marraskuu 16, 2004

DVD-videota kännykkään

Viime viikon lopulla testailin sekä huvikseni että hyödykseni DVD to Mobile -ohjelmapakettia. Olin jo aiemmin lukenut Russel Beattien testejä aiheen tiimoilta (eka ja toka), mutta suhtauduin aiheeseen hieman skeptisesti. Oma ensitestinikin oli ongelmallinen, mutta toisella kerralla tulos niin sanotusti järisytti maata jalkojeni alla.

PC-ohjelman demoversio on sen verran rajoitettu, että tyydyin nappaamaan Rammsteinin Lichtspielhaus -dvd-kokoelmalta sen ensimmäisen version Du Riechst So Gut -videosta optimoituna äänenlaadun suhteen. Lopputulos on laadultaan valovuosia edellä mitään mitä olen kännykässäni aiemmin nähnyt. 6600:sen monokaiuttimellakin ääni on täysin kuuntelukelpoista tällaiseen demokäyttöön, mutta stereokuulokkeilla varustetulla luurilla sen kuvittelisi olevan suorastaan nautittavaa. Kuva pyörii sujuvasti ja nykimättä, eikä ainakaan testivideossa esiintynyt turhia pakkausartefakteja.

Viiden minuutin videon formaattimuutokseen ja puhelimeen siirtämiseen meni noin kahdeksan minuuttia, eikä se vienyt muistikortilta tilaa kuin viitisen megatavua. Parinkympin hintaiselle 128 MB MMC-kortille siis teoriassa mahtuisi parituntinen elokuva - tiedä sitten jaksaisiko puhelimen akku pyörittää divx-videota kahta tuntia yhtäsoittoisesti.

Hienointa tässä testissä olivat kuitenkin ihmisten reaktiot (ns. positiivinen demo-efekti), kun pyöräytin mobiilidvdeen kaiken nähneiden kolleegoitteni silmien eteen. Monet heistäkin olivat lukeneet softasta, mutta olettaneet tällaisen olevan mahdollista vasta lähitulevaisuudessa. Tulevaisuus on kuitenkin täällä jo tänään - ja se pitää nähdä ennen kuin siihen uskoo.

Itse en ole päässyt kokemaan 3G.n ihmettä, mutta jos virtaavan videon kuvanlaatu on lähelläkään tätä, ja palveluiden hinta saadaan peruskäyttäjän kukkarolle sopivaksi, niin hämmästelen suuresti, jos parin vuoden päästä kännyyn ei latailtaisi musavideoita ja muita pikkuklippejä samalla innolla kuin soittoääniä, pelejä ja pikkuohjelmia tänä päivänä. Ja kun puhelimien näytön resoluutio paranee ja fyysinen koko hieman kasvaa, niin mobiilitelevisiosta voi tulla arkipäivää siinä missä mp3-soittimet tänään.

Äläkä suotta luota pelkästään minun sanaani, oi rakas lukijani. Jos käytettävissäsi on dvd-asemalla varustettu tietokone ja Nokian Series 60 -puhelin (luultavasti 6600 tai uudempi), niin hae ohjelman demo-versio tuolta ensimmäisestä linkistä, ja tee itsellesi oma viiden minuutin testivideo. Seeing is believing.

Posted by Henri at 16.11.04 14:41
Comments