maaliskuu 23, 2004

Tullilaitos on koko maan kattava EU:n sisä- ja ulkokaupan verotus-, valvonta- ja palveluorganisaatio, joka toteuttaa EU:n yhteistä tullipolitiikkaa.

Fabulan Jaakolla oli ollut epämiellyttävä tullauskokemus. Minä joudun ravaamaan tullissa kovin harvoin, koska pyrin optimoimaan pakettieni sisällön Suomen tullirajojen alle. Näin varmasti tekee Jaakkokin, mutta aina silloin tällöin toimittava kauppa merkitsee tuotteiden hinnan epäselvästi ja asiaa joudutaan selvittelemään.

Turhien turhautumisten välttämiseksi kannattaa kuitenkin pitää mielessä tullirajat. Digicameran Matti on löytänyt Tullin asiakastiedotteet, joista Ostaisinko Internetistä (pdf) osoittautui informatiiviseksi ja ainakin minulle huomattavasti ajankohtaisemmaksi kuin Alkuperäasiakirjat Australiasta ja Uudesta-Seelannista tuotaville lampaille, vuohille sekä lampaan- ja vuohenlihalle.

En ole täysin yllättynyt, että ensimmäinen esimerkki koskee dvd-levyjen tilaamista Jerseyn saarelta. Dokumentista löytyvät myös rajat, joita halvempien (postikuluineen) tuotteiden tullia ei kanneta: dvd-levyt: 38,05 euroa, tietokoneohjelmat (tämä varmaankin kattaa myös konsolipelit, heh): 45,40 euroa ja kirjat 124,90 euroa. Viimeisintä nippelitietoa on aina silloin tällöin tullut käytettyä hyväksi Jenkeistä kallista dvd:tä tilatessa - postikuluja jakamaan kannattaa paketoida sopiva kirja.

Edellä mainitut hinnat olivat siis EU:n ulkopuolelta. EU:n alueelta, mutta EU:n veroalueen ulkopuolelta tilattavista tuotteista ei kanneta tullia, mutta verot on maksettava, jos ne ylittävät 10 euroa. Näin ollen esimerkiksi sieltä Jerseyn saarelta tilattavien tuotteiden rajat ovat hieman suuremmat (45,40 euroa).

Posted by Henri at 23.03.04 11:43
Comments

Joskus tullissa käynnin syy onkin kokonaan lähettäjäpäässä. Itse olen joutunut muutaman kerran vierailemaan tullipostissa juuri tämän takia. Joka kerta varaston puolelta on tuotu iso harmaa postisäkki, joka on sitten "juhlallisesti" avattu. Sisältä on löytynyt pieni pahvilaatikko, jonka päällä olevasta tarrasta on ilmennyt lähetyksen arvo. Samalla tulli on pyytänyt minua avaamaan paketin heidän läsnäollessaan. Vaivaahan näistä on, mutta hupia on riittänyt myös tullihenkilökunnalla.

Posted by: sutinen at 23.03.04 14:35

Mä olen miettinyt, jotta miten kirjasalaisuus liittyy tähän? Eikö paketti ole kirje?

Posted by: J-Ko at 23.03.04 16:54

Luulen etta ei jos se on selvasti ostos - ja useimmat nettikaupathan pistavat hinnan paalle.

Posted by: Kolibri at 23.03.04 20:13