huhtikuu 14, 2004

Yhdeksäs portti

Roman Polanskin The Ninth Gate kolahti minuun aikanaan aika kovaa ja pidin kyllä siitä vielä toisellakin katsomiskerralla, jonka jälkeen tutustuin aiheeseen tarkemmin. mm. IMDb:n elokuvaa koskevissa keskusteluissa (joiden joukosta löytyi ihan teräviäkin analyysejä).

Jossakin nousi esille elokuvan pohjana oleva Arturo Péres Reverten kirja El Club Dumas, ja kuvausten perusteella tein jo silloin päätöksen, että teos pitää piakkoin saada luettavaksi. Tänään Dragon/kolibrin arvostelun ja sen saamat kommentit luettuani minulla ei ollut enää muuta vaihtoehtoa, kuin suunnata Like-kirjakauppaan ja poimia 450-sivuinen järkäle karvaisiin kouriini.

Kirja oli niin hävyttömän halpa, että melkein hävetti esittää kassalla vielä lisä-alennukseen oikeuttava korttini, jonka jälkeen hintaa jäi naurettavat 5,60. Lupasin kuitenkin, että jos kirjaan ihastun, niin tulen poimimaan loputkin suomennetut Péres-Revertet parempaan kotiin. Hyllystä löytyivät alle kympillä ainakin (käytän paremman puutteessa suomennettuja nimiä) Flaamilainen taulu, Miekkamestari ja Rummunkalvo. Merikartta ja Etelän kuningatar löytyivät vain kovakantisina.

Nyt saa muu lukeminen jäädä vaihteeksi syrjään. Yritän ahmia kirjan kerrankin ansaitsemallaan intensiteetillä ja panostuksella, enkä tyydy lukemaan sitä pelkästään julkisissa kulkuvälineissä, mikä monen muun teoksen kohtaloksi on käsissäni jäänyt.

Asiaa sivuten, taidanpa poimia Play.comin leffa- ja tv-sarja-boksi-alennusmyynnistä Polanskin varhaisempaa tuotantoa esittelevän kolmen elokuvan, ja kahdeksan lyhytelokuvan setin. Repulsion ja jo hyllystä löytyvä Rosemary's Baby muodostavat varsin tiukan setin johonkin tulevaan klassikkoiltaan.

Posted by Henri at 14.04.04 18:58
Comments

Tervetuloa Perez-Reverten maailmaan. Miekkamestari voisi olla hyvä kakkonen. Tosin aihe on tietysti lähellä sydäntäni.

Posted by: Dragon at 14.04.04 19:33