kesäkuu 30, 2005

Google Earth

Kouluikäisenä minäkin saatoin istuskella tuntikausia karttakirjan ääressä, opetellen vieraita paikanimiä ja ihmetellen tuntemattomien seutujen maantietoa. Samikin tavoin minäkin olen piristänyt unettomia öitä ja toimettomia päiviä tutkien Googlen kartta- ja satelliittikuvapalvelun antia. Olen tutkinut mm. Los Angelesin, San Franciscon ja New Yorkin elokuvista tuttuja maisemia ja yrittänyt hahmottaa tuttuja paikkoja, joissa en ole koskaan käynyt.

Palvelu on uskomattoman hieno ja ällistyttävän tarkka laajuudessaan, mutta tietenkään se ei Googlelle riittänyt. Eilen bongasin työkaverini ansiosta (kiitos Matti) ja tänään sain asennettua työkoneelleni Google Earth-ohjelman, jolla voi pyöritellä ja zoomailla maapalloa aika monessa vapausasteessa ja tutkiskella samoja satelliittikuvia, jotka alati tarkentuen ladataan verkon yli.

Rio De Janeiro! Rooma! Berliini! Lauttasaari!

Ohjelma osaa piirtää satelliittikuvien päälle katuverkoston nimineen. Seuraavan kerran kun lähden matkalle vieraaseen suurkaupunkiin, otan kartan lisäksi mukaani muutaman satelliittikuvan. Joistain Yhdysvaltain suurkaupungeista on ohjelmaan jopa 3D-mallinnettu tärkeimmät rakennukset. Manhattanin läpileikkaus näyttää aika villiltä. Vapaasti zoomailtavan satelliittimaapallon avulla saa myös aivan erilaisen käsityksen paikkojen mittasuhteista; New Yorkin Keskuspuisto on valtava.

En ole ehtinyt tutkia ohjelman ominaisuuksista vielä suurinta osaa, mutta sillä saa aikaiseksi varsin viehättävän "ylilento"-tilan, kun kuvaa kallistaa sopivasti ja tyrkkää hiirellä kameran liikkeelle. Kikka on pitää liike niin hitaana, että kartta ehtii päivittyä tarkempiin satelliittikuviin - mitä suurempi zoomaus, sen hitaampi liike. Nopea laajakaista auttaa kummasti.

Olen myös varma, että tämä on vain alkua tälle palvelulle. Vähitellen kuvat tarkentuvat entisestään ja päivittyvät useammin (nyt kuvat on otettu 3 vuoden aikana, Helsingin keskustassa on vielä maanpäälinen linja-autoasema) ja lopulta reaaliajassa.

Liikuttaessani hiirtä kartalla saan tietoa alueen yrityksistä ja nähtävyyksistä valintani mukaan. Jos joku paikallinen blogaaja on tehnyt mielenkiintoisen merkinnän, saan sen esille klikkaamalla paikkaa johon merkintä liittyy. Viimein integroidutaan johonkin paikkannusdataa hyödyntävään tagättyjen kuvien ja videoiden upload-palveluun, saadaan ehkä jopa elävää kuvaa ja ääntä kadulla kulkevien ihmisten mobiililaitteista.

Tulevaisuuden viso on teknologisesti kiehtova, mutta asettaa yhden jos toisenkin yksityisyyden suojaa koskevan eettisen kysymyksen. Mitä tehokkaammaksi hakukoneet kehittyvät ja mitä usemapiin tietokantoihin ne ristiinkytkeytyvät, sen odottamattomampia tietoja ihmisistä ja paikoista saa kaivettua esille. Entäpä, jos Google Earth tekisikin käänteisen haun julkiseen osoitetietokantaan ja selvittäisi jokaisessa näyttämässään rakennuksessa asuvien ihmisten nimet, iät, verorekisterit, blogit ja amatööripornokuvat?

Juuri nyt Googlella näyttää olevan ruuhkaa, mutta kunhan saan softan myös kotikoneelle, niin lisään tähän entryyn muutaman kuvan.

Lisäys: Samikin merkinnässään mainitsemaa (pitäisi aina lukea loppuun) World Windia en ole kokeillut, mutta uskoisin, että Googlen hakukone- ja datan päälleliimaus-ominaisuuksista riittää minulle riemua pidemmäksi aikaa.

Posted by Henri at 30.06.05 19:27
Comments