tammikuu 03, 2005

Leffakatsaus 2004

Tässä se sitten tulee, jo perinteeksi muodostunut Elokuvien ja Valokuvien vuotuinen leffakatsaus edelliseen vuoteen. Vuosien 2003 ja 2002 formaattia noudattaen ensin käydään läpi erittäin mielenkiintoiset tilastot, ja sitten kuukausi kuukaudelta parhaat viime vuonna ensimmäistä kertaa näkemäni elokuvat, ja loppuhuipennukseksi valitaan vuoden paras ensikatsottu leffa sekä kaksi perintöelokuvaa ja annetaan vielä kunniamainintakin. Kun aloitan tämän kirjoittamisen, minulla on vain hämärä käsitys siitä, mihin lopputulokseen tässä vielä päädytään. Jännitystä elämään, sano.

Sen pitemmittä alkumonologeitta... siirrytään suoraan statistiikkaan. Kuten aiemmin on mainittu, niin ilman koko Star Trek: Deep Space Nine -sarjan kolmessa kuukaudessa katsomista olisi yhden vuoden määrällinen ennätys (253 elokuvaa vuonna 1999) rikkoutunut komeasti. Tällä kertaa loppusaldoksi saatiin kuitenkin aivan muikeat 212, joista 159 (75%, enemmän kuin koskaan aiemmin) oli minulle kokonaan uusia. Sohvaperunana olemme vaimoni kanssa viihtyneet entistäkin paremmin, sillä DVD:n osuus nousi viime vuotisesta vielä hieman ja vain tervehtynyt R&A-elokuvien määrä onnistui pitämään sen alle 90 prosentissa. Viiden tähden elokuvia joukkoon mahtui kymmenen, yhden tähden katastrofeja kolme.

Jos yleisön joukossa on vielä joku hereillä (ja kas, J-Ko ainakin vaikuttaa pikemminkin lumoutuneelta kuin pitkästyneeltä), niin voimme siiryä kuukausikatsaukseen. Tässä siis minua suurimmin kiehtoneet tai viihdyttäneet ennen näkemättömäni elokuvat vuodelta 2004:

Tammikuu: Playtime, Piedras, Once upon a Time in America

Helmikuu: Harvey, Glengarry Glen Ross, Sin Noticias de Dios

Maaliskuu: Catch 22, Adaptation, The Hours

Huhtikuu: Nousukausi, Underground, Of Mice and Men, Kill Bill, vol. 2

Toukokuu: El Espinaza del Diablo, Cidade de Deus

Kesäkuu: Rosemary's Baby, Bubba Ho-Tep, Gohatto, Zatôichi, Hero, Calendar Girls

Heinäkuu: Emmauksen tiellä

Elokuu: A Streetcar Named Desire, Rosencranz & Guildenstern Are Dead, Varjoja Paratiisissa

Syyskuu: Finding Nemo, Oldboy

Lokakuu: Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Marraskuu: Monsters Inc.

Joulukuu: Monster, The Indian Runner, 8 Mile

Siispä valintaan. Kesäkuun erinomaiset itäelokuvat ovat vahvoilla, mutta loppujen lopuksi niidenkin ohitse kiilaa kolme elokuvaa ylitse muiden. Inhimillinen ja lämmin Harvey on varmasti elokuva, johon tulen palaamaan uudelleen ja uudelleen. Elämänkarhea ja traaginen Cidade de Deus on kovin lähellä täydellisyyttä, mutta tänä vuonna voiton vie ennenkaikkea Charlie Kaufmannin nerokkaalla käsikirjoituksella Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Luvatun kunniamaininnan saa Emmauksen tiellä, joka taisi olla ainoa vuoden aikana kahdesti näkemäni. Mankka-Arvi rules! OK? Se, joka käy dallaan, sitä dokataan röökiin.

Posted by Henri at 03.01.05 22:56
Comments