joulukuu 01, 2004

From 13 to 11 and counting down...

(Näin moternisti vieraalla kielellä. Meillä osataan, nääs.)

Tänä aamuna luku oli kolmetoista - kolmetoista elokuvaa ennen vuoden loppua kahteensataan ja kolmellatoista dvd-levyllä kokoelma seitsemäänsataan.

Kotimatkalla Anttilasta tarttui käteen kaksi uimapukuelokuvaa - no, ainakin niiden kansikuvia yhdistää ihmiset uimapuvuissa ja sinistäkin sinisempi vesi. Ensimmäinen on Francois Ozon kehuttu eroottinen murhamysteeri Swimming Pool ja toinen maineeltaan kaiketi jo legendaarinen John Miliuksen 70-luvun surffitarina The Big Wednesday. Kumpaakaan en ole aieemmin nähnyt, mutta mielenkiinnolla odotan.

Illan klassikkonäytöksessä esitimme Jorin kanssa kokoelmistamme 50-luvun avaruushirviökauhua, ensin The Thing from Another Worldin ja sitten Invasion of the Body Snathersin. Molemmista olin nähnyt uudelleenfilmatisoinnin, mutta alkuperäiset olivat minulle uusia. The Thing edusti perinteisempää hirviökauhua rohkeine, suoraselkäisine sotilaineen ja hyväuskoisine pasifistitiedemiehineen. Juoni oli korkeintaan keskinkertainen, mutta onnistuin pitämään dialogin huumorista, johon oli saatu mukaan kirpeää kettuilua kaikille osapuolille mukaan ujutetun lehtimiehen hahmossa.

Body Snatchers puolestaan edusti psykologisempaa paranoidikauhua ja onnistui siinä julmetun hyvin. Molemmat elokuvat olivat tietenkin kommunismimetaforia, mutta eritoten jälkimmäisen "tunteettomat muukalaiset soluttautuvat joukkoomme ja tekevät meistä kaltaisiaan" jätti miettimään, että onko pääosan esittäjä Kevin McCarthy sukua senaattori McCarthylle - ja hänpäs onkin. Ei kuitenkaan Wisconsinin republikaanisenaattori Joseph McCarthylle (kommunistivainot) vaan Minnesotan demokraattisenaattori Eugene Joseph McCarthylle (Vietnamin sodan vastustaja). Nämä herrat puolestaan eivät ymmärtääkseni ole keskenään sukua. Ota näistä sitten selvää.

No, jokatapauksessa vuotta on 30 päivää jäljellä ja molemmat "laskurit" näyttävät yhtätoista. Ongelmia ei siis liene tiedossa.

Posted by Henri at 01.12.04 23:41
Comments