huhtikuu 15, 2004

Luokattoman huono elokuva

Ennen laatukirjallisuuteen vihkiytymistä, mieli tuli kuitenkin puhdistaa kokoelmiin "eksyneellä" Visa Mäkinen Collectionin osana ilmestyneellä vuonna 1982 valmistuneella seksifarssilla Pi pi pil... pilleri.

Voinette kuvitella: Kahdeksankymmentäluvun alku Suomessa. Kotimainen seksifarssi. Visa Mäkinen. Mikä tahansa edellisistä riittää kiivittämään kylmiä väreitä vasten rohkeimmankin miehen selkäpiitä. Yhdistettynä lopputulos on jotain ainutlaatuista.

Ainutlaatuisen huonoa. Tämän elokuvatuksen rinnalla Ponterosa on taidetta. Allan Tuppuraisen ja Matti Ruohosen rinnalla Aake Kalliala ja Jope Ruonansuu ovat maneereiltaan hillittyjä älykkään huumorin mestareita.

Yritetään kuitenkin: Elokuvan parissa vietetty puolitoistatuntinen ei valunut hukkaan. Tahtomattaankin elokuva pirtää veitseterävän ajankuvan 80-luvun ahdistavasta arjesta hetkeksi vapautuvista suomalaisista ja murroksesta Kekkosen ajan jälkeen. Tieteen ihme vapauttaa jäyhän suomalaisenkin primitiivisimpien vaistojensa varaan... ei tällaista soopaa kestä kenenkään pokka.

Elokuvassa esiintyvä strippari ei osaa tanssia. Juhlien kohokohta on oikein englanninkielinen laulu (se on sitä orastavaa kansainvälisyyttä, sano). "Tähdet" unohtavat vuorosanansa tai lukevat niitä lunttilapuilta. Kaiken yllä leijailee paitsi viiden pennin budjetin, myös täydellisen lahjattomuuden julma ja anteeksiantamaton varjo.

Mitä elokuvan jälkeen aloittamaani Pérez-Reverteen tulee, niin en muista koska olisin viimeksi ahminut mitään kirjaa tällaisella innolla.

Posted by Henri at 15.04.04 12:55
Comments

Arturo Suuri on taas laajentanut valtakuntaansa.

Posted by: Dragon at 16.04.04 00:58