elokuu 10, 2005

Kaurapuurokuurille?

Jospa en loppuvuonna söisikään muuta kuin makaronia ja lihalientä?

Canonilta on nimittäin Digicamera.netin (10.8.) raportoimien huhujen mukaan tulossa vuoden loppupuolella uusi digijärkkärirunko. Canon EOS 5D:ssä on hulppeat 13 megapikseliä ja, mikä tärkeämpää, täyden 35mm filmiruudun kokoinen sensori.

Minä jätin suosiolla 20D:n väliin, juuri sillä ajatuksella, että hankin sitten 10D:n korvaajaksi sen seuraavan mallin, jossa luultavasti on ainakin 1.3:n rajauskerroin, mutta tässä onkin peräti 1.0. 10D saattaisi kyllä tässä tapuksessa jäädä kakkoskameraksi, sillä joissain tilanteessa siitä rajauskertoimesta on hyötyäkin, se kun ei (kuten ystäväni Kari huomautti) syö sensorille pääsevää valoa aukolla tai kahdella kuten extenderit, jotka eivät edes kaikkien linssien kanssa toimi.

Eilen Digital Photography Review:n keskustelufoorumeita selatessani olin vielä tyytyväinen ennustettuun 2500 taalan hintaan, mutta tuo tämän päivän 3500 euroa tuntuu jo melko suolaiselta.

Kameran espanjankieliset tiedot pääsivät vuotamaan 2 viikkoa ennen oletettua virallista julkistusta (Digicameran.net linkittämässä pdf:ssä on myös englanninkieliset speksit.) Mahtaa kavereita harmittaa. Tiedän kyllä kokemuksesta kuinka hankala on pitää tekniset uutuudet yleisöltä piilossa. Alkuvuodesta olin mukana tuotejulkistuksessa, josta olin aivan varma, että jokin pää maailmalla vuotaa, mutta kuinka ollakaan, vasta julkistuspäivän aamuna löysin netistä ensimmäisen kuvan tuotteen varhaisesta prototyypistä ja arvelun, että "eiköhän tuollainen lähimmän kolmen kuukauden sisään julkisteta". Samana iltapäivänä sai sitten lukea alan foorumeilta "Holy crap!" -tyylisiä kommentteja.

Canonia odotellessa minun täytyy tyytyä leikkimään uudella lelullani. Onneksi tämä Nokia N90 on jo täysin julkinen tuote, vaikkei vielä kaupoissa taida ollakaan. Zeissin linssillä varustettu vimpain-friikin unelma on enemmän still/video-kamera kuin mikään tähänastinen kännykkäkamera. Iso ja ennenkaikkea korkearesoluutioinen näyttö tekee kuvien selailusta helppoa viihdettä. Kamerassa on viimein melkein kaikki tarvittavat perussäädöt ja automaattitarkennus, jonka lukittumisen jälkeen kuvan voi vielä tarvittaessa uudelleensommitella.

Flickr-puolelle ilmestynee ajan kanssa testikuvia. Yksi varsin onnistunut laukaus siellä jo onkin.

Posted by Henri at 10.08.05 19:21
Comments

Tietyssä mielessä totta tuo 10D:n pitäminen kakkoskamerana.
Periaatteessahan kroppikertoimen voi toteuttaa jälkikäsittelyssä. 5D:n kuvasta jos kroppaa 10D:n kokoisen alueen (tiedosto) on kroppi kertoimena 'vain' 1,4 (eli 4368*2912 kuvasta 3088*2056 alue), olettaen enakkoarveluiden olevan kohdillaan.

Teemu

ps. Tokina on mahtava peli verrattuna zenitariin. Kiitos :)

Posted by: Tmu at 14.08.05 12:30

Tuo on kyllä totta, että noin suurella megapikselimäärällä voi kuvasta aina kropata mieleisensä osan, ja silti jää tarkkuutta vaikka millaisiin printteihin.

Eniten taidan odottaa full-framen ja lupaillun ISO 50:n antamaa kuvan kohnattomuutta.

Hienoa, että Tokina pääsi arvostavaan kotiin.

Posted by: Henri at 15.08.05 22:22

Mun kantani teknofetisismiin tiivistyy pohdintaan siitä, mitä käyttöä Amnesty International tai mahdollisesti joku Darfuriin ruokaa kantava putiikki keksisi 2500 tai 3500 dollarille. Lelut vain kasvaa kun yhteiskunnassa ns. hyvinvointi lisääntyy. Digiaikana välineurheilutyypin valokuvausharrastus on eskaloitunut aika mauttomiin mittasuhteisiin.


Olkoot tämä vaikka päivän moralistinen nillitys täältä vasemmalta, noin flunssan kunniaksi.

- Markus

Posted by: Markus at 17.08.05 09:13

Kovin totta. Ja ajattele, jos en ostaisi vuodessa 200 dvdeetä, kuinka paljon rahaa siitä säästyisi hyväntekeväisyyteen? Eikä mun oikeastaan ole mikään pakko asua omistusasunnossa Helsingin keskustassakaan.

Ihmisillä pitää olla harrastuksia, ja harrastukset maksavat. 3500 euroa on ihan sikana rahaa, mutta se ei loppujen lopuksi ole kohtuuttomasti hyvästä puoliammattilaistason kamerasta. Ja minulla on tarkoituksena siirtyä vähä vähältä puoliammattimaiseen kuvaamiseen, jolloin saan kuvista myös tuloja.

Mitä tulee maailman tulonjaon epäoikeudenmukaisuuteen, olet oikeassa ja pointtisi on ymmärretty. Lahjoitan kyllä aika ajoin rahaa hyväntekeväisyyteen. En läheskään niin paljoa, kuin mihin olisi varaa, mutta enemmän kuin ei mitään, eikä huono omatunto varsinaisesti pidä minua hereillä öisin.

Posted by: Henri at 19.08.05 12:40

Niin, no. Ottamatta asiaan sen tarkemmin kantaa, mun on kyllä pakko sanoa, että tuskin kolmen ja puolen tonnin tipauttaminen kameraan parantaa sun kuviasi merkittävästi, jos ollenkaan. Sinuna säästäisin rahat -- vaikka sellaiseen asuntoon, johon voit erikseen järkätä studion, tai kuvausvaloihin, tai mihin tahansa muuhun vastaavaan, jos kerran haluat panna ne harrastukseesi -- ja keskittyisin enemmän ekspan keräämiseen. Eiköhän se nyt kuitenkin tässä vaiheessa ole enemmän kiinni siitä kuin käytetystä laitteistosta.

Itse yhtä hyvin ostaa kolmen ja puolen tonnin tablet pc:n sarjakuvien piirtämiseen. Joo, onhan se pähee vehje ja kikkelinmittauskisoissa varmasti lyömätön, mutta -- rehellisesti sanottuna -- suhteutettuna varsinaiseen skillitasoon se on täysin naurettava rahareikä.

Posted by: Mikki at 20.08.05 17:14

Puoliammattilaistason? Minä ainakin tiedän ison määrän ammattilaisia, jotka kuvaavat esimerkiksi 10D:llä aikakauslehtiin hyvin menestyksekkäästi.

Posted by: Kalle at 20.08.05 18:09

Mikki: hyviä pointteja valonhallinnan harjoittelusta ja ennenkaikkea siitä expasta. Vain kuvaamalla oppii, ja voi olla että rahan voisi sijoittaa harrastukseen paremminkin.

Kalle: lehtiin (sanoma- ja aikakaus-) varmasti 6mpix riittääkin hyvin, mutta kyllä mulle on tullut useammin kuin kerran eteen kirosana 10D:n rajoitteiden kanssa. Lähinnä siis kroppauskertoimen rajoittaessa linssivalikoimaa ja megapikselimäärän (varsinkin uudelleenrajattujen) mahdollisten printtien maksimikokoa.

Puoliammattilaistasolla viittasin perinteiseen jaotteluun, jossa 300D ja sen jälkeläiset ovat aloittelevan harastajan kameroita, 10D, 20D jne. edistyneen harrastajan, ja sitä paremmat puoliammattimaisia tai ammattimaisia.

Esimerkiksi muotikuvissa tuskin mikään keskikoon kameraa ja 20+ mpix digiperää heikompi riittää ammattilaiselle. Laitteet tarpeen mukaan.

Katsotaan nyt. Tuskin mä ihan ensimmäisten joukossa ryntään 5D-ostoksille, mutta jossain välissä 10D käy kuitenkin vanhaksi ja silloin pitää valita uudeksi kameraksi sellainen, joka parhaiten sopii omiin tarpeisiin.

Aina voi kuitenkin ostaa isomman pitsan.

Posted by: Henri at 21.08.05 22:20

Joo, toki joihinkin valokuvaustehtäviin tarvitaan parempia kameroita - tuskin niitä muuten olisi kehitettykään. Huvittaa vain tuo jaottelu sikäli, että monet ammattilaiset kuvaavat noilla luokittelemillasi "harrastelijakameroilla". Canon itse tuntuu pitävän koko EOS-sarjaa ammattikalustona:

"You can – thanks to the EOS system, a combination of high-performance autofocus SLR cameras and world-class electronic-focus (EF) lenses. The EOS range is the first choice for professional photographers everywhere."

http://www.canon.co.uk/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/index.asp

Ja niin kyllä minäkin. Jokainen noista kameroista voi hyvinkin täyttää jonkin ammattilaistarpeen, mutta yksikään ei kaikkia. Kaikki ammattikseen kuvaavat eivät todellakaan tarvitse kuvistansa julisteen kokoisia suurennoksia.

Posted by: Kalle at 22.08.05 00:20

"Kovin totta. Ja ajattele, jos en ostaisi vuodessa 200 dvdeetä, kuinka paljon rahaa siitä säästyisi hyväntekeväisyyteen? Eikä mun oikeastaan ole mikään pakko asua omistusasunnossa Helsingin keskustassakaan."

Näin on, ja sama pätee toki myös allekirjoittaneen elämäntyyliin.

Kommenttini oli suunnattu enemmänkin teknofetisismiin kuin rahankäyttöön, vaikka toinkin sen rahankäytön kautta esille. Yksi teknofetisismin tunnusmerkki on se, että uuden vempeleen välinearvo on pieni osa sen hinnasta. Jos 3500 euron kamera ei paranna kuvia 3500 euron edestä, niin on aika miettiä, mitä lisäarvoa se loppu on.

Usein leluarvoa. Jos leluarvo ylittää saatavan hyödyn arvon, niin sen puolustaminen alkaa olla aika hankalaa.

Jos aidosti olet sitä mieltä että juurikin kuvanlaadun paranemisen (ja käytettävyyden ja pitkäikäisyyden ja whatnot) arvo sinulle on siellä 3000 euron tuntumassa, niin sittenhän et ole teknofetisisti. :-)


- Markus, poltti juuri yhteen larppiin yli 300 euroa

Posted by: Markus at 23.08.05 10:04

Se vähän riippuu. Miten määrittelet rahallisen arvon harrastuksen laadun paranemiselle.

Itseasiassa voi jopa olla, että 6mpix vs. 13 mpix ero olisi näkyisi myös harrastuksesta saatavasta rahasta, jos ryhtyisi myymään isoja printtejä, joita isomman reson kuvista saa paremmin.

Suuri osa kuvatoimistoista myös haluaa myös kuvansa vähintään 6mpix (pidempi sivu väh. 3000 pix) kokoisina, mikä tarkoittaa, ettei alkuperäistä kuvaa voi juurikaan rajata uudelleen.

Mutta joo, ei sitä kokemuksen mukaan aivan heti kannata hankkia. Lokakuussa kauppoihin tulevan rungon hinnat ovat joulun jälkeen jo jonkin verran tippuneet. On myös hyvin mahdollista, että syksyllä 2006 tai keväällä 2007 Canon julkistaa 1500 euron rungon samoilla ominaisuuksilla.

Joskin tämä arvostelu (arvostamallani saitilla) ennustaa kamerasta erittäin hyvää: http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/5d-announce.shtml

Ja joo, TIETENKIN mä olen teknologia-fetisisti.

Posted by: Henri at 23.08.05 18:24

Kommentointi tulee tietysti hieman myöhässä, mutta...

Puutumatta mitenkään teknofetisismiin tai Amnestyyn, niin opiskelijaa ihmetyttää otsikon absurdi järjettömyys.

Ennen kommentointia aiheen aloituksen on tietysti voinut ajatella hah-hah-hauskana vitsinä. Tai puhtaana vittuiluna. Jos 2500 taalaa tuntuu jollekin ihmiselle kohtuulliselta, mutta 3500 taalaa suolaiselta, niin voidaan ehkä kallistua siihen ajatusmalliin, että otsikkossa on jotain jäynän poikasta.

Tietysti voi olla, että olen täysin väärässä ja kirjoittaja on ollut aivan aidosti nälkäkuurilla ansaitakseen uudetn "työvälineensä". Siinä tapauksessa kaikki kunnia hänen työn tärkeyttä vaalivalle vakaumukselleen...

-Pekka-

Posted by: Pekka at 03.09.05 01:59