huhtikuu 06, 2004

Valokuvatuksia

Viimeisen muutaman viikon iltapuhteina on syntynyt muutama uusi kuva mustavalkopotrettigalleriaani. Myös henkilögalleriaan tuli tehtyä pienoispäivitys.

Siinä missä minä keskityn enemmän ja enemmän ihmisiin, Jaana-Mari uppoutuu yhä syvemmälle abstrahoinnin maailmaan. Viimeisen kävelyreissun tuloksena syntyi kolme minigalleriaa: Renovations, Bark ja Helsinki Rock City, joista varsinkin keskimmäinen miellyttää minun silmääni.

Viimeiset iltayöt sen sijaan olen istunut tiiviisti webin ääressä etsien vertailutietoa Canon Speedlite 550 EX- ja Sigma EF-500 DG Super-salamoista. Tulin jo aikaa sitten tulokseen, että saadakseni henkilökuviin lisää eloa, niihin pitää saada lisää valoa - tai ainakin hallitummin. Koskapa en halua sählätä johtojen kanssa, ja usein kuvaan luonnossa, niin valintani oli Canonin langaton salamajärjestelmä, jossa nykyinen Speedlite 420 EX:ni toimii mainiosti orjana. Studiosalamoiden huonona puolena on myös se, että niille ei kertakaikkiaan ole säilytystilaa kotonamme, enkä kuitenkaan kykene pysyvää studiota minnekään rakentamaan.

Kaikki ne helmikuun illat, jotka niska limassa ja sormet verillä raadoin ylitöitä, keskityin siihen, että palkkapäivän koittaessa pääsen tilaamaan uuden valokuvauslaitteen. Luettuani 550 EX:n netistä löytämäni ohjekirjan ja PhotoNotesin erinomaisen salamaoppaan EOS-kameroille (linkki vie kolmanteen osaan, jossa käsitellään langatonta monisalamasysteemiä) tulin siihen väistämättä siihen tulokseen, että onhan se 550 EX pakko-ostos. Kunnes...

... kunnes huomasin, että Sigman uusi DG Super -salama tekee jotakuinkin kaiken saman noin puoleen hintaan (170 euron säästö saksankin hinnoilla) ja toimii tarvittaessa myös optisena orjana vaikkapa kameran omalle rupusalamalle, jos ei aina jaksa kantaa kahta suurempaa salamaa mukanaan.

Valinta on vaikea (ja jos jollain lukijalla on käytännön kokemuksia, niin otan niitä kommentteihin mielelläni), sillä tuolla 170 eurolla saisi vaikka mitä softboxista kevyeen salamajalustaan ja kaksitoimiseen (heijastavaan ja hajoittavaan) sateenvarjoon. Muutama pikkuseikka (kuten parempi valonmittaus ja tarkenuksen apuvalo) puhuu kuitenkin Canonin puolesta, ja luulen, että jos en löydä painavia syitä päätöksen kääntämiseen, niin Canon 550 EX on uusi lelu... siis välttämätön työ- ja taidetarvikkeeni.

Lisäys (6.4.): Jepjep. Canon siitä sitten tuli, ja tänään lähti tilaus TechinikDirektiin. Vaimolle hankitun mp3-soittimen kanssa hinnaksi tuli postikuluineen 500 euroa. (Muistikorttia en viitsinyt Saksasta ostaa, kun saan Britti-Amazonista paremman, vain hieman kalliimmalla.) Toimitus kuriiripostina työpaikalle. Edelliskerran tavoin lisäilen tämän merkinnän loppuun tilannetietoja, jos jotain merkittävää tapahtuu. Se kun saattaa muitakin ulkomailta tilailevia kiinnostaa. Automaattisen tilausvahvistuksen olen jo sähköpostiini saanut.

Lisäys: (16.4.): Tiistaina 13.4. sain Saksasta sähköpostin, jonka mukaan tavara oli liikkeellä ja tänään perjantaina firman respasta tuli maili, että minulle on saapunut paketti. Kaikki näyttää olevan kunnossa. Salaman ohjekirja on vain saksaksi, mutta verkosta löytyneet englanninkieliset auttavat alkuun. Ämpärisoittimen ohjeet ovat monikieliset.

Koko hankinnassa ei ollut muita mutkia, kuin se, että TechnikDirekt vaati kopion luotto- ja ajokortistani varmuuden vuoksi. Vaiva ei ollut suuri, eikä viivästyttänyt prosessia kuin päivällä.

Posted by Henri at 06.04.04 00:25
Comments

Minä hankin Sigman Dg Super -salaman omaan 300D:ni. Hyvin on pelannut, ja salaman voimakkuuden säätimestä on tullut ominaisuus, jota ilman en tulisi toimeen.

Toisaalta kovin äärirajoilla en ole salamaa testannut saati käyttänyt vaativammissa studio-olosuhteissa tai yhdessä muitten salamavalojen kanssa.

Kaiken kaikkiaan hyvä salama, jossa ominaisuuksia on huokeaan hintaansa nähden reilusti. Olikos vielä niin, että DG Super toimii optisena orjana, mutta Canonin 550EX ei? Myös tarkennuksen apuvalo on minulla toiminut moitteettomasti.

Minulle Sigma on ollut peruskuvaukseen erittäin hyvä apuväline. Mutta toisaalta Canonin nimi herättää luottamusta, ja 550EX on varmasti hivenen laadukkaampi peli jokaisella osa-alueella.

Nämä on niitä vaikeita hetkiä elektroniikkaa hankkiessa. Toisaalta on hirveän hauskaa etsiä tietoa ja vertailla ja suunnitella, mutta toisaalta pitäisi se valintakin joskus tehdä..

Posted by: Mikko at 06.04.04 10:38

Jossain lukemassani kommentissa oli, että tarkennuksen apuvalo toimisi tuossa Sigmassa vain keskimmäisen tarkennuspisteen kanssa. Muualle tarkennettaessa kameran apuvalo ottaisi vallan.

Hyvää molemmissa salamoissa on se, että ilmeisesti tuo apuvalo toimii, vaikka salama olisi kytketty käytöstä. Helpottaa pimeäkuvausta kummasti.

Minulle tärkein käyttö tulee olemaan nimenomaan toista salamaa ohjaamassa. Käsisäädöt ovat toki iso bonus (ja myös nimenomaan tässä käytössä.)

Kyllä se aika vahvasti tuolta Canonilta näyttää ...

Posted by: Henri at 06.04.04 11:42

Ihan perussalamaa hakevan kannattaa pitää mielessä myös Sigma 500 DG ST-malli, joka on halvin uutena ostettava salama, joka toimii Canonin kanssa automaattitilassa.

Itse hankin tämän kamerani mukana ja se on vähäiset tarpeeni kyllä täysin täyttänyt. Henrin selvästikin vaativampiin tarpeisiin tuo ei kyllä varmasti riitä.

Omia mietteitäni ko. salamasta voipi lukea:
http://www.trsqr.net/photo/ef500dg.html

-olli

Posted by: Olli at 06.04.04 12:45

Kalle on niin komee - ja niin komee tatskakin :-)

Posted by: Piski at 06.04.04 23:22