maaliskuu 31, 2004

Täyden kallistuksen boogie

Viime viikolla tuli tosiaan katsastettua Robert Rodriquezin ja Quentin Tarantinon yhteistyön hedelmänä syntynyt From Dusk till Dawn sekä sen kaksi ala-arvoista jatko-osaa Texas Blood Money ja The Hangman's Daughter.

Alkuperäinen elokuva on edelleen tiukka ja viihdyttävä, vaikka yllätysmomentti onkin kadonnut (kun aikanaan katsoin rainan teatterissa, niin ennakkoon juonta tuntemattomien ystävieni ilmeet olivat korvaamattomia), niin Clooney ja Keitel ovat pirun hyviä, huumori puree edelleen ja vauhti on koko ajan päällä. Sitä paitsi elokuva, jossa on jumalainen Salma Hayek, ei voi määritelmällisestikään olla kehno (niin sanotun Monica Bellucci -säännön variantti).

Jatko-osat ovat täysin turhia suoraan videolle tehtyjä tuotoksia, ja ykkösosaan mainioon näyttelijäkaartiin verrattuna esiintyjätkin ovat sekundaa. Kolmas osa on sentään hieman siedettävämpi kuin aivan kammottava kakkonen.

Eilen vuorossa oli ensimmäisen elokuvan valmistumisvaiheista kertova dokumenttielokuva Full Tilt Boogie, josta olin siinä käsityksessä, että se on niitä leffadokkareita, joilla on elokuvallista arvoa itsenäisinä teoksinakin. Tähän joukkoon kuuluvat ainakin The Hamster Factor and Other Stories of the Twelve Monkeys, Whether You Like It or Not: The Story of Hedwig sekä kuulemani mukaan myös ensin manitun tekijöiden Lost in La Mancha Terry Gilliamin epäonnisesta Don Quijote -projektista.

Käsitykseni oli väärä. Full Tilt Boogie on varsin viihdyttävä, hetkittäin hyvinkin hauska, mutta hieman liian pitkä ja turhan rakenteeton perusdokkari, jonka näkeminen ei tuo kuin pinnallista lisätietoa Rodriquezin ja Tarnatinon maailmaan.

Eikä dokkarissa edes ole Salmaa! Harvey Keitelkään ei osallistunut dokumenttiin kuin yhdellä lyhyellä haastattelulla, jonka aikana katsoja jää monttu auki miettimään niitä sfäärejä, jossa herra lentää. Juliette Lewisin lähtökohta näyttelemiseen on melkolailla yksinkertaisempi: "I think of acting as lying".

Dokumentin viihdyttävimmät hahmot ovat kuitenkin Tarantinon ja Clooneyn henkilöhtaiset avustajat, joiden edesottamuksista olisi voinutkin saada aikaan sen erinomaisen dokumentin.

Posted by Henri at 31.03.04 12:38
Comments

S'on muuten Bellucci kahdella c:llä. Ei rienata jumalatarta =)

Posted by: Moira at 01.04.04 19:06

Kiitos korjauksesta. Olen joharjoittanut katumusharjoituksia yliolennon kuvien edessä.

Posted by: Henri at 03.04.04 13:16