toukokuu 11, 2004

Troijan ja Kreikan urhot

Jo parin päivän ajan mielessäni on alitajuisesti pyöriyt huvittava ajatus siitä, kuinka Wolfgang Petersenin tulevan "miekka- ja sandaali-eepoksen" kreikkalaissankarit eroavat tosielämän esikuvistaan.

Mitään tarkkaa tietoahan minulla ei ole, mutta vahva epäilys siitä, että vajaat kolme ja puoli tuhatta vuotta sitten Kreikkaa ja nykyisen Turkin luoteisosia asuttaneet myyttiset sankarit olivat kooltaan ja ulkomuodoltaan kovin erilaisia, kuin Sean Beanin ja Brad Pittin kaltaiset vaaleat viikingit.

Wikipedian Troijaa käsittelevä artikkeli on mielenkiintoista luettavaa, mutta tiesittekö, että Yhdysvalloista löytyy ainakin 14 kaupunkia nimeltä Troy.

Itse olen Ilias-runosta lukenut joskus nuorempana suomennetun ja proosallistetun version. Niinpä minulle tuli yllätyksenä alkuperäinen Homeroksen runo käsittelee vain pientä osaa Troijan sodasta, puuttumatta sitä edeltäneisiin tapahtumiin. Jos ymmärsin oikein, niin se kuuluisa hevonenkin on peräisin Odysseiasta ja Vergiliuksen Aeneis-runosta.

Posted by Henri at 11.05.04 11:02
Comments

Sankarien ulkonäöstä on vaikea sanoa mitään -nykyiset kreikkalaiset eivät ole heidän suoria jälkeläisiään. Iliaan Argive-kreikkalaiset joutuivat valloittajien jalkoihin.

Ilias todellakin käsittelee tapahtumat vain Hektorin kaatumiseen asti.

Posted by: Dragon at 11.05.04 12:44

Lippu Turun torstain ennakkonäytökseen on varattu. Vanhana mytologianharrastajana on mielenkiintoista nähdä, millaisia ratkaisuja on tehty. Jotenkin ajatus naistenlehtien ihannemiehestä Brad Pittistä karskina ja julmana Akilleena tuntuu jo ennalta hieman karmaisevalta. Samoin näyttää siltä, että Pariista ja Helenestä on tehty vuosisadan rakkaustarina, vaikka "todellisuudessa" Helenen karkaamiseen/ryöstöön liittyi aika monia mutkia ja juonikäänteitä.

Saas nähdä käynnistyykö tästä gladiaattorien, jeesusten ja akilleiden esiinmarssista oikein kunnon mytologisten tarinoiden vyöry. Aika monet tarinat taitavat kyllä olla loppuun asti kaluttuja.

Posted by: Mikko at 11.05.04 13:16

Fight Clubin jälkeen uskoni Brad Pittiin on kyllä kovaa luokkaa.

Kyllä mytologiassa ja historiassa olisi vielä käyttämättä jätettyjä kunnon eepoksia: Epaminondaksen taistelu Spartalaisia vastaan, 10 000:n marssi, Intiasta apinajumala Hanumanin taistelu Sri Lankalaisia demoneja vastaan, Aleksanteri Njevskin re-make olisi hieno (jos kohta tuskin kukaan nykyinen ohjaaja Eisensteinille pärjää), Cyrus suuren legenda Persiasta, Pellospontoksen sodista Alcibiadeksen tarina. Onhan näitä.

Joku saisi tehdä Kalevalasta suurelokuvan 200 miltsin budjetilla... Tai ehkä ei...

Posted by: Dragon at 11.05.04 14:00

Löytyyhän noita myyttejä. Pelkäänpä vain, ettei kovin moni kelpaa Hollywoodille. Ja sitten, kun uudet tarinat loppuvat, niin keino löytyy action- ja kauhuelokuvien tavasta uudelleenlämmittää vanhoja tähtiä. Millainen kassamagneetti olisikaan vuoden 2015 hitti Jeesus vs. Olympoksen jumalat.

Tästä tulikin mieleeni usein ihmettelemäni seikka. Kun kerta marvelin (ja muissakin) supersankarimaailmassa on kaiken maailman sankareita erilaisiin mytologioihin viitaten (Thor, Herkules ym..), niin missä viipyy Jeesus? Kostajissa tai Ihmenelosissa olisi varmasti käyttöä super-Jesselle, joka ruokkii voimallisemmat sankarit leivillä ja kaloilla. Viiniäkin riittää, ja tarpeen vaatiessa sankari kävelisi vetten päällä.

Posted by: Mikko at 11.05.04 14:46

Aleksanteri Suuresta on tulossa kaiketi kaksikin elokuvaa. Frank Millerin sarjakuvittama spartalais-sankaritarina "300" saattaisi hyvinkin kääntyä elokuvaksi.

Posted by: Henri at 11.05.04 15:52