heinäkuu 22, 2005

Rooma - perjantai

Tämä pitkähkö kuvaus Rooman lomamme ensimmäisestä päivästä on kirjoitettu jälkikäteen. Sisältää muun muassa hienoja kuvia (!) ja paljon hehkutusta.

Menomatka

Herätys tapahtui kello puoli viisi amulla. Ei sillä, että olisimme saaneet jännitykseltämme ja myöhäisillan pakkaamiselta juurikaan unta, sillä matkakin oli varattu vasta torstai-aamupäivällä. Lentomatka Finnairin suoralennolla (yllättäen halvin ja helpoin vaihtoehto) sujui kommelluksitta, joskin porkkanasuikalepedillä kököttävien kahden höyrystetyn prinssinakin osuus aamiaisesta ei ollut paras mahdollinen avaus makumatkallemme.

Roomaan päästyämme törmäsimme heti italialaiseen tehoteknologiaan. Lentokentän kuudestatoista junalippuautomaatista kymmenen oli merkitty "epäkunnossa"-lapulla, ja lopuista vain kaksi (aivan toisen raiteen luona) näytti oikeasti toimivan. Asioiden toimivuus koki toisen kolahduksen, kun hotellilla ei ollut tietoa varauksestamme. Saimme kuitenkin pienehkön, mutta viihtyisän huoneen.

Ennen hotellille päätymistämme, ehdimme kuitenkin tutustua paikalliseen chinatowniin, kun voimamme tunnossa päätimme kävellä matkalaukkuinemme matkaoppaan kartan ja Google Earthin mukaan 1,4 kilometrin matkan Terminin rautatieasemalta Hotelli Forumille. Lähdimme kuitenkin asemalta väärään suuntaan, ja pian huomasimme olevamme keskellä paikallista lihantuote- ja vihannestukkualuetta, jossa aasialaista syntyperää edustavat henkilöt kärräsivät raakaa siankylkeä rekasta varastohalliin.

Aurinko paahtoi keskipäivän taivaalta, ja sen porotuksessa elohopea olisi varmasti kohonnut päälle 40 asteen, enkä tiedä kumpi haisi pahemmalta: hikinen Blockin perhe vai siankylki. Ulkomuodolta ensimmäinen muistutti jo tässä vaiheessa erehdyttävästi jälkimmäistä. Lopulta seikkailimme puistojen ja pikkukatujen kautta hotlalle melkein ylimääräisen kilometrin (kiitos, Google Earthin mittatyökalu), joka kyllä tuntui siinä heltessä kymmeneltä.

Viimein huoneen saatuamme ja suihkun testattuamme, hellän hetken jälkeen, minä otin puolentoistatunnin tirsat ja Jaana-Mari kirmasi kaupungille ensimmäisten rättien ja jäätelöannosten perään. Jo ohikävellessä oli bongattu muutama kenkäkauppa, mutta minä adamanttina kielsin vaimoani hankkimasta lisää kannettavaa ennen hotellille pääsyä.

Colosseum

Harvoin, jos koskaan on pelkkä rakennus aiheuttanut minulle lähes uskonnollista kokemusta. Ensi kertaa Colosseumin edessä seisoessani polveni kuitenkin notkahtivat niin, että parempikaan kaatajapappi ei olisi moiseen kyennyt. Istuimme hetken puistikossa pizzoinemme ja nautimme atmosfääristä, kunnes meiltä tultiin kyselemään, josko haluisimme osallistua tunnin mittaiselle englanninkieliselle opastetulle kierrokselle. Otimme riskin ja sen kannatti.

Pizzaa Piazza dei Colosseolla

Kahdeksan euron ekstramaksulla pääsimme jonon ohi sisäpuolelle ja saimme sekä ulkona että sisäpihalla parhaan opastuksen ikinä, kiitos humoristisen ja asiantuntevan oppaamme Mauron. Hän nitoi yhteen Rooman historian, rakennuksen arkkitehtuurin ja historian, sekä Hollywood-elokuvan virheellisimmät kliseet. Ylläribonuksena saimme ilmaisen kuvausmahdollisuuden paikan komeimman gladiaattorin kanssa. Minä tyydyin tiukkaan ranne-kyynärtaive-otteeseen, mutta Jaana-Mari hyppäsi lihaksikkaan urhon syliin. Ilo oli varmasti molemminpuolinen.

Uhkea daami ja muhkea gladiaattori

Toisena bonuksena saimme myöhemmin ilmaisen opastuksen Forum Romanumilla valitsemanamme ajankohtana. Katakombeille ja Vatikaaniin suuntaavat kierrokset olisvat olleet tyyriimpiä, eikä meillä oikein ollut niihin aikaakaan. Silti uskallan suosittaa kaikkia Tourus Maximus -yhtiön opastuksia - varsinkin, jos pääsette Mauron kyytiin.

Colosseumin areena nykykunnossaan

Iloksemme matkaa Colosseumilta hotellillemme, tai toisinpäin, oli vajaa puoli kilometriä, joten palasimme paikanpäälle moneen otteeseen, mm. valokuvaamaan ja metrolle, jonka lähin pysäkki oli tien toisella puolella. Aina kohdalle osuessamme tai edes jonkin pitkän kujan päässä tuon oikealta nimeltään Amphiteatrum Flaviumina tunnetun pytingin nähdessämme, huusimme "Katso, Colosseum! Otetaan kuva!"

Perjantai-ilta

Illalla olimme jo niin väsähtäneitä, että tyydyimme pieneen pasta-purtavaan ja valtaviin jäätelöannoksiin katukahvilassa. Sen jälkeen kiertelimme hotellin nurkkia ja osuimme mm. keskelle Fori Imperialin raunioiden sisällä pidettävää teatteriesitystä.

Teatteria Fori Imperialilla

Posted by Henri at 22.07.05 23:00
Comments