heinäkuu 31, 2005

Hesarista poimittua: Vanhanen rekisteröisi pre paid -liittymät

Kuten tuossa taannoin totesin, pääministerimme ansaitsee niskaansa kaiken poliittisen paskan, minkä kaula-aukosta suinkin ehtii sisään lapioimaan. Nyt tämä kontrollifriikki veijari väläyttelee taas terroristipeikkoa kaventaakseen kansalaisten yksilönvapauksia.

Vanhasen mukaan pre paid-liittymien ostajat pitäisi rekisteröidä ostohetkellä.

"Jos puhelinyhteyttä käytetään rikollisiin tarkoituksiin, käyttäjän henkilöllisyys voitaisiin saada selville jälkeenpäin", Vanhanen perustelee.

Vanhanen myöntää, että terroristijahdissa joudutaan kajoamaan perinteisiin yksilönvapauksiin. Se tehdään kuitenkin yleisen turvallisuuden parantamiseksi, hän korostaa.

On hankala edes aloittaa siitä, kuinka monella tavalla arvon pääministeri menee lausunnollaan metsään, mutta yritetään. Ensinnäkin, perusajatus siitä, että yksilönvapauksia karsimalla "maksetaan" turvallisuudesta on täysin nurinkurinen Suomessa. Minusta se, että kotomaassa kuolee terrorismin uhreina korkeintaan 10 ihmistä parissa vuosikymmenessä, on halpa hinta niistä perusoikeuksista ja -vapauksista, joita meillä (vielä) on.

Mietitäänpä kuinka monta ihmistä kuolee samassa ajassa vaikka rattijuoppojen uhreina. Kuinka moni sohvaperuna viimein nousisi takajaloilleen, jos pääministeri vaatisi, että jokaisen Alkosta ostetun pullon yhteydessä pitäisi täyttää rekisteröintilomake. Nimi, hetu ja nykyinen osoite. Sillä onhan kossupullo tilastollisesti katsoen vaarallisempi ase kuin pre-paid liittymä. Samantien voitaisiin tehdä puukkojen, kirveiden ja leipäveitsien ostamisesta luvanvaraista toimintaa. Valtio tarvitsee rekisterin kaikesta kansalaisen omaisuudesta, jolla tämä voi potentiaalisesti toista kansalaista tai yhteiskuntaa vahingoittaa.

Toisekseen, mahdollisuus anonyymiin viestintään on sen laadun perusoikeus, että jos sitä lähdetään karsimaan, niin pian on meno ja meininki kuin Kiinassa. Unohtakaa kaikki ilmaiset ja anonyymit sähköpostiosoitteet Hotmailista, Yahoosta tai Luukku.comista. Entäpä jos jokainen Suomessa käytetty sähköpostiosoite pitäisi olla valtiollisen viraston hyväksymä ja yksiselitteisesti yhdistettävissä tiettyyn kansalaiseen? Yritys hankkia sähköpostiosoite jostain muualta olisi rangaistava teko, ja asettaisi kansalaisen vähintäänkin epäilynalaiseksi terrorismista. (Ja sellaisilla epäilyillähän voi esimerkiksi Isossa-Britanniassa vangita kansalaisen kolmeksi viikoksi ilman virallista syytettä.)

Perinteisestä kirjeviestinnästä en aloita edes anologioita vetämään. No hyvä on: jokaiseen postilaatikkoon tarvitaan biotunnistejärjestelmä, joka varmentaa, että kirjeen lähettäjän henkilöllisyys voitaisiin saada selville jälkeenpäin, mikäli kirjettä on käytetty rikollisiin tarkoituksiin.

Posted by Henri at 31.07.05 21:42
Comments

Taitaa sekoittaa omat 'Kaarina' -huhut ja terrorismin tuo meidän pääministeri. Pelottavaa.

Posted by: pni at 31.07.05 22:36