maaliskuu 29, 2004

Kuvaajan vastuu

Kuukkeligaalan jälkimainingit ovat nostaneet esiin myös toisen ikävän ilmiön. Gaalan juontajat erikseen ilmoittivat, että gaalassa otettuja kuvia ei saa julkistaa ilman kuvissa esiintyvien ihmisten lupaa. Tämän lisäksi useat kirjoitttajat ovat erikseen ilmoittaneet, ettei he halua kuviaan nettiin. Silti näiden ihmisten kuvia on useammassa gaalagalleriassa. Missä on terve järki? Missä ovat käytöstavat?

Itse olen oppinut noudattamaan julkaisun suhteen pedanttisen tarkasti kuvan kohteen kanssa sovittuja sääntöjä. Saamalla maineen kuvaajana, joka pitää sanastaan kiinni, olen myös päässyt kuvaamaan henkilöitä ja tilanteita, jotka eivät varmasti avautuisi vähemmän luotettavalle kameramiehelle. Itse puolestani en välttämättä luottaisi kuvaajaan, joka on kerrankin lipsunut säännöistä.

Tiedän ensikädeltä kuinka kivuliasta on ottaa erinomainen kuva, jonka haluaisi jakaa maailmalle, mutta sovitun mukaan sen saa näyttää vain lähipiirille omalta koneelta tai paperikopiona. Se taitaa kuitenkin olla loppujen lopuksi pieni hinta siitä, että saa ottaa sen seuraavankin kuvasarjan.

Olisi suunnaton harmi, jos nämä erinomaiset kirjoittajat joutuisivat muuttamaan tyyliään, vaihtamaan aiheitaan tai lopettamaan kokonaan saatuaan karttamaansa julkisuutta, joten eiköhän poisteta ne kuvat gallerioista? Eiköhän?

(Tämä oli ehkä tärkein syy, miksen ryhtynyt omaa galleriaani vielä väsäämään, vaan annoin koko kimpun Jannelle, jotta hän voi kuvat jossain julkaista. Minun hermoni eivät olisi riittäneet koko galleriallisen ihmisiä läpikäymiseen, varsinkin kun kokemus osoittaa, että usein ihmiset ovat varsin hitaita vastaamaan heitä koskeviin kuvapyyntöihin.)

Itse ajattelin kuvata seuraavaksi pinup-henkisiä, äärimmilleen hiottuja muotokuvia sekä mies- että naismalleista. Kiinnostuneet ystävät, ja mikseivät muutkin, voivat lähestyä sähköpostitse. Palkkioksi voin luvata A4-kokoisen valokuvalaatuisen printin loppukäsitellystä kuvasta.

Posted by Henri at 29.03.04 17:05
Comments

Urgh. Vinkistä vaari otettu ;-)

Posted by: Nea at 29.03.04 22:19