huhtikuu 26, 2004

Minä, Robotti?

Tulevan, Will Smithin tähdittämän, I, Robot-filmatisoinnin mainoskampanja on ollut tähän asti varsin hupaisa, kunnes viime viikolla näin elokuvan trailerin. Koskapa Alex Proyasin käden jälki näkyy ja vauhdikas traileri lupaa ihan kelpoa toimintarymistelyä kesäksi niin minulla ei olisi isommin valittamista, jos elokuvan nimi olisi jokin muu.

Sen sijaan minua sieppaa sen verran, että käämit kärähtävät. Mikä, oi mikä, saa Hollywoodin raiskaamaan alkuperäistarinoita näin? Elokuvalla on tuskin kuin pari hassua yhtymäkohtaa Asimovin kertomuksen kanssa. Tuntuu lähinnä siltä, että ensin on ollut keskinkertainen ajatus robottisodasta, ja vasta sitten on keksitty myydä se tunnetun teoksen nimellä. Se, mikä tässä risoo, on se, että jälleen kerran yksi sukupolvi samaistaa mainion tarinan elokuvaan, jolla ei ole mitään tekemistä kirjan kanssa. Jos elokuva imee, niin suuren yleisön silmissä Asimovin kirja imee. Oliko aivan pakko?

Lopuksi sekä syön oman uskottavuuteni että osoitan tietäväni mistä puhun. Minä en ole Asimovin teosta lukenut, vaan mielikuvani perustuvat ennen kaikkea vuoden 1963 klassiseen Outer Limits -versioon.

(Lisäys: Vanhaa Outer Limitsiä muistellessa toivon syvästi, etteivät studiopamput koskaan saa käsiinsä oikeuksia saman vuoden legendaariseen Harlan Ellison -tarinaan Demon with a Glass Hand.)

Posted by Henri at 26.04.04 11:01
Comments