elokuu 12, 2005

Genre-elokuvan uusrenesanssi

Kesä on aina ollut genre-elokuvan (scifi, kauhu, fantasia - joskus lasken mukaan myös muut sarjakuviin perustuvat) kulta-aikaa, mutta nyt tuntuu, että niiden osuus Helsingin tarjonnasta on menneitäkin vuosia suurempi. Tiistaina kävimme katsomassa viimein Sin Cityn suurelta kankaalta, ja se oli edelleen erinomainen.

Elokuvaa valittaessa ja näytösaikoja pähkäillessä laskin, että Sandrew-Metronomen Helsingissä pyörivistä ja hetikohta tulevista 17 elokuvasta peräti 11 putoaa genre-elokuvan kategoriaan, enkä edes laskenut tähän mukaan kahta animaatio-elokuvaa. Vertaileva tutkimus Finnkinon sivuilla antaa luvuiksi 38 elokuvaa, joista 13 on genre-leffoja (neljästä animaatiosta laskin tähän joukkoon yhden, koska siinä on ropootteja) eli huomattavasti pienempi osuus. Ehkä siis kyse onkin enemmän S-M:n profiloinnista, mutta ei siinä mitään, minulle kelpaa.

Lisäys: Sin Citystä puheenollen, löysin juuri pitkästä aikaa lukemastani Sikiöasennosta vaikuttavan vertailun leffastillien ja sarjakuvan ruutujen välillä.

Posted by Henri at 12.08.05 20:48
Comments

Mulle oli ihan uutta että Genre-elokuva viittaisi mainitsemiisi leffatyyppeihin. Minä olen aina oppinut, että genre on sama kuin elokuva alalaji, eikä siis sinänsä viittaisi mihinkään yksittäiseen alalajiin. Opinko taas jotain uutta?

Posted by: Jussi Kivipuro at 06.09.05 19:21

Genre-elokuvana puhutaan aika yleisesti näistä genreistä, joissa alalaji vahvasti leimaa elokuvan ja joka toisaalta on valtavirran (ja reaalimaailman) ulkopuolella.

Tai näin ainakin niissä piireissä, joissa minä liikun. ;-)

Posted by: Henri at 07.09.05 00:26