin voisi muutaman tuoreenkin lähteen lukea, eikä luottaa kolme päivää vanhoihin lehdistötiedotteisiin. Tämä on vähän sama, kuin tuomiot julistettaisiin pelkästään syytetyn vastauksen perusteella. "Syytön kunnes toisin todistetaan" Sonyn kohdalla tämä todistusvelvollisuus on jo monesti suoritettu.

Taupauksen taustoja on päivittäin ansiokkaasti koonnut yhteen Digitodayn Tekijänoikeuslaki-blogi

Huomautan vielä, että kirjoitukseni perustuu Verkko-Hesarin kaikille ilmaisen osion seuraamiseen. Ilmeisesti lehden Talous-osio on kirjoittanut aiheesta jotain tarkemmin.

Posted by Henri at 18.11.05 11:25
Comments

Guilty as charged, eli törkeän hävyttömästi tulee otettua omaan blogiini ideoita maailman eri blogeista. Mutta tavoitteeni onkin kirjoittaa aiheista suomeksi, en edes yritä olla pioneeri uutisissa.

IDEA: Kehittämäsi malli pitäisi visualisoida tosi makeesti ja tutkia sitten vaikka yhden kvartaalin aikana, että pitääkö paikkansa ja tuleeko muuutosta. Löytyiskös joku, joka visualisois ja kokeiltais?

Posted by: Tommi at 24.11.05 16:56

Nou hätä Tommi, sä kuulut kuitenkin tuohon kohtaan 3, joka kirjoittaa tuoreista asioista, kun ne vielä ovat tuoreita. Hesari (tässä konkreettisena esimerkkinä) kirjoittaa parhaimmillaankin samoista asioista kuukauden myöhemmin.

Kaikki se aika ei voi mennä faktojen tarkistamiseen, ne kun ovat aika usein myös päin seiniä.

Uskon kyllä, että Verkko-Hesarin teknologia- ja tiedeblogit tuovat tähän muutosta parempaan.

Posted by: Henri at 26.11.05 23:32