heinäkuu 11, 2004

Muuttuva kaupunkikuva

Jumiuduin toiseksikin tunniksi lueskelemaan Verkko-Hesarin juttusarjaa Puretut talot, joka kertoo kuvaesimerkein vanhoista Helsinkiläisistä rakennuksista ja niiden korvaajista.

Kiehtovimpiin tarinoihin kuuluu Akateemisen kirjakaupan paikalla olleen elokuvateatterin kohtalo. Alunperin vuonna 1911 valmistuneen 786-paikkaisen teatterin nimi oli Maxim ja sittemmin Kino-Palatsi (näemmä suomalaisilla elokuvakomplekseilla on rajallinen määrä nimiä, ja niitä kierrätetään sitä mukaa kun edelliset puretaan alta pois). Nykyisen Maximin tilalla oli aiemmin samanniminen elokuvateatteri.

Hieno ilmakuva puolestaan näyttää kuinka 80-luvun lopussa Stockmannin tavaratalon sisäosat pistettiin ketaheitolla uusiksi samalla kun julkisivua pidettiin pystyssä teräsrakentein. Myös nykyisiltä omilta kulmiltani Hakaniemestä ja Kalliosta löytyy monta tarinaa.

Tarinoiden kantava teema tuntuu olevan 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa valmistuneiden hienojen rakennusten korvaaminen 1960-luvun metallikuutioilla. Näin kävi myös Eduskuntatalon edeltäjälle, Heimolan talolle Kluuvikadulla. Minä olen opiskellut uudessa hökötyksessä matematiikkaa 90-luvulla.

Posted by Henri at 11.07.04 02:57
Comments

Tulee paha mieli kun noita kuvia katselee. Mikä saa ihmiset vaihtamaan ne kauniit talot tuollaisiin hirviöihin?

Posted by: Heidi at 13.07.04 01:44