syyskuu 20, 2004

R&A - Ensiarviot

Olen nyt nähnyt reilut puolet festarille varaamastani kiintiöstä, ja ajattelin illan kahden elokuvan välissä heittää pikaiset arviot alkupuoliskon leffoista.

Perjantai:
Casshern: visuaalisesti hetkittäin aivan jumalaisen upea elokuva sortui päättömän mahtipontiseen juoneensa ja kerrontansa kuolettavaan hitauteen, vaikka kyllä siinä niitä nopeitakin hetkiä riitti. Mutantteja, robottiarmeijoita, kummituksia, gootahtavan fasistista kuvastoa ammennettiin koko rahalla, mutta se ei vaan riittänyt kantamaan elokuvaa.

Coffee & Cigarettes: Epätasainen episodielokuva, jossa istuttiin kuppiloissa kittaamassa sumppia ja röyhöttämässä röllöä. Alfred Molina ja Steve Googan vastasivat parhaasta segmentistä ja Cate Blanchett ansaitsi superlatiivinsa tuplaroolillaan. Parhaan osion nimen varastaa Jack Shows Meg His Tesla Coil. Kolme-neljä hienoa lyhytelokuvaa, ja aika monta turhaa tarinaa.

Lauantai:
The Adventure of Iron Pussy: Thai-dragqueen-kungfu-musikaali! Aivan nerokasta kamaa, jos ymmärtää huonojen elokuvien päälle. Tämä oli tietoisesti valittu festarin kalkkunakokemukseksi ja sellaisena se täytti paikkansa paremmin kuin ennakkoon osasin odottakaan. Käsittämättömiä juonenkäänteitä, kökköä näyttelyä, kehnoja lavasteita, mutta - ah - niin suurella tunteella. Mutta, kuka on tuo älykäs nainen, joka pukeutuu noin tyylikkäästi tilanteen mukaan?

Nenäliinoja myytävänä: Kotimainen nukkeanimaation ja useiden 2D- ja 3D-tekniikoiden yhdistelmä yllätti posittiivisesti ihastuttavan yksinkertaisella, mutta kuitenkin koskettavalla satutarinallaan.

Mercano el Marciano: Vielä eilen festarin parhaan elokuvan titteliä sai kantaa argentiinalainen sekoboltsianimaatio maahan haaksirikkoutuneesta marsilaisesta, jonka koti-ikäväänsä rakentama Virtuaali-Mars herättää suuryrityksen ja ihmisten huomion. Kiperästä huumorista saavat osansa niin suuryritykset, kuin niiden vastustajatkin. Vitsit ovat nopeita, eikä niitä pysähdytä selittelemään.

Hard Luck Hero: SABUn taso laskee kuin lehmän häntä. Postman Bluesin ja Mondayn ohjaajan uusin alkaa lupaavasti, asettamlla päähenkilön tyypillisen SABUmaisen tukalaan tilanteeseen, mutta siihen elokuva sitten tyssääkin. Lyhyestä kestostaan huolimatta elokuva onnistuu pitkästyttämään, eikä se ole koskaan komedialle eduksi. Tanssitytöt ja dorkat poliisit sentään olivat hauskoja.

Sunnuntai:
Steamboy: Tätäkö sitä sitten odotettiin kymmenne vuotta? Onneksi minä en odottanut. Ennakko-odotukset olivat komeasta, mutta hieman hengettömästä seikkailusta, ja sitähän sitten saatiinkin koko rahalla. Kamera-ajot olivat typerryttäviä niin näyttävyydessään kuin turhuudessaankin. Steam-punk-henkisen sotakaluston esittelyyn olisi riittänyt parikymmentä minuuttia vähemmän, eikä se juonikaan suorastaan puristanut penkkiin, joten kyllä tämä tyylikkyydestään huolimatta aika keskinkertaiseksi pläjäykseksi jäi.

Maanantai:
Tänään tulivat sitten vuoroon ensimmäiset potentiaaliset viiden tähden elokuvat, ja Old Boy onnistui olemaan ensimmäinen festarileffa, joka veti sanattomaksi. Juoni ja näyttelijäsuoritukset olivat kohdallaan, joten eipä tältä Sevenin sukulaiselokuvalta jäänyt juuri muuta kaipaamaankaan. Tiukka tarina piti takapuolen penkissä ja mielen virkeänä koko kestonsa ajan. Entä jos sinä jotuisit 15 vuoden ajaksi kidnapatuksi pieneen huoneeseen - vain tullaksesi vapautetuksi ilman syytä tai selitystä.

Vuorossa vielä tänään: Michael Winterbottomin Nine Songs.

Posted by Henri at 20.09.04 22:15
Comments

Hmm, mietin vieläkin Kissojen valtakunnan ja Zatôichin katsomista. Vieläköhän niihin saa lippuja. Jälkimmäinen tosin tulee ihan normilevitykseen loppusyksystä, mutta Miyazakia näkee sitten turhan harvoin valkokankaalta.

Posted by: Julius at 20.09.04 23:15

Molempien elokuvien ainoat näytökset menivät jo päiviä sitten, ja olivat loppuunmyytyjä.

Kissojen valtakunnasta ei ole Suomessa kuin suomeksi dubattu versio, joten se jää suosiolla odottamaan alkukielistä dvdee-julkaisua.

Miyazakia leffassa on muuten käsikirjoituskonseptin verran. (Mitä se sitten tarkoittaakin. R&A-sivujen mukaan Käsikirjoittaja on Reiko Yoshida, alkuperäisen sarjakuvan tekijä Aoi Hiragi ja ohjauksesta vastaa Hiroyuki Morita.)

Posted by: Henri at 21.09.04 09:58

Tiesinkin, ettei The Cat Returns ole Miyazakin elokuva kuin osittain. Ajattelin tilata sen dvd-levynä Hongkongista, sillä juuri Ghibli-dvd:t ovat erittäin laadukkaita ja hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia R3-versioina. Nyt ei enää harmita niin paljon, kun kuulin tuon tosiaan olevan dubattu versio.

Eikös se Howl's Moving Castle ole ensi-illassa meillä Suomessa joskus loppusyksystä? Ainakin Tennispalatsissa on isot julisteet tuosta elokuvasta.

Posted by: Julius at 21.09.04 15:55