elokuu 15, 2004

Draamaa ja komediaa

Viikonloppuun mahtui kaksi erinomaista draamaa, joista ei komediaakaan puuttunut - tai komediaa, joiden aineksena oli kosolti draamaa.

Lauantaina katsoimme Peter Sellersin ja Shirley MacLainen tähdittämän elokuvan Being There, kertomuksen autistisesta puutarhurista, joka ensimmäistä kertaa ulkomaailmalle altistettuna kuin vahingossa nousee tekijäksi merkittäviin piireihin. Sellers on aivan yliveto roolissaan ja väärinkäsitysten suma on kirjoitettu nokkelasti. I like to watch. Todellakin.

Tänään vuorossa oli Tom Stoppardin vuonna -90 omasta näytelmästään ohjaama, ja tähän saakka minua vältellyt Rosencrantz & Guildenstern Are Dead. Minusta tuntuu, että Stoppard jos kuka on ymmärtänyt miksi englannin kielessä sana play tarkoittaa niin leikkiä kuin näytelmääkin. Niin kevyen taidokkaasti hän leikittelee Hamletin teemoilla ja rakentaa sen sivuhenkilöiden avulla tason toisensa päälle.

Tim Roth ja Gary Oldman ovat osuvia rooleissaan. Tekstityksen puute pääsi hieman haittaamaan, sillä elokuvan kieli on paikoin mutkikasta ja kaskut paljolti kielellisiä. Kysymys-tennis lienee jo klassikko. Verbaalitykitystä voi ihastella vaikkapa IMDb:n lainaussivulla. Jotenkin jäi myös kaivertamaan ajatus, että olisi sittenkin pitänyt hankkia jostain Branaghin nelituntinen Hamlet ja katsella se ennen tätä - senkin edellisestä näkemisestä on jo kohta kahdeksan vuotta.

Posted by Henri at 15.08.04 23:16
Comments