toukokuu 07, 2005

Ostaisko auton vai ostaisko veneen?

Olen juuri nyt sen verran onnellisessa tilanteessa että taskunpohjalle on jäänyt hieman tavallista enemmän hynää eli fyffeä. Sen sijaan, että tekisin esimerkiksi ylimääräisen lyhennyksen asuntolainaan, totesin esimerkillistä taloudellista kauaskantoisuutta osoittaen, että nyt on erinomainen hetki uusia kotimme viihde- ynnä muuta elektroniikkaa.

Videonauhurimme sisään on juuttunut kasetti, koska laitteen virta ei pysy päällä. Dvd-soitin ei toista enää kaikkia video-cd-levyjä sekä hetkittäin hukkaa kuvan ja äänen synkan. Mikroaaltouunimme on Jaana-Marin mukaan ainakin 16 vuotta vanha ja luultavasti jo jonkintasoinen terveysriski. Tietokoneen äänentoistosta huolehtivat linnunpöntöt, joiden virtajohdossa on kosketushäiriö, jne. jne.

Nauhoittavan laitteen dilemma lienee suurin. Vaatehuoneessamme on tilaa viemässä elokuvia ja tv-sarjoja lähemmäs 500 kasetilla, ja jos luovumme nauhurista kokonaan, ne jäävät tarpeettomiksi. (Hei, jos joku haluaa ostaa videokasetteja, joissa on nauhoitettuja elokuvia, niin minulta voisi saada kympillä kymmenen kasettia.) Vanhaa nauhuria ei kannata korjata, ja uuttakaan en välttämättä haluaisi enää hankkia, sillä kyllä vhs alkaa olla aika lailla eilisen päivän teknologiaa. Kovalevyhän siinä siis pitää olla, mutta tarvitsenko myös nauhoittavan - tai tallentavan, eihän siinä mitään nauhaa ole - dvd:n?

Reilun vuoden päästä viimeistään pitää myös siirtyä digi-aikaan. Kumpi on parempi yhdistemä: kovalevyllinen dvd-tallennin ja tyhmä digiboksi vai dvd-tallennin ilman kovalevyä ja digiboksi kaikilla hilavitkuttimilla?

DVD-soittimelta vaadin paljon: sen pitää olla kuvanlaadultaan erinomainen, toiminnoiltaan helppokäyttöinen, sen pitää toistaa kaikkien aluekoodien levyjä sekä kaikkia yleisimpiä levy-, video- ja mielellään myös ääniformaatteja.

Lukisin mielelläni kommenttilootasta kokemuksia ja suosituksia moisista laitteista, jotta osaan muodostaa harkitun lähtökohdan shoppailulle.

Ja nyt kun ollaan aiheessa, niin kuulisin mielläni kokemuksia erilaisista iPod Photon tapaisista kovalevyllisen mp3-soittimen ja digikuvapankin risteytyksistä. Onko markkinoilla edes muita varteenotettavia tekijöitä? Kesällä on ehkä tiedossa reissu, jolle haluan ottaa mukaan kameran, mutta en läppäriä.

Posted by Henri at 07.05.05 00:17
Comments

Kovalevyllisestä DVD-polttajasta... oletkos miettinyt mitä moisella laitteella tehdään sen jälkeen kun analogiset lähetykset ovat loppuneet? Se istuu digiboksin perässä ja kykenee tallentamaan ainoastaan boksista kyseisellä hetkellä ulos tulevaa signaalia. Kaikki hienot ajastustoiminnot ovat täydellisen hyödyttömiä.

Entäpä kuvanlaatu? Digiboksista tuleva signaali kulkee ensin digiboksin digitaali-analogi purkuprosessin läpi, siirtyy analogisena DVD-polttimelle, digitoidaan uudelleen, kompressoidaan ja sen jälkeen siirretään kovalevylle josta aikoinaan myös DVD:lle.

Verrataanpa sitten nykyaikaiseen kovalevyllä varustettuun digiboksiin joka toimii siis vielä vuonna 2008, toimii yhteen EPG:n kanssa, tallentaa lähetyksen sellaisenaan häviöttömästi (mukaanlukien tekstitykset, ääniraidat yms), sisältää pari viritintä jolloin boksilla voidaan katsoa myös toista kanavaa toisen tallentuessa (tai tallentaa kahta ohjelmaa yhtäaikaa) jne... Need I say more?

Ja sitten jos palataan vielä hetkeksi maanpinnalle, kaikki nykyiset laitteethan ovat lastentautisia romuja joissa raha on sijoitettuna suurinpiirtein yhtä hyvin kuin pullottavassa perstaskussa Mustamäen torilla.

Mutta koska nörtti ei voi itselleen mitään ja ostopäätös lienee käytännössä jo tehty, suosittelisin hyvää kovalevyllistä digiboksia (tämän hetken ns. Varma Valinta lienee Topfield hintaluokassa 600 euroa) ja sen seuraksi backup-tarkoituksiin joku Ihan Kiva DVD-poltin bluray-tuplakerros-mitälie-vehkeitä odotellessa. Digiboksin ja polttimen yhdistelmiä tuskin on kaupassa tarjolla vielä tällä hetkellä ("tulossa" on tietysti vaikka mitä hienoa, mutta nörtti jolla raha polttaa taskussa ei ota vapourwarea huomioon).

Kuvapankeista olen kuullut mainittavan Archoksen, mutta kuten varmaan tiesitkin, iPodien käyttöliittymä on ihan ylivoimainen (joka saattaa ehkä vaikuttaa valintaan).

Posted by: samik at 07.05.05 01:27

Kiitos. Aivan erinomaisia pointteja.

Archoksella on muutama todella kiinnostava malli (AV700) tulossa juuri markkinoille, mutta ne ovat vielä kalliimpia kuin iPodit. Laitetta hankittaessa täytyy myös varmaan katsoa kokoon, sillä niin kiva kuin kymppikuvan kokoisella näytöllä varustettu mediasoitin olisikin, niin se ei kyllä enää mahdu kätevästi taskuun.

60-gigainen iPod Photo voisi kyllä olla toimintojensa puolesta ideaali, jos siihen saa helposti jonkin CF-muistikortinlukijan kiinni.

Posted by: Henri at 07.05.05 18:47

Apple Storesta löytyy varmasti iPodin kaveriksi jokin näppärä muistikortinlukulaite...

Posted by: samik at 07.05.05 19:21

...jatkoksi vielä edelliseen: niin hämmästyttävältä kuin se kuulostaakin, Apple Store on kaikista edullisin paikka iPodin ostamiseen. Ainakaan itse en olisi uskonut.

Posted by: samik at 07.05.05 19:24

Olin jo sanomassa, että 60-gigainen on Amazonissa 50 taalaa halvempi, mutta niitä onkin useampia malleja. Mikä ihmeen M9830LL/A ??? Otamme selvää.

Ilmeisesti ero on mukana tulevissa varusteissa?

Posted by: Henri at 07.05.05 21:19