heinäkuu 30, 2004

Zinio!

Työkaveri tutustutti minut Zinio.comiin, uudehkoon tapaan jakaa lehtiä digitaalisessa muodossa. Ei tämä tosin aivan uutta voi olla, jos firma kerskuu toimittaneensa yli 20 miljoonaa digitaalista kopiota lehdistä.

Zinion formaatissa tarjottavat lehdet tarvitsevat Zinio-lukijan, jonka saa ilmaiseksi sivuilta. Lukija on hieman Acrobat Readeriä kehittyneemmän oloinen. En erityisesti innostu visuaalisesta selaamisesta, mutta hyperlinkit ja upotettavat multimediaelementit ovat kiva lisä. Kuvan ja tekstin laatu on riittävä.

Zinion listoilla on useita kymmeniä lehtiä, mukana sellaisia arvostettuja aviiseja kuin Business Week ja PC magazine. Minua itseäni kiinnostaa eniten Digital Lifestyle -osio, josta löytyy sellaisia lehtiä kuin BroadbandNow!, Digital Home ja minua eniten kutkuttavana Digital Camera World.

Kun lehti toimitetaan digitaalisesti, jäävät hinnasta pois paino-, varastointi- ja postikulut. Niinpä Zinion lehdet ovatkin kustannuksiltaan suorastaan huokeita. Esimerkiksi tuon Digital Camera Worldin saisi ladattua 30 taalalla 12 numeroa, eli yhden lehden hinnaksi jäisi piirun päälle kaksi euroa. Sama lehti maksaa muistaakseni akateemisessa reilun kympin. Irtonumeroita irtoaa (ah-hah!) neljällä taalalla, eli pelkälle kokeilullekaan ei tule pahaa hintaa.

Sanomalehtiin formaatti ei mielestäni sovellu, mutta tyypilliseen kahvipöytä-lukemistoon sitäkin paremmin. Epäileville Tuomaille tarjotaan ilmaisia näytenumeroita. Toivotaan, että lehtivalikoima tuosta vielä paisuu. Varmasti tulisi silloin tälöin hankittua erinäisiä irtonumeroita heräteostoksina läppärillä luettavaksi.

Posted by Henri at 30.07.04 16:49
Comments

Mulla oli toi Zinio joskus kokeilukäytössä koneella. Aivan hirvittävä ohjelma. Se sekoitti Macissa kaiken ja meni itsestään päälle, joka kerta kun yritti aukaista PDF-tiedostoa. Samoin ohjelma hidastutti koneen käynnistymistä aivan tolkuttomasti, kun ohjelma pärähti aukaistaessa päälle ja looppaamaan jotain tyhjää ...

Toivottavasti ovat ainakin nuo luvattoman kokoiset bugit saaneet korjattua tähän päivään mennessä.

Posted by: Schizo-Janne at 30.07.04 18:47

Päivän verran testatussa Windows-versiossa ei moisia ongelmia ole esiintynyt.

Taitaa muuten Apple tarjota uudemmissa OS X-maceissä Zinio-lukijaa esiasennettuna softana. Kuvittelisin, etteivät ne lukijan uudemmat macci-versiotkaan näin ollen aivan suden sukua ole.

Posted by: Henri at 30.07.04 22:40

Joo. Voi hyvinkin olla. Itse testasin tuota Ziniota about vuosi sitten, kun ensimmäinen Macromedian MX -lehti ilmestyi siinä muodossa. Pantherissa en ole vielä kyseistä ohjelmaa kokeillut. Tai sitten olen, mutta en ole sitä vain huomannut (olettaen, että se käyttiksessä on esiasennettuna).

Olisi kyllä hyvä jos lehtien tilaaminen verkon kautta kävisi helpommin ja halvemmin sähköisessä muodossa. Saisi tuon Wiredinkin luettua ajoissa eikä silloin kun se ilmestyy Akateemisen lehtihyllyyn - terveisiä Valtion toimesta jonne ei tilata mitään ammattilehtiä, mutta pomot suhaavat keskinäisissä neuvotteluissa Espanjassa ja Tsekeissä (???).

Posted by: Schizo-Janne at 31.07.04 00:00

Minua kyllä epäilyttää tuo valmistajaspesifinen tekniikka enemmän kuin ihan vähän. Kun lafka on konkurssissa ja käyttispäivitys rikkoo niiden lukuohjelman, menettää lehtikokoelma käyttöarvonsa siihen paikkaan.

Posted by: Hakkis at 31.07.04 11:32

Jos Adobe kaatuu, niin mitä käy kaikille maailman PDF-dokumenteille? Myönnetään, että puhumme hieman erikokoisista lafkoista, mutta silti.

Zinion formaatti on yhdistelmä PDF:ää, QuickTimeä ja Flashiä, jos oikein ymmärsin. Eli huonosti käydessä se lienee mahdollista open source -voimin pelastaa. Jos niitä lehtiä on myyty yli 20 miljoonaa, niin luulisi intressejäkin löytyvän.

Posted by: Henri at 02.08.04 17:17