heinäkuu 10, 2004

"Minulla on tällainen repliikki"

Katsoimme tänään viimeisen ennen näkemättömän elokuvan Pölösboxista - absurdin musikaali-tragikomedian Emmauksen tiellä. Pintapuolisesti elokuva kertoo stadilaistuneesta häntäheikistä, joka palaa kahdenkymmenen vuoden jälkeen kotimaisemiinsa, ja kohtaa tiellään maaseudun stereotyyppejä. Mutta siitä hetkestä, kun elokuvan taksikuski sanoo otsikkona käyttämäni repliikin, ja päähenkilö katsoo kohti kameraa todeten, että johan on kömpeöä tarinankuljetusta, on päivänselvää, että nyt liikutaan korkeammissa sfääreissä.

Yhtä lyhyttä kymmenen minuutin suvantoa lukuunottamatta, koko elokuvan ajan iho on kananlihalla ja henki salpautunut, niin hyvä on Pölösen ote, ja niin komean näyttelijäkaartin hän marssittaa kameran eteen replikoimaan pistämätöntä dialogiaan, niistä monologeista puhumattakaan. Harkitsin lainaavani elokuvasta muutamaa virkettä, mutta dvdeetä kelaillessani minut valtasi proverbiaalinen runsauden pula.

Oli Tommi Korpelan isäntämies puhumassa kultturipersoonista suolla kuusenkäpy perseessään ja sian orgasmeja kohtaan tuntamasta kateudestaan, oli Sanna-Kaisa Palon stadin slangia bamlaava nymfomaani, Tommi Erosen sokea runoilija seuranhakuilmoituksineen, yli-ihana Katariina Kaitue, joka vetää saman kohtauksen kahdessa eri tyylilajissa ja ennen kaikkea Peter Franzén Mankka-Arvina ajamassa mopedillaan halki kesäisen pellon, kun tarakalla oleva kasettinauhuri pauhaa Tapani Kansan versiota Delilahista.

Ei tämä Pölösen nerokkaimmalle, Onnen maalle, pärjää, mutta hyvänä kakkosena tullaan. Kaiken tämän jälkeen mykistyneelle stadin kundille jää vain lause Älä tuu mulle dallaan, tai mä dokaan sua röökiin.

Posted by Henri at 10.07.04 23:38
Comments

Kas, joku muukin on löytänyt nerouden. Emmauksen Tiellä on hieno pätkä, joka kestää katsomista, eikä vähiten Puntti Valtosen vuoksi.

Kyseinen leffa on toiminut minulla inspiraationlähteenä useammallekin pelille, joita en ole vielä tehnyt.

Posted by: Merten at 18.07.04 14:33

Kestää jopa erittäin hyvin. Katsoimme sen nimittäin viikon sisään toisenkin kerran.

Posted by: Henri at 18.07.04 22:24